ΡΩΣΙΑ

Ανζί: Διαλύθηκε η ομάδα που είχε πάρει Ετό, Ρομπέρτο Κάρλος, Γουίλιαν και Χίντινκ

Ο Σαμουέλ Ετό της Ανζί σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λίβερπουλ για τη φάση των ομίλων του Europa League 2012-2013 στο "Άνφιλντ", Λίβερπουλ | Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012
Ο Σαμουέλ Ετό της Ανζί σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λίβερπουλ για τη φάση των ομίλων του Europa League 2012-2013 στο "Άνφιλντ", Λίβερπουλ | Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 © 2012 JON SUPER/ASSOCIATED PRESS

Η Ανζί απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στην 3η κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος

Πριν από περίπου μία δεκαετία, μία ρωσική ομάδα βρέθηκε στο προσκήνιο σκορπίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να κατακτήσει το Champions League. Προ ημερών, η Ανζί απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στην 3η τη τάξει κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος και διαλύθηκε.

Η ομάδα από το Μαχάτσκαλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν στην Κασπία Θάλασσα, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση και ανακοίνωσε το τέλος της. "Η απώλεια της άδειας σημαίνει ότι ο σύλλογος αυτόματα χάνει την επαγγελματική ιδιότητά του. Ολόκληρη η ομάδα της Ανζί έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να περάσει τη διαδικασία αδειοδότησης και ήλπιζε για ένα θετικό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Πιστεύουμε ότι μια μέρα η Άνζι θα επιστρέψει. Μια μέρα αυτό το αστέρι θα φωτίσει ξανά και θα λάμψει ακόμη περισσότερο", αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας.

Ο σύλλογος εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2011, όταν τον αγόρασε ο δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας ήταν στενός συνεργάτης τόσο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και του επικεφαλής του Νταγκεστάν και ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Ο Κερίμοφ χρησιμοποίησε την περιουσία του για να πείσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου να κάνουν τη μετάβαση σε αυτήν την άγνωστη περιοχή για τους περισσότερους, προσφέροντας μέχρι και 40.000.000 ευρώ για συμβόλαιο δύο ετών στον Σαμουέλ Ετό.

Ο Καμερουνέζος αποδέχθηκε την πρόταση και το 2011, μόλις ένα χρόνο αφότου πανηγύρισε το τρεμπλ με την Ίντερ, βρέθηκε στη Ρωσία. Στην ομάδα βρισκόταν ήδη ο 38χρονος Ρομπέρτο Κάρλος από τον Φεβρουάριο του 2011, όπως και οι Ντιέγκο Ταρντέλι και Μπαρκ Μπουσουφά. Το καλοκαίρι του 2011, μαζί με τον Ετό, προστέθηκε στο ρόστερ ο Μπάλας Τζούτζακ, ο Γιούρι Ζιρκόφ και ο Μεχντί Καρσελά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012 προσελήφθη ο Γκους Χίντινκ, ύστερα από ορισμένα άσχημα αποτελέσματα. Ακόμα μία σημαντική προσθήκη ήταν ο Γουίλιαν, που αποκτήθηκε για 35.000.000 ευρώ από τη Σαχτάρ τον Φεβρουάριο του 2013, όμως κάπου εκεί ήρθε η αρχή του τέλους.

Ο Κερίμοφ μείωσε αισθητά τη χρηματοδότηση και ο σύλλογος πούλησε αρκετά από τα αστέρια του. Στο τέλος της σεζόν 2013-2014 η ομάδα υποβιβάστηκε και μπορεί να επέστρεψε στην Premier Liga, όμως έπειτα από τέσσερις σεζόν ήρθε η κατάρρευση.

Τα οικονομικά προβλήματα ύστερα από το οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας επέφεραν την τιμωρία της και την απαγόρευση χρησιμοποίησης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Η Ανζί αναγκάστηκε να κατεβαίνει στα παιχνίδια μόνο με παίκτες από τις ακαδημίες, παίζοντας από το 2019 στην 3η κατηγορία, λόγω έλειψης άδειας για τη 2η. Δύο χρόνια αργότερα, καταγράφηκε και το οριστικό τέλος της.

TAGS ΡΩΣΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ