ΙΣΠΑΝΙΑ

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

Οι ισπανικές ομάδες έχουν την απόλυτη κυριαρχία στην κατάκτηση τροπαίων από το 2014 με 11 διαδοχικά διεθνή. Το 2013 τελευταία φορά που δεν πήγε σε ισπανικά χέρια, από το 2001 έχει να χάσει τελικό ισπανική ομάδα.

Η Σεβίλλη κατέκτησε για τρίτη διαδοχική σεζόν το Europa League, στον τελικό της Βασιλείας απέναντι στη Λίβερπουλ κι επιβεβαίωσε την ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Συνολικά 11 διαδοχικοί ευρωπαϊκοί και διεθνείς τίτλοι έχουν καταλήξει σε ομάδες από την Ισπανία, ομάδα από την εν λόγω χώρα της Ιβηρικής έχει να χάσει ευρωπαϊκό τελικό απέναντι σε ομάδα του εξωτερικού από το 2001, ο Έμερι έφθασε τους τρεις τίτλους κι "έπιασε" τον Τραπατόνι, ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες τα πέντε και κυνηγά τους Χέντο και Κλέμενς.

Μόνο Ισπανία από το 2014

Από το 2014, οι ισπανικές ομάδες έχουν κατακτήσει κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό ή διεθνή τίτλο (Champions League, Europa League, Ευρωπαϊκό SuperCup και Μουντιάλ Συλλόγων). Συνολικά 11 διαδοχικοί τίτλοι, κατέληξαν και θα καταλήξουν στα χέρια των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Σεβίλλης ή και Ατλέτικο. Δεδομένου ότι μέσα σε αυτούς τους 11 θα είναι βαφτεί σίγουρα ισπανικό το Champions League αλλά και το Ευρωπαϊκό SuperCup, μπορεί να γίνουν 12 εάν η Ρεάλ ή η Ατλέτικο κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2016.

2014

Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης)

Europa League (Σεβίλλη)

Ευρωπαϊκό SuperCup (Ρεάλ Μαδρίτης)

Μουντιάλ Συλλόγων (Ρεάλ Μαδρίτης)

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

2015

Champions League (Μπαρτσελόνα)

Europa League (Σεβίλλη)

Ευρωπαϊκό SuperCup (Μπαρτσελόνα)

Μουντιάλ Συλλόγων (Μπαρτσελόνα)

2016

Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης ή Ατλέτικο Μαδρίτης)

Europa League (Σεβίλλη)

Ευρωπαϊκό SuperCup (Ρεάλ Μαδρίτης ή Ατλέτικο Μαδρίτης vs Σεβίλλη)

Τελευταία απώλεια το 2013

Το 2013, ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή σεζόν που δεν είχε ισπανικό χρώμα. Στον τελικό του Champions League, είχαμε γερμανικό εμφύλιο (Μπάγερν - Ντόρτμουντ με τον τελικό να καταλήγει στους Βαυαρούς), σε αυτόν του Europa League η Τσέλσι πήρε τον τίτλο απέναντι στην Μπενφίκα.

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

Τελευταία ήττα το... 2001

Η τελευταία φορά που ισπανική ομάδα έχασε ευρωπαϊκό τελικό (εκτός των Ευρωπαϊκών SuperCups) απέναντι σε μη ισπανική ομάδα ήταν το 2001. Πριν από 15 χρόνια, δηλαδή. Τότε, στο "Σαν Σίρο" του Μιλάνου, η Μπάγερν είχε κάμψει την αντίσταση της Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στα πέναλτι και οι "νυχτερίδες", απώλεσαν την ευκαιρία να φέρουν το τρόπαιο στην Ισπανία για δεύτερο σερί σεζόν, χάνοντας δεύτερο διαδοχικό τελικό (το 2000 έχασαν το τρόπαιο απέναντι στη Ρεάλ).

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

"Έπιασε" Τραπατόνι ο Έμερι

Ο Ουνάι Έμερι είναι ο δεύτερος προπονητής που κατακτά το Europa League (και πρώην UEFA Cup) τρεις φορές. Διαδοχικές, μάλιστα. Το 2014, το 2015 και φέτος. Όλες με τη Σεβίλλη. Ωστόσο υπάρχει και κάποιος που το κατάφερε. Είναι ο Ιταλός τεχνικός, Τζοβάνι Τραπατόνι, που κατέκτησε το Κύπελλο UEFA τρεις φορές (1977-1991-1993). Ωστόσο, ο Έμερι είναι ο πρώτος που το κατακτά τρεις φορές με την ίδια ομάδα, αλλά κι ο πρώτος που το κάνει τρεις διαδοχικές σεζόν.

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη

Κυνηγά Χέντο και Κλέμενς ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες

Ο 32χρονος εξτρέμ της Σεβίλλης, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, με το τρόπαιο της Βασιλείας έφθασε τα πέντε ευρωπαϊκά συνολικά. Έχει κατακτήσει τέσσερα Europa League (τρία διαδοχικά με τη Σεβίλλη κι ένα με την Ατλέτικο) κι ένα Ευρωπαϊκό SuperCup με την ομάδα της Μαδρίτης. Τον ξεπερνούν μόνον δύο και θέλει ένα ακόμη ευρωπαϊκό τρόπαιο για να τους φθάσει. Από έξι έχουν οι Πάκο Χέντο και Ρέι Κλέμενς.

Απόλυτη ισπανική κυριαρχία στην Ευρώπη
TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ