ΑΕΚ

Αμραμπάτ: Ένας ικανότατος μεσοεπιθετικός που θέλει "χαλινάρι"

Ο Νορντίν Αμραμπάτ με την εθνική Μαρόκου στο Μουντιάλ του 2018
Ο Νορντίν Αμραμπάτ με την εθνική Μαρόκου στο Μουντιάλ του 2018 © 2018 PETR DAVID JOSEK / AP IMAGES

Η μεταγραφή του Νορντίν Αμραμπάτ στη ΑΕΚ μπήκε στην τελική ευθεία και το SPORT24 καταγράφει ορισμένες από τις πιο αξιοσημεμείωτες στιγμές της καριέρας του. Τα δύσκολα παιδικά χρόνα, οι τρεις μεταγραφές των οκτώ εκατομμυρίων και η φιλία με Ντρογκμπά και Σνάιντερ.

Η ΑΕΚ είναι μια ανασά από την υπογραφή του Νορντίν Αμραμπάτ, καθώς ο 34χρονος Μαροκινός μεσοεπιθετικός αναμένεται να έρθει σήμερα (14/08) στην Ελλάδα για να υπογράψει το συμβόλαιό του με την Ένωση, όπως σας είχε αποκαλύψει το SPORT24.

Ο διεθνής (55 συμμετοχές με την εθνική Μαρόκου σε επίπεδο ανδρών) μεσοεπιθετικός είναι ο εκλεκτός του Βλάνταν Μιλόγεβιτς για την ενίσχυση στα φτερά, καθώς έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και στο δεξί και στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Θυμίζουμε ότι η ΑΕΚ μαζί με την περίπτωση του Αμραμπάτ, τρέχει και αυτή του Ουσάμα Τανάν, ο οποίος ανήκει στη Φίτεσε.

Το SPORT24 καταγράφει κάποια από τα σημαντικά επιτεύγματα και σταθμούς του Αμραμπάτ, ο οποίος προβάρει τα κιτρινόμαυρα.

Τα δύσκολα εφηβικά χρόνια και η δικαίωση

Ο Αμραμπάτ ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής του Άγιαξ, ωστόσο τίποτα δεν ήταν εύκολο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σε ηλικία 13 ετών.

Ο Μαροκινός εξήγησε σε συνέντευξή του στο "Watford Observer", στο πλαίσιο της μεταγραφής του στη Γουότφορντ, ότι είχε προβλήματα στην ανάπτυξή του και γι' αυτό έμεινε στον πάγκο: "Είχα προβλήματα στην ανάπτυξή μου και γι' αυτό έμενα στον πάγκο για πολλά παιχνίδια".

"Επίσης εκείνη τη χρονιά άργησα να επιστρέψω από τις διακοπές μου. Πήγαμε με την οικογένειά μου στο Μαρόκο και επέστρεψα δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των προπονήσεων, οπότε όλη η σεζόν ήταν δύσκολη. Μετά το τέλος της με έδιωξαν".

Έτσι ο Αμραμπάτ αναγκάστηκε ασχολήθηκε σε ερασιτεχνικό επίπεδο με το ποδόσφαιρο, κατόπιν συμβουλής του πατέρα του, προκειμένου να βρει από εκεί την ευκαιρία του. Και τα κατάφερε.

Για να το καταφέρει αυτό, έπρεπε να πλένει πιάτα σε εστιατόριο και να καθαρίζει τις σκάλες του σχολείου του: "Μετά από ενάμιση χρόνο στο εστιατόριο όπου έπλενα πιάτα, πήρα προαγωγή και έτοιμαζα τα επιδόρπια".

"Είχα επίσης δουλειά στο σχολείο, όπου για δίωρες καθάριζα το πάτωμα του κτιρίου με την ηλεκτρική σκούπα. Αλλά αυτό γρήγορα σταμάτησε γιατί υπήρξε παρέμβαση στο σχολείο".

Μέχρι τα 17 του συνέχισε να αγωνίζεται ερασιτεχνικά, ενώ πέρασε στο πανεπίστημιο, όπου ήθελε να σπουδάσει διοίκηση, οικονομικά και νομική. Ωστόσο δεν συνέχισε, καθώς στα 19 του ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με την Ομνιγουόρλντ, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας.

Τρεις μεταγραφές οκτώ εκατομμυρίων ευρώ

Στην πλούσια καριέρα του, τρεις ομάδες έβγαλαν από τα ταμεία τους το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν. Πρώτα το έκανε η Γαλατασαράι το 2012, όταν έδωσε 8.6 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Καϊσερισπόρ.

Ακολούθησε η Γουότφορντ η οποία τον Ιανουάριο του 2016 έβγαλε από τα ταμεία της 8.4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι "Bees" τον πούλησαν στην πρώην (πλέον) ομάδα του, την Αλ Νασρ, το καλοκαίρι του 2018, έναντι 8.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά ακριβά κόστισε και η μετακίνησή του στη Μάλαγα από τη Γαλατασαράι, καθώς το ποσό της κανονικής μεταγραφής έφτασε τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε δύο δανεισμούς από τους Τούρκους ξόδεψαν συνολικά 1.3 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 4.8 εκατομμύρια ευρώ.

Η πορεία του σε συλλογικό επίπεδο

Μετά την Ομνιγουόρλντ ήρθε η σειρά της Φένλο στην Eredivisie. Εκεί παρέμεινε για μία σεζόν, όπου έκανε το ξεπέταγμά του, καθώς σε 33 συμμετοχές πέτυχε 10 γκολ και μοίρασε επτά ασίστ σε ηλικία 19 ετών.

Αυτό ανάγκασε την Αϊντχόφεν να δώσει 2.3 εκατομμύρια ευρώ στη Φένλο το επόμενο καλοκαίρι για να τον κάνει δικό της. Στην Αϊντχόφεν έμεινε για τρεις σεζόν, όπου σε 75 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 12 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ, κατακτώντας ένα ολλανδικό Super Cup (ή Johqn Cruyff Shield αν προτιμάται) το 2009.

Έπειτα αποχώρησε από την Ολλανδία και πήρε τον δρόμο για την Τουρκία και την Καϊσερισπόρ, όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν (2010-12). Εκεί κατέγραψε συνολικά 40 συμμετοχές, έχοντας απολογισμό επτά γκολ και 14 ασίστ. Οι εμφανίσεις του με την Καϊσερισπόρ, ανάγκασαν τη Γαλατασαράι να δώσει 8.6 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Ωστόσο στους Τούρκους δεν μπόρεσε να στεριώσει, παραμένοντας 1.5 χρόνο στην ομάδα. Παραχωρήθηκε δις με τη μορφή δανεισμού στη Μάλαγα για 1.5 σεζόν, με τους Ανδαλουσιανούς να τον κάνουν δικό τους εν τέλει με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι του 2015. Στη Μάλαγα έπαιξε συνολικά 64 παιχνίδια, στα οποία σκόραρε 8 φορές και μοίρασε 13 ασίστ, χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Τον Ιανουάριο του 2016 η Γουότφορντ έδωσε 8.4 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει και έγινε η έβδομη ομάδα στην καριέρα του σε επίπεδο ανδρών. Εκεί δεν κατάφερε να αποδώσει ποτέ τα αναμενόμενα. Γι' αυτό και παραχωρήθηκε δανεικός για μια σεζόν στη Λεγκανές (2017/18). Το καλοκαίρι του 2018 αποκτήθηκε από την Αλ Νασρ, όπου στέριωσε για μια τριετία.

Εκεί κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Σοαυδική Αραβίας (2018/19) και δύο Super Cup (2019/20 και 2020/21).

Οι τίτλοι στη Γαλατά και η φιλία με Ντρογκμπά - Σνάιντερ

Η πορεία του Αμραμπάτ στη Γαλατασαράι, ήταν η καλύτερη στην Ευρώπη από άποψη τίτλων και συμμετοχών σε ευρωπαϊκές διοραγανώσεις.

Συνολικά κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (12/13) ένα κύπελλο (13/14) και δύο τουρκικά Super Cup, ενώ συμμετείχε δύο συνεχόμενες χρονιές στους ομίλους του Champions League (2013, 2014), όπου μάλιστα οι Τούρκοι πήραν την πρόκριση στα νοκ-άουτ και τις δύο χρονιές, φτάνοντας την πρώτη μέχρι τα προημιτελικά (αποκλείστηκε από τη Ρεάλ) και τη δεύτερη μέχρι τους "16" (αποκλείστηκε από την Τσέλσι).

Στη Γαλατασαράι ο Αμραμπάτ συνεργάστηκε με δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου. Τον Ντιντιέ Ντοργκμπά και τον Γουέσλι Σνάιντερ. Με τον Ιβοριανό φορ συνδυάστηκαν και σε ένα γκολ ποίημα, στον πρώτο προημιτελικό του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Κων/ πολη.

Με τον Ολλανδό μέσο έπαιξε 14 παιχνίδια, με τους δύο ποδοσφαιριστές να μην συνεργάζονται για κάποιο γκολ της ομάδας τους. Συνολικά με τη Γαλατασαράι έπαιξε 56 παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 3 γκολ και 11 ασίστ.

Ο ίδιος πάντως πέραν των τίτλων και του εμπλουτισμού του παλμαρέ του, απέκτησε και φίλους δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδσφαίρου. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: "Ήταν φανταστικό που έπαιξα με αυτούς. Απλά και μόνο που βρισκόμουν μαζί τους στα αποδυτήρια. Είναι φίλοι μου πλέον και κρατάμε ακόμα επαφή. Ήταν καλά τα χρόνια εκείνα".

Ένας ζογκλερ που παίζει παντού αλλά θέλει "χαλινάρι"

Ο Αμραμπάτ είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ικανότητα στο "ένας εναντίον ενός". Ειδικά το δεύτερο στοιχείο λείπει αρκετά από την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον η ΑΕΚ θα καλύψει το κενό που άφησε ο Μάρκο Λιβάγια πέρυσι το χειμώνα, στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Ο Χάβι Γκράθια, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη Μαλάγα είχε δηλώσει όταν οι δυό τους ήταν στην Ανδαλουσία σε συνέντευξή του τα εξής: "Σε όποια θέση και να τον χρησιμοποιήσω παίζει εξαιρετικά. Είναι ένας μοναδικός παίκτης που παίρνει πολλές ευθύνες πάνω του, όταν η ομάδα του τον χρειάζεται".

Επιπλέον ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει και στις δύο πτέρυγες. Στην καριέρα του έχει παίξει 108 φορές στο δεξί άκρο και 105 στο αριστερό, με την επιτυχία του να είναι παρόμοια. Ως δεξιός μεσοεπιθετικός έχει 12 γκολ και έχει μοιράσει 23 ασίστ, ενώ στο αριστερό άκρο έχει 11 γκολ και 26 ασίστ.

Έχει αγωνιστεί 47 φορές ως σέντερ φορ, ενώ έχει καταγράψει συμμετοχές ως δεύτερος επιθετικός, "δεκάρι", μέχρι και δεξιός μπακ.

Ωστόσο ο Μαροκινός έχει και κάποια αρνητικά, στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και σε αυτό της συγκέντρωσης. Παρόλο που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις με τις ντρίμπλες του, δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει τόσο εύκολα στις ασίστ, κυρίως όμως στο σκοράρισμα, όπου στην καριέρα του έχει μείνει σε ρηχά νερά (60 γκολ σε 456 παιχνίδια).

Αν αυτό δεν αποτελέσει πρόβλημα για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, τότε σίγουρα θα αποτελέσει η απειθαρχία του και η "συνέπεια" στο να βγάζει ένταση, με την κακή έννοια, στο παιχνίδι. Τα απρόσκετα μαρκαρίσματα και οι καβγάδες, έχουν συνδράμει στο να δεχτεί 86 κάρτες (όσες και οι ασίστ) στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, μια επίδοση αρκετά μεγάλη για έναν μεσοεπιθετικό.

Ο Μιλόγεβιτς πρέπει να βρει το "κουμπί" του αν θέλει να αντλήσει από τον Μαροκινό τα θετικά στοιχεία και να παραμερίσει τα αρνητικά. Αυτά τα χαρακτητιστιά του έχουν στερήσει τη δυνατότητα να παραμένει για μεγάλο διάστημα σε κάποια ομάδα. Ενδεικτό είναι ότι μόνο με την Αλ Νασρ πρόλαβε να καταγράψει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών (μόλις 100).

Το παρελθόν του με τους "Έλληνες"

Ο Νορντίν Αμραμπάτ έχει συνυπάρξει με δύο πρώην ερυθρόλευκους ποδοσφαιριστές, σε δύο διαφορετικές ομάδες. Με τον Χοσέ Χολέμπας στη Γουότφορντ και τον Δημήτρη Σιόβα στη Λεγκανές.

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική "σύνδεση" με τους ερυθρόλευκους, καθώς στο παρελθόν ο Ολυμπιακός είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για την απόκτησή του, όταν ανήκε στη Γαλατασαράι. Ωστόσο η μεταγραφή του δεν προχώρησε, με τον Μαροκινό μεσοεπιθετικό να παραχωρείται εκ νέου στη Μάλαγα.

Ο Εχσάν Χατζισαφί με τον Νορντίν Αμραμπάτ σε μονομαχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας
Ο Εχσάν Χατζισαφί με τον Νορντίν Αμραμπάτ σε μονομαχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας © 2018 THEMBA HADEBE / AP IMAGES

Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός δεν έχει συνυπάρξει με κάποιον από την Ένωση, ωστόσο σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του με την Εθνική του ομάδα, στο Μουντιάλ του 2018, είχε αντιμετωπίσει την εθνική Ιράν, των Εχσάν Χατζισαφί (αρχηγός των Ιρανών και Καρίμ Ανσαριφάρντ).

Στο παρελθόν έχει συνυπάρξει με τρεις προπονητές που έχουν περάσει από ελληνικούς πάγκους. Αρχικά με τον Χουμπ Στέφενς (πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ) τη σεζόν 2008/09 στην Αϊντχόφεν. Με τον Χάβι Γκράθια, ο οποίος είχε καθοδηγήσει στην Ελλάδα τον Ολυμπιακό Βόλου και την Κέρκυρα, τη σεζόν 2014/15 όταν οι δυό τους ήταν στη Μάλαγα, ενώ έπαιξε κάτω από τις οδηγίες και του Μάρκο Σίλβα στη Γουότφορντ, με τους δύο άνδρες να μην έχουν τις καλύτερες σχέσεις.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ