ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ακτή Ελεφαντοστού - Αίγυπτος 4-5 πέν.: Ήρωας ο Σαλάχ, μοιραίος ο Μπαγί, στα προημιτελικά οι "Φαραώ"

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Αιγύπτου πανηγυρίζει νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021 στο "Τζαπόμα", Ντουάλα | Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Αιγύπτου πανηγυρίζει νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021 στο "Τζαπόμα", Ντουάλα | Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 © 2022 THEMBA HADEBE/ASSOCIATED PRESS

Το σπουδαίο παιχνίδι μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού και της Αιγύπτου για τη φάση των 16 του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021 βρήκε νικητή μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Ο Μοχάμεντ Αμπού Γκαμπάλ έκανε μια επέμβαση, ο Μοχάμεντ Σαλάχ σημείωσε το καθοριστικό πέναλτι κι οι "Φαραώ" επικράτησαν με 5-4, έπειτα από τη "λευκή" ισοπαλία των 120 λεπτών.

Η Αίγυπτος αναγκάστηκε να αλλάξει τερματοφύλακα και αυτό εξελίχθηκε σε καλό, αφού ο Μοχάμεντ Αμπού Γκαμπάλ έκανε μια απόκρουση στα πέναλτι απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και μαζί με τη νικητήρια εκτέλεση του Μοχάμεντ Σαλάχ, έστειλαν τους "Φαραώ" στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021.

Το 5-4 στα πέναλτι ήρθε έπειτα από μια "λευκή" ισοπαλία σε 120 λεπτά αγώνα, παρότι οι δύο ομάδες είχαν ορισμένες καλές στιγμές και οι Αιγύπτιοι είχαν και δοκάρι με τον Μοσταφά Μοχάμεντ. Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσουν το Μαρόκο.

Ο αγώνας άρχισε με την Αίγυπτο να δείχνει τα δόντια της σε επιθετικό επίπεδο και να απειλεί την εστία του Μπαντρά Σανγκαρέ, κυρίως με μακρινά σουτ. Ο τερματοφύλακας της Ακτής Ελεφαντοστού αποσόβησε όλους τους κινδύνους και κράτησε το μηδέν, πλην ενός από τον Μοσταφά Μοχάμεντ που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Τα αμυντικά κενά οφείλονταν εν πολλοίς και στα μυικά προβλήματα που ανάγκασαν τον Φρανκ Κεσιέ να αποχωρήσει στο 1ο ημίχρονο. Οι συμπαίκτες του δεν είχαν πολλά να αντιτάξουν, εκτός από μία καλή στιγμή με τον Σεμπαστιάν Αλέ.

Στο 2ο ημίχρονο ο αγώνας ισορρόπησε κι οι "ελέφαντες" είχαν την μπάλα στα πόδια τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε περιοριστεί σε ρόλο δημιουργού και όντως βρέθηκε πίσω από δύο καλές στιγμές των συμπαικτών του, που υπό καλές προϋποθέσεις δεν κατέληξαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στα τελευταία λεπτά, ο Μοχάμεντ ελ Σενάουι εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή και μία διπλή επέμβασή του οδήγησε στον τραυματισμό και την αντικατάστασή του στο τέρμα απ' τον Μοχάμεντ Αμπού Γκαμπάλ.

Στην παράταση, η κόπωση των δύο ομάδων ήταν εμφανής. Η Ακτή Ελεφαντοστού συνέχισε να έχει το πάνω χέρι, αλλά δεν δημιούργησε μεγάλους κινδύνους. Η αντικατάσταση του Αλέ από τον Μαξουέλ Κορνέ προϊδέαζε για πέναλτι.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία, οι εκτελεστές βρέθηκαν σε καλή μέρα πλην ενός. Ο Ερίκ Μπαγί σούταρε άσχημα, ο Αμπού Γκαμπάλ άπεκρουσε με το ένα χέρι κι έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Σαλάχ εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπ. Σανγκαρέ, Οριέ, Μπεγί, Ντελί, Κονάν, Ι. Σανγκαρέ, Σερί (72' Μπογκά), Κεσιέ (30' Ντιέ), Γκραντέλ (71' Ζαά), Αλέ (105' Κορνέ), Πεπέ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ελ Σενάουι (88' Αμπού Γκαμπάλ), Ελ Σούλια, Χεγκάζι, Αμπντελμονέμ, Ελ Φοτούχ, Καμάλ, Μαρμούς (71' Τρεζεγκέ), Φατί (84' Ζίζο), Ελνένι, Σαλάχ, Μοχάμεντ (91' Σερίφ)

Τα αποτελέσματα της φάσης των 16

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

  1. Μπουρκίνα Φάσο - Τυνησία
  2. Σενεγάλη - Μάλι ή Ισημερινή Γουινέα
  3. Γκάμπια - Καμερούν
  4. Αίγυπτος - Μαρόκο

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

  • Μπουρκίνα Φάσο ή Τυνησία - Σενεγάλη ή Μάλι/Ισημερινή Γουινέα
  • Γκάμπια ή Καμερούν - Αίγυπτος ή Μαρόκο
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ