ΠΑΟΚ

Αποστολή εξετελέσθη για τον ΠΑΟΚ, έκανε ό,τι ακριβώς έπρεπε

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Ριέκα
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Ριέκα ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο καλύτερος που μπορούσε να είναι βάσει της εποχής που βρισκόμαστε, αλλά και το επίπεδο των διαθέσιμων επιλογών. Να είμαστε όμως σοβαροί έκανε απλά το καθήκον του, κερδίζοντας μία ομάδα πολύ χαμηλού επιπέδου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Από το πρώτο σφύριγμα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου έδειχναν πως έχουν απόλυτη γνώση της κρισιμότητας του αγώνα που είχαν να δώσουν κόντρα στη Ριέκα για τα playoffs του Europa Conference League.

Πλέον ο Δικέφαλος περιμένει να μάθει τους αντιπάλους του στη σημερινή (27/08, 14:30 Cosmote Sport 1 και Live SPORT24) κλήρωση προκειμένου να δει αν θα έχει συνέχεια η ευρωπαϊκή του πορεία και μετά τον χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μόνο μέσα από κλέψιμο και σουτ εκτός περιοχής έβγαζαν τελική οι Κροάτες

Το παιχνίδι της Τούμπας είχε κάνει κατανοητό πως θα πρέπει να παίξει πολύ άσχημα ο ΠΑΟΚ για να αποκλειστεί από αυτήν ομάδα. Οι Κροάτες δεν έκαναν τίποτα σωστά με την μπάλα στα πόδια και στα δύο παιχνίδια είχαν μόνο έναν τρόπο για να απειλήσουν.

Προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν κλέψιμο της μπάλας, να τρέξουν ευθεία και να εκτελέσουν έξω από την περιοχή. Τρόπο να πατήσουν περιοχή δεν είχαν και στα δύο παιχνίδια κατάφεραν να χτίσουν και να εκτελέσουν μόλις μία ευκαιρία μέσα από την περιοχή.

Στο 37ο λεπτό του χθεσινού αγώνα που πήγε πάνω από τα δοκάρια του Πασχαλάκη, όπως και όλες οι υπόλοιπες που τελείωσαν έκτος περιοχής.

Έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα, σε ολόκληρο το 90λεπτό.

Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν να ακολουθήσει την ποδοσφαιρική αλφάβητο του Λουτσέσκου για να πάρει την πρόκριση. Έπρεπε να είναι σοβαρός, να δείξει μέσα από τη σίγουρη κατοχή πως είναι η καλή ομάδα του παιχνιδιού και με αυτόν τον τρόπο να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα.

Δεν μπορώ να θυμηθώ σημείο του παιχνιδιού που να μην το πέτυχε. Ήταν μία καθαρή επαγγελματική νίκη μίας πραγματικά καλής ομάδας του προπονητή.

Το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ είναι πως αυτός ο συντηρητικός ρυθμός είναι και ο μόνος που το συγκεκριμένο ρόστερ μπορεί να ακολουθήσει. Ο τρόπος που επιβλήθηκε είναι και ο μοναδικός που μπορεί να επιβάλει αυτό του γκρουπ ποδοσφαιριστών την κυριαρχία του.

Έκανε ό,τι ακριβώς έπρεπε

Απέναντι σε έναν κατώτερο αντίπαλο έφερε υπέρ του το γεγονός πως δεν διαθέτει καθαρό εξτρέμ και παίζει με τέσσερα κεντρικά χαφ. Πήρε εύκολη κατοχή μπάλας, είχε πολλές και σίγουρες μεταβιβάσεις καλά μαξιλάρια στην υποδοχή.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επέτρεψε στη Ριέκα να οδηγήσει το παιχνίδι σε μία αναρχία που θα πρόδιδε την ηλικία και τις αμυντικές αδυναμίες του, έτσι και τους ανοίξεις το γήπεδο. Το γήπεδο δεν άνοιξε, δεν μεγάλωσε ποτέ.

Δεν υπήρξε στιγμή του παιχνιδιού που να σου δημιουργούσε αμφιβολία, για το αν θα τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό οι παίκτες του Λουτσέσκου έκαναν αυτά που έπρεπε.

Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η ώρα που η μπάλα ερχόταν στα πόδια του Πασχαλάκη. Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται ένας τόσο καλός προπονητής, να παίρνει ένα τόσο μεγάλο και αχρείαστο ρίσκο.

Δεν έγινε τυχαία ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα

Ο Λουτσέσκου αυτή τουλάχιστον τη στιγμή και μέχρι να δούμε σε τι επίπεδο μπορούν να φθάσουν τον ΠΑΟΚ οι μεταγραφές έχει ένα ρόστερ με περιορισμένο ταβάνι.

Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως με αυτόν στον πάγκο οι ποδοσφαιριστές του και η ομάδα το ταβάνι της θα το πιάσει. Δεν τον έκανε τυχαία ο Σαββίδης τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή που έχει δουλέψει ποτέ στην χώρα μας.

Βλέπουμε λοιπόν σε κάθε παιχνίδι τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να εμφανίζονται σε καλύτερη κατάσταση από το προηγούμενο και να λειτουργούν περισσότερο σαν ομάδα.

Ο Ελ Καντουρί έκανε όσα φανταζόταν ο Λουτσέσκου

Δικαιώθηκε ο Ρουμάνος τεχνικός για την απόφαση του να χρησιμοποιήσει τον Ελ Καντουρί στη θέση του επιτελικού χαφ και τον Μπίσεσβαρ στα αριστερά. Ο Ελ Καντουρι στα 67 λεπτά που άντεξε το κορμί του ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ.

Έκανε όσα ακριβώς φανταζόταν ο Λουτσέσκου, όταν του έδωσε την θέση. Πήρε πολλές φορές την μπάλα στα πόδια του, πρόσφερε σίγουρες κατοχές και μεταβιβάσεις, λειτούργησε σαν μαξιλάρι στο κράτημα της μπάλας, άλλαζε πολλές φορές την μπάλα με τους Κούρτιτς και Σβαμπ, πίεζε ψηλά, γινόταν δεύτερος επιθετικός, απειλούσε εκτός και εντός περιοχής και άνοιξε το σκορ.

Με λίγα λόγια έκανε τα πάντα. Το πρόβλημα του είναι πως έχει συγκεκριμένες δυνάμεις και ανησυχητικό το γεγονός που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει υγιής, ένα παιχνίδι απόλυτα ελεγχόμενου ρυθμού.

Βοήθησαν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο

Όταν ο Μαροκινός έγινε αλλαγή ο Λουτσέκσου κατάλαβε πως έπρεπε να κοουτσάρει. Φρέσκαρε την ομάδα του, πέρασε τον Εσίτι στη θέση "6" για να θωρακίσει την άμυνα του, που δεν κινδύνεψε ούτε μισή φορά στο δεύτερο ημίχρονο, άλλαξε πλευρά τον Ζίβκοβιτς, για να παίξει στα αριστερά ο Μουργκ και πέρασε στο γήπεδο και τον Καγκάβα.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο που βοήθησαν οι αλλαγές. Ξέρετε οι ποδοσφαιριστές που έχουν κάποιο προσόν ανεπτυγμένο και σημαντικές αδυναμίες γίνονται επιζήμιοι όταν ο προπονητής τους δεν ξέρει πώς να τους αξιοποιήσει.

Αν απέναντι στην Ομόνοια που αμύνεται μαζικά, χρησιμοποιήσεις τρία στόπερ και τον Εσίτι στο κέντρο, είναι δεδομένο πως θα του κάνεις κακό αν χρησιμοποιείς έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει την παραμικρή δημιουργία στα παιχνίδια της Super League Interwetten, απέναντι σε ταμπούρια, θα τύχει κόσμος να μην αντέχει ούτε να ακούει το όνομα του.

Μπορείς όμως τον ίδιο ποδοσφαιριστή αν τον χρησιμοποιήσεις σε διαστήματα που πραγματικά μπορείς να πάρεις κάποιες βοήθειες από τα συγκεκριμένα προσόντα του, να τον κάνεις πολύτιμο μέλος στο ρόστερ.

Ασφαλώς ο Εσίτι με καμία προϋπόθεση δεν γίνεται να είναι βασικός στον ΠΑΟΚ, μπορεί όμως να δώσει λύσεις σε στιγμές που η ομάδα του ψάχνει την αμυντική θωράκιση.

Μην ξεγράφετε τον Καγκάβα

Σημαντικό που σκόραρε ο Μουργκ και η εικόνα του Καγκάβα. Μία χαρά ήταν και φρέσκος ο Ιάπωνας, στο σκάρτο 15λεπτό που αγωνίστηκε. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να τον ξεγράψει.

Όταν αποκτήθηκε είχα γράψει πως δεν πρέπει να περιμένουν να βοηθήσει άμεσα. Ο Καγκάβα είναι μία μεταγραφή για την επόμενη χρονιά. Βλέπεται δεν είχε ομάδα. Είναι άλλο πράγμα να προπονείσαι σε έναν σύλλογο και να μην αγωνίζεσαι και άλλο να έχει φτάσει Ιανουάριος και να είσαι χωρίς σωματείο.

Όσο και να έχεις δουλέψει σε ατομικό επίπεδο δεν γίνεται να έχεις καλύψει το χάντικαπ τόσων μηνών. Ο Καγκάβα υπήρξε πραγματικά καλός παίκτης, 32χρονών είναι, δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια.

Κάνοντας προετοιμασία με έναν πραγματικά καλό προπονητή που ξέρει να φέρνει τον ποδοσφαιριστή του, στο καλύτερο δυνατό του επίπεδο μην αποκλείεται να είναι η έκπληξη του φετινού ΠΑΟΚ. Έτσι κι αλλιώς για να πάει καλά η φετινή χρονιά ο Λουτσέσκου πρέπει να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Ένας που μπορεί να βγει είναι ο Καγκάβα.

Βοηθάει η επιθετικότητα που παίζει την θέση του ο Τέιλορ

Ο ΠΑΟΚ είχε δύο αλλαγές στην ενδεκάδα του σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι του Τέιλορ αντί του Ροντρίγκο και του Σφιντέρσκι αντί του Ολιβέιρα που αναμενόταν πως θα τον βοηθήσουν.

Θα του προσφέρουν πολύτιμες ενέσεις ενέργειας. Ειδικά ο Βραζιλιάνος μπακ έτρεξε πολύ είχε φανεί από το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, πως έχει την τάση να λειτουργεί επιθετικά. Επειδή δεν υπάρχει στο ρόστερ καθαρό εξτρέμ και άλλος ποδοσφαιριστής που να τρέχει στον χώρο, ο χαρακτήρας του παιχνιδιού του βοηθάει πολύ την ομάδα.

Φαίνεται να μην έχει ποιότητα στα τελειώματα του, όμως δίνει ενέργεια και το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να απλώσει το παιχνίδι του. Ξεκάθαρα είναι καλύτερο μπακ από τον Ροντρίγκο.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο καλύτερος που μπορούσε να είναι βάση της εποχής που βρισκόμαστε, αλλά και το επίπεδο των διαθέσιμων επιλογών. Να είμαστε όμως σοβαροί έκανε απλά το καθήκον του κερδίζοντας μία ομάδα πολύ χαμηλού επιπέδου.

Ασφαλώς αυτή ήταν η αποστολή του για αυτήν κρίνεται και τα πήγε εξαιρετικά. Περιμένουμε να δούμε πως θα τον βρει η πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη και πόσο μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του ΠΑΟΚ η δουλειά του Λουτσέσκου και οι προσθήκες που θα γίνουν.

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ