ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία
INTIME SPORTS

Πως ξεκίνησε η ιστορία των μελών για να γίνει Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός, πως έφθινε η προσπάθεια και πως αναζωπυρώθηκε από το δίδυμο Μαρινάκη-Κουντούρη

"Θα γίνουμε Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός θα μετατραπεί σε εταιρεία λαϊκής βάσης" είπε πριν από χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ με το που ανάλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισήμανε "στόχος μου είναι να είναι ο Ολυμπιακός οικονομικά αυτάρκης και να μη χρειάζεται τα χρήματα του ενός".

Τα μέλη λοιπόν είναι η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού, αυτά κρατούν ζωντανό τον ερασιτέχνη, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του και η ιστορία με τις εγγραφές πέρασε από σαράντα κύματα, αφού κάποια στιγμή πλησίασαν τις 70.000, μετά ελαχιστοποιήθηκαν στους κατόχους διαρκείας και από πέρυσι άγγιξαν τις 40.000, που δίνουν τον οβολό τους για το βόλει, το πόλο και τα άλλα αθλήματα του κλαμπ.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή του και το 2003 όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, σε οικονομικά ανθηρή εποχή, ζήτησε από τους φίλους του Ολυμπιακού να γραφτούν μέλη για να δυναμώσει ο σύλλογος. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μεγαλειώδης, αφού τα μέλη έφτασαν στις 66.000 που έδωσαν από 60 ευρώ. Κι όλα αυτά, χωρίς κάποιο όφελος, πλην των εκπτώσεων σε εταιρείες που συνεργαζόταν ο Ολυμπιακός και στη μπουτικ. Α και προτεραιότητα στα εισιτήρια της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία
INTIME SPORTS

Τότε όμως η ζήτηση των εισιτηρίων ήταν τεράστια και πολλοί Ολυμπιακοί που ήταν μέλη δεν μπορούσαν να βρουν εισιτήρια ιδιαίτερα στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρεξήγηση; Μάλλον, αφού όπως χρειάστηκε να εξηγήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης "γίνεστε μέλη για να ενισχύσετε τον ερασιτέχνη . Δυστυχώς η χωρητικότητα του Καραϊσκάκη δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση"

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία
INTIME SPORTS

Σε τοποθέτηση του κατά την αποχώρηση του από την ΠΑΕ αναφέρθηκε στα μέλη και είπε: «Είχαμε ξεκινήσει με στόχο να φτάσουμε τα 100.000, κάποια στιγμή φτάσαμε στα 80.000, τώρα έχουν μείνει πολύ λίγα, ενεργά είναι 18.500, όσα περίπου τα διαρκείας», ενώ χρειάστηκε να παρέμβει και σε σχετική ανακοίνωση Αλαφούζου "Ο στόχος του εγχειρήματος ήταν η οικονομική ενίσχυση αποκλειστικά του Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ των 20 ολυμπιακών αθλημάτων, αλλά και η ανάληψη της Διοίκησης του Ερασιτέχνη, αλλά και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Α.Ε. από τα μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα περισσότερα από 90.000 μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, τα οποία είχαν καταβάλει ετήσια συνδρομή 60€, κλήθηκαν αρχικά να εκλέξουν το 15μελέςΔιοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτό, στήθηκαν κάλπες σε όλη την Ελλάδα από την μεγαλύτερη πόλη έως το μικρότερο χωριό, αλλά και σε διάφορα σημεία στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Το άκρως πρωτοποριακό, το οποίο προφανέστατα αγνοεί ο κ. Γ. Αλαφούζος ήταν ότι με προσωπική μου απόφαση το 9μελές πλέον Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Α.Ε.αποτέλεσαν τότε, τρία (3) από τα χιλιάδες μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, τρία (3) μέλη καθ' υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερασιτέχνη, τα οποία είχαν εκλεγεί από τις εκλογές των μελών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και τρία (3) υπέδειξα εγώ ως ο μεγαλομέτοχος της Π.Α.Ε.

Με τον τρόπο αυτό είναι νομίζω προφανές ότι τα μέλη του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ είχαν τη δυνατότητα να διοικούν όχι μόνο το σωματείο, αλλά και την Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Τέλος, εκτός του βασικού αυτού προνομίου, το οποίο ουδέποτε μέχρι τότε είχε επιχειρηθεί στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, υπήρξαν σαφέστατα και μια σειρά άλλων προνομίων που αφορούσαν τη δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίων για όλα τα αθλήματα, αλλά και προνόμια επικοινωνιακής ή εμπορικής υφής.

Αυτά, προκειμένου ο κ. Γ. Αλαφούζος να κατανοήσει καλύτερα το μέγεθος και την αξία του πρωτοποριακού εγχειρήματος που ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προσπάθησε να υλοποιήσει προ περίπου 10 ετών και το οποίο ακόμα και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, στηρίζει οικονομικά σε σημαντικό βαθμό τον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"

Απότι διαπιστώσατε τα μέλη είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεστε , αλλά μετά την ακμή ήρθε και η παρακμή για δυο λόγους.

1. Ο κόσμος πίστευε ότι με την εγγραφή του θα είχε σίγουρο και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί και γι αυτό υπήρχε και νέα διευκρίνηση από την Σωκράτη Κόκκαλη "όσοι γράφονται μέλη, το κάνουν για να βοηθήσουν τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και όχι για να βρουν εισιτήριο"

2. Δεν υπήρχε follow up της προσπάθειας και είναι ενδεικτικό ότι δεν βρέθηκε μητρώο μελών, τα τηλέφωνα τους, τα μειλ τους και το κυριότερο δεν γινόταν την επόμενη χρονιά ούτε καν τηλέφωνο για να ανανεωθεί η συνδρομή τους. Η γραφειοκρατία σε όλο το μεγαλείο της και σε συνδυασμό με τον κορεσμό του Σωκράτη Κόκκαλη που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του από την ΠΑΕ. Μέλη ήταν πλέον μόνο οι κάτοχοι διαρκείας.

Με την ανάληψη της ΠΑΕ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που προερχόταν έτσι κι αλλιώς από τον ερασιτέχνη(βόλει ανδρών, πάλη, πυγμαχία) και του ερασιτέχνη από τον Μιχάλη Κουντούρη άναψε πάλι η σπίθα των μελών. Τα χρέη του ερασιτέχνη ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να βρεθούν λύσεις για την εξυγίανση.

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία
INTIME SPORTS

Μια από αυτές, ήταν η κάρτα φιλάθλου, που κοστίζει 10 ευρώ και είναι απαραίτητη για την αγορά εισιτηρίου στους αγώνες ποδοσφαίρου. Περίπου 36.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού αγόρασαν την κάρτα και σε συνδυασμό με την κάρτα μέλους (50 ευρώ) που έχουν περίπου 10.000 κάτοχοι διαρκείας, έδωσαν μεγάλη ανάσα στον ερασιτέχνη τα δυο τελευταία χρόνια. Και η εξυγίανση που είναι πλέον γεγονός, στηρίχτηκε στα μέλη, αλλά και στις συνδρομές της Θύρας-7.

Και όπως είπε ο Μιχάλης Κουντούρης "αν δεν ήταν υγιής η ΠΑΕ δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση. Είναι εξάλλου άριστη η συνεργασία μας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Αν δεν υπήρχε όμως η κάρτα φιλάθλου και η κάρτα μέλους που στηρίχτηκαν στην καλή πρόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε"

Τα μέλη έχουν τη δική τους ιστορία
INTIME SPORTS
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ