ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Αναστασίου - Κούμαν: Η σχέση που αντέχει στο χρόνο και το παρασκήνιο της έλευσης του Ολλανδού για το Παναιτωλικός - Λεβαδειακός

Ο Ρόναλντ Κούμαν σε ματς πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Βαλένθια | 17 Οκτωβρίου 2021
Ο Ρόναλντ Κούμαν σε ματς πρωταθλήματος της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Βαλένθια | 17 Οκτωβρίου 2021 @2021 JOAN MONFORT/AP IMAGES

Ο Ρόναλντ Κούμαν ο οποίος θα βρεθεί ως προσκεκλημένος του Γιάννη Αναστασίου στο Αγρίνιο για το Παναιτωλικός - Λεβαδειακός θέλησε να δει ένα παιχνίδι στο "σπίτι" του Έλληνα τεχνικού, να αφουγκραστεί το κλίμα της πόλης, να δει το προπονητικό κέντρο και την τελευταία προπόνηση στο "Emileon".

Στο Αγρίνιο για να παρακολουθήσει από τις εξέδρες του γηπέδου του Παναιτωλικού την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό θα βρεθεί την Κυριακή (6/11) το μεσημέρι ο Ρόναλντ Κούμαν.

Ο 59χρονος Ολλανδός τεχνικός, εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, αποδέχτηκε την πρόταση του άλλοτε παίκτη του στον Άγιαξ και από το 2004 φίλου του, Γιάννη Αναστασίου, που ξεκίνησε η "κοινή" τους πορεία για να δει το παιχνίδι της ομάδας του Αγρινίου με αντίπαλο αυτήν της Βοιωτίας.

Η σχέση των δύο ανδρών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2004 όταν ο Κούμαν, ως προπονητής του Άγιαξ τότε και λόγω προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει στην επίθεση της ομάδας του μετά από αρκετούς τραυματισμούς που είχαν προκύψει μαζεμένοι, αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό του Αίαντα τον τότε παίκτη της Ρόντα, ο οποίος έκανε σπουδαία πράγματα στην Eredivisie και ήταν ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ολλανδία.

Ο Ρόναλντ Κούμαν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα στην αναμέτρηση με τη Ράγιο Βαγεκάνο
Ο Ρόναλντ Κούμαν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα στην αναμέτρηση με τη Ράγιο Βαγεκάνο © 2021 MANU FERNANDEZ / AP IMAGES

Με τον ίδιο τον Ολλανδό τεχνικό στις πρώτες του δηλώσεις τότε να λέει: "Ο Γιάννης ήταν η καλύτερη επιλογή για εμάς. Προσθέτει ποιότητα σε μια θέση που έχουμε αρκετά προβλήματα. Έχει όλα όσα χρειάζονται για να γίνει ένα πετυχημένο σέντερ φορ. Φέρνει την ικανότητα του σκοραρίσματος και τι πιο σημαντικό από μια νεανική ομάδα όπως εμείς από την εμπειρία του".

Ο Αναστασίου στον έναν χρόνο που έπαιξε υπό τις οδηγίες του Κούμαν, έως τον Φεβρουάριο του 2005, όταν και αποχώρησε ο Ολλανδός τεχνικός ήταν αυτό που λέμε παίκτης του προπονητή.

Έκανε πάντα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όσα του ζητούσε ο 59χρονος προπονητής και φρόντισε να είναι χρήσιμος και στα αποδυτήρια του συλλόγου όντας ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές τότε του Άγιαξ. Οπότε από τότε η σχέση τους είχε πατήσει σε σταθερές βάσεις.

Γιατί έρχεται ο Κουμάν στο Παναιτωλικός - Λεβαδειακός

Πάμε όμως, στο σήμερα. Ο Κούμαν ήταν αυτός που διάλεξε να δει από κοντά το ματς με τον Λεβαδειακό για να λυθεί και η απορροία αρκετών στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης. Ο Έλληνας προπονητής είχε πει στον καλό του φίλο πως θα μπορούσε αν ήθελε και αν τον βόλευαν οι ημερομηνίες να βρεθεί στη χώρα μας τόσο για το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό που διεξήχθη στις 22/10 ή αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον πρωτοπόρο δηλαδή της βαθμολογίας, που ακολουθεί στις 9 Νοεμβρίου επίσης στο Αγρίνιο.

Ενώ η πρόσκληση ήταν ανοιχτή ακόμα και για το ματς του δευτέρου γύρου με αντίπαλο την ΑΕΚ στην OPAP Arena, ώστε να έχει την ευκαιρία να βρεθεί και στο νέο γήπεδο της Ένωσης και να έχει όλες τις "ανέσεις" του, που θα του πρόσφερε το σύγχρονο γήπεδο, αλλά και φυσικά η Αθήνα όσον αφορά τις μετακινήσεις του.

Ο ίδιος ο Κούμαν όμως, ήταν αυτός που επέλεξε το ματς το οποίο θα παρακολουθούσε να είναι εντός έδρας, στο "σπίτι" δηλαδή του Γιάννη Αναστασίου. Ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει όχι μόνο το παιχνίδι, αλλά να αφουγκραστεί το κλίμα που επικρατεί στην πόλη πριν από κάθε ματς, να πάει στις εγκαταστάσεις, στο προπονητικό κέντρο, και να δει από κοντά και τη δουλειά του Έλληνα τεχνικού έστω και σε μόνο μια προπόνηση, την τελευταία πριν την αναμέτρηση με τους Βοιωτούς.

Ο Γιάννης Αναστασίου
Ο Γιάννης Αναστασίου EUROKINISSI

Όπως καταλαβαίνει κανείς ο ίδιος ήταν αυτός που δεν επέλεξε τις ανέσεις που θα του πρόσφερε ένα ματς στην Αθήνα αλλά ακριβώς το αντίθετο με στόχο όλα τα παραπάνω.

Ο 59χρονος, ο οποίος δεν φημίζεται πως είναι και λάτρης των μετακινήσεων και των ταξιδιών, όταν δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά του, θα έρθει το Σάββατο (5/11) το πρωί, θα ταξιδέψει στο Αγρίνιο, θα δει την τελευταία προπόνηση του Παναιτωλικού στο "Emileon" και την Κυριακή (6/11) θα πάρει τη θέση του στα επίσημα του γηπέδου. Την επόμενη του αγώνα, τη Δευτέρα (7/11), θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα και από εκεί θα αναχωρήσει για την Ολλανδία.

Η θέληση του ίδιου του Κούμαν να δει αυτό το ματς και όχι κάποιο άλλο δείχνει και μια βαθύτερη σχέση και αμοιβαίο σεβασμό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο άνδρες από το 2004 και κρατάει τα τελευταία 18 χρόνια όπου οι δυό τους έχουν κρατήσει φιλικές σχέσεις σε μια σχέση που κρατάει στο χρόνο και γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Κούμαν, ο ποδοσφαιρικός μέντορας

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Αναστασίου θεωρεί ποδοσφαιρικό του μέντορα τον 59χρονο Ολλανδό προπονητή και έχει πάρει πολλά από τα στοιχεία που τον διακρίνουν και τον χαρακτηρίζουν ως προπονητή στη διάρκεια της δικής του προπονητικής καριέρας.

Κατά το παρελθόν μάλιστα, ο Γιάννης Αναστασίου δεν έχει διστάσει να πάρει τηλέφωνο τον Κούμαν και να τον συμβουλευτεί πριν πάρει κάποιες αποφάσεις πάνω στην προπονητική του καριέρα από ο Έλληνας προπονητής ακούει-σέβεται και εκτιμά την άποψη του Ολλανδού όλα αυτά τα χρόνια.

Ενώ επίσης. τα προηγούμενα χρόνια ο 59χρονος προπονητής είχε μεριμνήσει ώστε ο Γιάννης Αναστασίου να βρεθεί ένα δεκαήμερο στην Μπαρτσελόνα και στη "Masia" για να δει τον περίφημο τρόπο δουλειάς της καλύτερης ακαδημίας του κόσμου.

Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια οι δύο άντρες όταν βρίσκουν την ευκαιρία, κυρίως στην Ολλανδία από τη στιγμή που ο Αναστασίου έχει σπίτι και εκεί, τα λένε από κοντά και συζητούν τόσο για θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, καθώς με τον χρόνο έχουν φτιάξει μια πολύ δυνατή φιλία που κρατάει στο χρόνο και δεν βασίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

TAGS ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ