PREMIER LEAGUE

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1: Οι Λονδρέζοι πέταξαν εκτός Champions League τους διαβόλους

O Μπουκάγιο Σάκα
O Μπουκάγιο Σάκα © 2022 ALASTAIR J. GRANT/AP IMAGES

Η Άρσεναλ πήρε μεγάλη νίκη με 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Έμιρεϊτς και έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της 4ης θέσης που θα τη διεκδικήσει μαζί με την Τότεναμ, ρίχνοντας παράλληλα νοκ-άουτ από τη μάχη του Champions League τους διαβόλους.

Στο ντέρμπι που ήταν "ο θάνατός, σου η ζωή μου" στη λυσσαλέα μάχη που δίνουν και οι δύο ομάδες για την έξοδο στο νέο Champions League, η Άρσεναλ ήταν η ομάδα που επιβίωσε.

Λίγες ημέρες μετά το εκτός έδρας 4-2 επί της Τσέλσι στο λονδρέζικο ντέρμπι η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα πανηγύρισε νέα σπουδαία επιτυχία, αυτή τη φορά με 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την 34η αγωνιστική της Premier Leaggue, για να μείνει έτσι ζωντανή στο κυνήγι της προνομιούχου 4ης θέσης.

Στον αντίποδα, εκείνη του Ραλφ Ράνγκνικ υπέστη δεύτερη σερί ήττα μετά το 0-4 στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ και ουσιαστικά αποχαιρέτησε τις ελπίδες της για να προλάβει το τρένο που θα την στείλει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μένοντας στην 6η θέση και στο -6 από τους κανονιέρηδες.

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, το πρώτο μέρος ήταν καθηλωτικό με 22 τελικές προσπάθειες συνολικά και την Άρσεναλ να προηγείται 2-1, με την Γιουνάιτεντ να έχει χαμένο πέναλτι με τον Φερνάντες στο δεύτερο μέρος και τους γηπεδούχους όχι μόνο να μη δέχονται την ισοφάριση αλλά να "καθαρίζουν" και τη νίκη με άπιαστο μακρινό σουτ του Τζάκα στο 70'.

Το ματς

Το ντέρμπι στο Λονδίνο άρχισε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την Άρσεναλ αφού με τη συμπλήρωση του 3ου λεπτού βρήκε δίχτυα, εκμεταλλευόμενη τις αμυντικές αδυναμίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε σέντρα του Γκάμπριελ από τα αριστερά ο Τέλες απέτυχε να καθαρίσει τη φάση και η μπάλα στρώθηκε στον Σακά που έκανε το φαλτσαριστό πλασέ από πλεονεκτική θέση, με τον Ντε Χέα να εκτινάσσεται εντυπωσιακά και να αποκρούει αλλά τον Ταβάρες που ήταν ανενόχλητος στο ύψος της μικρής περιοχής να παίρνει το ριμπάουντ και να γράφει το 1-0.

Παρά την ψυχρολουσία που δέχτηκε η Γιουνάιτεντ πήρε αμέσως τα ηνία και οι καλές ευκαιρίες για την ομάδα του Ράνγκνικ διαδέχονταν η μία την άλλη, με τους Ελάνγκα, Φερνάντες και Ντάλοτ να έχουν εξαιρετικές φάσεις για να σκοράρουν μέχρι το 25' αλλά να μη βρίσκουν δίχτυα και την ομάδα τους να το πληρώνει ακριβά στο ημίωρο.

Τότε που ο Ενκέτια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντε Χέα με πλασέ μέσα από την περιοχή, με την Γιουνάιτεντ να "φωνάζει" για οφσάιντ και τη φάση να εξετάζεται από το VAR, για να διαπιστωθεί πως πριν έρθει σε επαφή με τη μπάλα ο εκτεθειμένος Ενκέτια είχε προηγηθεί ανατροπή του Σακά από τον Τέλες.

Ως συνέπεια δόθηκε το πέναλτι για τους κανονιέρηδες και ο "παθών" Σάκα έστειλε τον Ντε Χέα από την άλλη γωνία, για να δώσει προβάδισμα δύο γκολ στην ομάδα του στο 32'.

Δεν μπόρεσαν πάντως να το υπεραπιστούν πάνω από δύο λεπτά οι Λονδρέζοι αφού στο 32' ο Μάτιτς έβγαλε σέντρα από τα αριστερά και ο Ρονάλντο πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας για να νικήσει με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής τον Ράμσντεϊλ μειώνοντας σε 2-1.

Αυτό ήταν το 100ο γκολ του Πορτογάλου στην Premier League που έγινε μάλιστα μόλις ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Γιουνάιτεντ που σπάει αυτό το φράγμα (μετά από τους Ρούνεϊ, Γκιγκς και Σκόουλς), με τον CR7 να το πανηγυρίζει με ιδιαίτερο τρόπο αφου έδειξε με το χέρι του προς τον ουρανό, προς τιμή του νεογέννητου αγοριού του που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά του.

Το φινάλε του πρώτου μέρους βρήκε το κοινό στο Έμιρεϊτς καθηλωμένο αφού δεν ήταν μόνο τα τρία γκολ που είχε δει αλλά και οι 22 συνολικά τελικές, 11 από κάθε ομάδα, με την Άρσεναλ να έχει 6 εντός εστίας έναντι 3 της Γιουνάιτεντ.

Το δεύτερο μέρος βρήκε την Γιουνάιτεντ να μπαίνει πιο δυνατά για να φτάσει στην ισοφάριση, όμως παρότι δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να το πετύχει, δεν βρήκε δίχτυα. Η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε στο 60' όταν ο Μπρούνο Φερνάντες έστησε τη μπάλα στη βούλα μετά από παράβαση του Ταβάρες μέσα στη μεγάλη περιοχή (βρήκε τη μπάλα με το χέρι), αλλά έστειλε τη μπάλα να βρει στη ρίζα του δεξιού δοκαριού και να καταλήξει άουτ στη συνέχεια.

Ακολούθησε γκολ του Ρονάλντο που δεν μέτρησε για μερικά εκατοστά (ήταν εκτεθειμένος, το VAR επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του βοηθού διαιτητή να σηκώσει το σημαιάκι του οφσάιντ) και το σουτ του Ντάλοτ στο δοκάρι (δεύτερο προσωπικό του στο ματς και τρίτο για την ομάδα του), για να εφαρμοστεί ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου λίγο αργότερα.

Συγκεκριμένα στο 70ο λεπτό, με τον Τζάκα να εκτελεί με ασύλληπτη αριστερή βολίδα εκτός περιοχής τον Ντε Χέα, για να γράψει το 3-1 και να ρίξει τίτλους τέλους στο ντέρμπι, από τη στιγμή που οι κόκκινοι διάβολοι δεν είχαν στο τελευταίο 20λεπτο τα ψυχικά αποθέματα για να αντιδράσουν και να κυνηγήσουν έστω τον έναν βαθμό.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, το 3-1 της Άρσεναλ έμεινε φυσιολογικά μέχρι το φινάλε, με τους Λοδρέζους να πανηγυρίζουν μία σπουδαία νίκη στη μάχη της τετράδας και την Γιουνάιτεντ να την αποχαιρετάει οριστικά, γνωρίζοντας τέταρτη σερί εκτός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από το 1981 (είχε φτάσει τότε τις έξι διαδοχικές αποτυχίες) και την πρώτη ήττα της στο Λονδίνο μετά από 13 σερί ματς Premier League όπου μετρούσε μέχρι πρότινος 8 νίκες και 5 ισοπαλίες.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Ράμσντεϊλ, Σοάρες (91' Τομιγιάσου), Γουάιτ, Γκάμπριελ, Ταβάρες, Ελνένι, Τζάκα, Σακά (74' Χόλντινγκ), Έντεγκααρντ, Σμιθ Ρόου (64' Μαρτινέλι), Ενκέτια

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Ντάλοτ, Λίντελεφ, Βαράν, Τέλες, ΜακΤόμινεϊ, Μάτιτς (78' Λίνγκαρντ), Ελάνγκα (78' Ράσφορντ), Φερνάντες (84' Μάτα), Σάντσο Ρονάλντο

Τα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής:

TAGS PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ