CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Εγκρίνεται την Δευτέρα (19/4) το νέο format με 36 ομάδες από το 2024

Το τρόπαιο του Champions League στο Ντα Λουζ
Το τρόπαιο του Champions League στο Ντα Λουζ AP

Την προσεχή Δευτέρα (19/4), οι διοικούντες την UEFA θα εγκρίνουν το νέο format του Champions League που θα ισχύσει από τη σεζόν 2024-25 και θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Αυτό που ήταν να ανακοινωθεί από τις 31 Μαρτίου, με μια μικρή καθυστέρηση παίρνει "σάρκα και οστά" την Δευτέρα, 19 Απριλίου. Έτοιμο για ψήφιση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είναι το σχέδιο για το νέο Champions League από το 2024, τοι οποίο θα περιλαμβάνει 36 ομάδες.

Την Παρασκευή (16/4), υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ECA και την Επιτροπή Διοργανώσεων της UEFA και άνοιξε ο δρόμος για να αλλάξει το format. Οι όποιες διαφορές "γεφυρώθηκαν", υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπαίνει σε νέα εποχή σε λίγα χρόνια από σήμερα..

Πλέον, αναμένεται η επικύρωση των αποφάσεων και η γνωστοποίηση των λεπτομερειών, ενώ θα υπάρξει και οριστική απόφαση για τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Euro 2020, με Μπιλμπάο, Δουβλίνο και Μόναχο να αναμένεται να προστεθούν.

Το νέο Champions League θα περιλαμβάνει περισσότερες ομάδες, περισσότερα έσοδα και αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του, καθώς θα ακολουθήσει το περίφημο "Ελβετικό μοντέλο" και θα υπάρξει αύξηση των αγώνων από έξι σε δέκα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ "ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ"

Η φάση των ομίλων με τις 32 ομάδες θα εξαλειφθεί. Αντίθετα θα είναι 36 ομάδες σε "Ελβετικό Μοντέλο" πρωταθλήματος στο οποίο κάθε ομάδα θα παίζει 10 παιχνίδια, πέντε στην έδρα της και πέντε εκτός έδρας. Οι αγωνιστικές θα είναι με βάση την κατάταξη των ομάδων και οι σύλλογοι θα βαθμολογούνται από το ένα έως το 36.

Οι πρώτες οκτώ ομάδες απευθείας θα περνάνε στη φάση των νοκ άουτ των 16 ομάδων και οι υπόλοιπες 16 ομάδες, από την ένατη θέση έως την 24η θέση, θα πηγαίνουν στα playoffs για να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες οκτώ ομάδες που θα προκριθούν. Οι τελευταίες 12 αποκλείονται.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ποιες χώρες-ομάδες θα πάρουν τις τέσσερις έξτρα θέσεις; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, με τις ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων να ζητούν wild cards και τις ομάδες των μικρότερων να ζητούν κατανομή τους μέσω της προκριματικής φάσης. Πάντως, το νέο format ελαχιστοποιεί πια το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κλειστής ευρωπαϊκής Super League.

Η πρόταση της UEFA ήταν να δώσει μια από τις τέσσερις νέες θέσεις στην ομάδα που θα τερματίσει στην τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα της χώρας που είναι στην πέμπτη θέση με βάση το σχετικό ranking. Αυτή τη στιγμή σε αυτή τη θέση βρίσκεται η Γαλλία αλλά η Πορτογαλία είναι αρκετά κοντά. Αυτό σημαίνει πως τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα θα έχουν τέσσερις εγγυημένες θέσεις στο Champions League.

Οι άλλες τρεις θέσεις με βάση την πρόταση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ήταν να δίδονται με την ιστορική επίδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις προηγούμενες πέντε χρονιές. Αυτό θα λειτουργήσει ως "ασφάλεια" για ομάδες που τα πήγαν καλά στην Ευρώπη αλλά όχι στα πρωταθλήματα τους.

Η Ένωση ευρωπαϊκών λιγκών, που εκπροσωπεί 36 πρωταθλήματα, πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο, καθώς διαταράσσεται η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων και θέλει οι τρεις θέσεις να πηγαίνουν στους πρωταθλητές των χωρών που τώρα πρέπει να περάσουν από τους προκριματικούς γύρους. Αυτό σημαίνει πως οι πρωταθλήτριες των χωρών από Δανία, Σκωτία και Ελβετία δεν θα πρέπει να παίζουν έναν ακόμη έξτρα γύρο για να μπουν στην διοργάνωση.

Όπως και να 'χει, όλα θα ξεκαθαρίσουν την Δευτέρα και θα γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα διεξάγεται το νέο Champions League σε τρία χρόνια...

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ