ΑΡΗΣ

Άρης: Το προφίλ της Γκόμελ, αντιπάλου στον 2ο προκριματικό του Conference League

Άρης: Το προφίλ της Γκόμελ, αντιπάλου στον 2ο προκριματικό του Conference League
PRINT SCREEN ΑΠΟ YOUTUBE

Η άπειρη από ευρωπαϊκά παιχνίδια αλλά και Κυπελλούχος Λευκορωσίας την περασμένη σεζόν, Γκόμελ, είναι το εμπόδιο που έχει μπροστά του ο Άρης στο δρόμο προς τον τρίτο προκριματικό του Conference League.

Η Γκόμελ έδωσε σκληρή μάχη την περασμένη σεζόν για να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματός της και να εξασφαλίσει συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης μέσω προκριματικών και το φινάλε την βρήκε να τα καταφέρνει, παίρνοντας την 4η θέση, πίσω από τις Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ (πρωταθλήτρια), ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (2η) και Ντινάμο Μινσκ (3η).

Έχοντας ως βασικό αντίπαλο την Ρουκ Μπρεστ, πήρε την 4η θέση με 59 βαθμούς απολογισμό μετά από 30 αγωνιστικές (με απολογισμό 17 νίκες - 8 ισοπαλίες - 5 ήττες), ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου χάρη στο 2-1 επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στον τελικό του περασμένου Μαΐου (3ου στην ιστορία της), για να τη βρει η έναρξη της σεζόν απέναντι στον Άρη στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League.

Έτος ίδρυσής της είναι το 1959 ενω στην τροπαιοθήκη της υπάρχουν οκτώ τρόπαια, έχοντας να επιδείξει μεταξύ άλλων 1 πρωτάθλημα Λευκορωσίας (2003) και 3 Κύπελλα (2002, 2011, 2022).

Σε ουδέτερο το εντός με τον Άρη, highlight της η Λίβερπουλ

Μειονέκτημα για αυτήν ότι το εντός έδρας παιχνίδι της θα το δώσει σε ουδέτερη έδρα από τη στιγμή που η Λευκορωσία είναι τιμωρημένη λόγω του ρόλου της στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τους ανθρώπους της Γκόμελ να έχουν υποβάλλει αίτημα στην UEFA για να αγωνιστούν είτε στην Αρμενία ή στο Αζερμπαϊτζάν.

Αναμφίβολα, το έργο της θα είναι δύσκολο αφού δεν έχει μεγάλη εμπειρία από ευρωπαϊκά Κύπελλα, έχοντας συμμετάσχει μόνο μία φορά σε προκριματικά Champions League, 5 φορές σε προκριματικά UEFA/Europa League και 1 στο Ιντερτότο, ενώ αυτή θα είναι η παρθενικη παρουσία της στο Conference League, στη δεύτερη βερσιόν της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Όσο για το highlight της ευρωπαϊκής παρουσίας της είναι τα ματς που έδωσε στα προκριματικά του UEFA τη σεζόν 2012-13 όπου αντιμετώπισε την Λίβερπουλ, με τους Λευκορώσους να αποχαιρετούν πρόωρα την Ευρώπη με δύο ήττες από τους ρεντς.

Τι κάνει φέτος

Σε αντίθεση πάντως με την περασμένη σεζόν που ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και διεκδίκησε μέχρι τέλους την έξοδο στην Ευρώπη, η πορεία της στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος (είναι σε εξέλιξη) είναι απογοητευτική.

Απόδειξη το γεγονός πως μετράει μόλις 3 νίκες στα 9 πρώτα παιχνίδια της (έχει επίσης 2 ισοπαλίες και 4 ήττες), γεγονός που την έχει φέρει κάτω από τη μέση της βαθμολογίας επί συνόλου 16 ομάδων, 9η και με απόσταση εννέα βαθμών από την πρωτοπόρο ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

Προπονητής της Γκόμελ είναι ο Λευκορώσος, Βλάντιμιρ Νεβίνσκι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας (1991-2007) άλλαξε πάρα πολλές ομάδες, με την Γκόμελ να είναι μόλις η δεύτερη ομάδα στην οποία έχει το ρόλο του πρώτου προπονητή έπειτα από τη θητεία του τη σεζόν 2018-19 στον πάγκο της Τορπέντο Μινσκ.

Όσον αφορά στο ρόστερ της (στα 3.450.000 ευρώ η χρηματιστηριακή του αξία σύμφωνα με το Transfermarkt) η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 80%) είναι γηγενείς παίκτες, ενώ έχει πέντε ξένους από ισάριθμες διαφορετικές εθνικότητες (Ουκρανία, Ακτή Ελεφαντοστού, Γεωργία, Ρουμανία και Νιγηρία), με τον παίκτη που ξεχωρίζει να είναι ο 26χρονος Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός, Γιαν Εμανουέλ Αφί.

Μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών της Γκόμελ είναι τα 25,2 έτη ενώ ο μοναδικός με διεθνείς συμμετοχές (σε επίπεδο μικρών εθνικών ομάδων) είναι ο 28χρονος Λευκορώσος αμυντικός, Αρτιόμ Σοκόλ.

TAGS ΑΡΗΣ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ