ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αίγυπτος - Μαρόκο 2-1 παρ.: Πρόκριση στους 4 με σπουδαία ανατροπή με ηγέτη τον Σαλάχ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ πανηγυρίζει γκολ της Αιγύπτου απέναντι στο Μαρόκο στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής | 30 Ιανουαρίου 2022
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ πανηγυρίζει γκολ της Αιγύπτου απέναντι στο Μαρόκο στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής | 30 Ιανουαρίου 2022 @2022 SUNDAY ALAMBA/AP IMAGES

Το Μαρόκο προηγήθηκε μόλις στο 7ο λεπτό όμως η Αίγυπτος ισοφάρισε στο 53' και οδήγησε το ματς στην ημίωρη παράταση, για να βρει το γκολ της ανατροπής στο 100ο λεπτό και πανηγυρίσει τεράστια πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες του Κόπα Άφρικα.

Το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο ντέρμπι που έλαβε χώρα στην Γιαουντέ το απόγευμα της Κυριακής (30/1) για τον τρίτο κατά σειρά προημιτελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής βρήκε θριαμβεύτρια στο φινάλε την Αίγυπτο. Οι φαραώ βρέθηκαν πίσω στο σκορ από πολύ νωρίς από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπουφάλ (7') όμως δεν το έβαλαν κάτω και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μοχάμεντ Σαλάχ έφτασαν σε μία τεράστια ανατροπή.

Ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ ήταν εκείνος που έφερε το ματς στα ίσα σκοράροντας στο 53' ενώ στο δέκατο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης χόρεψε όλη την αντίπαλη άμυνα από τα δεξιά πριν σερβίρει έτοιμο γκολ στον Τρεζεγκέ και γίνει το 2-1 για την Αίγυπτο που έμεινε μέχρι το φινάλε.

Αποτέλεσμα που επιτρέπει στην πολυνίκη του θεσμού να πανηγυρίζει μία πολύ μεγάλη επιτυχία, που θα την φέρει σε λίγα 24ωρα απέναντι στη διοργανώτρια ομάδα του Καμερούν, να διεκδικεί την πρόκρισή της στον μεγάλο τελικό.

Το ματς

Ιδανικά άρχισε ο προημιτελικός για το Μαρόκο αφού λίγα λεπτά μετά τη σέντρα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Χακίμι από τον Ασράφ μέσα στη μεγάλη περιοχή, με την παράβαση να δίνεται κατόπιν χρήσης του VAR και τον Σοφιάν Μπουφάλ να είναι εύστοχος από την άσπρη βούλα στο 7ο λεπτό για το 0-1 (18ο διαδοχικό ματς που βρήκε δίχτυα η ομάδα του Μαρόκου σε όλες τις διοργανώσεις)

Η συνέχεια βρήκε το Μαρόκο να διαχειρίζεται εύκολα το παιχνίδι καθώς η Αίγυπτος δεν έδειχνε την απαιτούμενη φρεσκάδα από τη μέση και μπροστά για να δημιουργήσει κινδύνους στην αντίπαλη εστία, όμως στο 53' μία στημένη φάση άλλαξε τα δεδομένα. Ο Μαρμούς εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά και ο Μοχάμεντ έπιασε την κεφαλιά που απέκρουσε με δυσκολία ο Μπουνού, με τον Σαλάχ που καιροφυλακτούσε να παίρνει το ριμπάουντ και να κάνει το 1-1 μπροστά στην ανυπεράσπιστη εστία.

Το 1-1 έκανε τους Φαραώ να κατεβάσουν στροφές -ενώ είχαν μπει φορτσάτοι στην επανάληψη- από τη στιγμή που είχαν πετύχει το στόχο τους να αφαιρέσουν το προβάδισμα των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να πέσει επικίνδυνα και το ματς να οδηγηθεί σε ημίωρη παράταση.

Εκεί μίλησε ξανά η κλάση, η ποιότητα και η εμπειρία του Σαλάχ. Ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ έκανε μία απίστευτη κούρσα από τα δεξιά τραβώντας πάνω του τέσσερις παίκτες, για να κάνει το γύρισμα την κατάλληλη στιγμή και να βρει τον Τρεζεγκέ σε θέση βολής στο δεύτερο δοκάρι, που δεν δυσκολεύτηκε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα με την πάσα πάρε-βάλε του Σαλάχ (2-1).

Από εκεί και πέρα το Μαρόκο καλούταν να βρει εκείνο πλέον τα ψυχικά αποθέματα για να γυρίσει το ματς ή έστω να το πάει στα πέναλτι, όμως η Αίγυπτος άντεξε στην πίεση και στο 119ο λεπτό είχε τεράστια ευκαιρία για το 3-1, με τους παίκτες της να βγαίνουν στην κόντρα τρεις με έναν αλλά να αποτυγχάνουν να στείλουν τη μπάλα στην κενή εστία (ο Μπούνου είχε προωθηθεί στο φινάλε).

Παρόλα αυτά το 2-1 στο φινάλε έφερε ουρανομήκεις πανηγυρισμούς στις τάξεις της Αιγύπτου, με τους παίκτες του Κάρλος Κεϊρόζ να παίρνουν μία τεράστια πρόκριση με την καθοριστική συμβολή του Σαλάχ και να κλείνουν θέση για τα ημιτελικά, όπου τους περιμένει η οικοδέσποινα του τουρνουά ομάδα του Καμερούν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Αμπουγκαμπάλ (96' Μοχάμεντ Σόμπι), Καμάλ, Χεγκάζι (46' Τρεζεγκέ), Αμπντελμονέμ, Ελ Φοτούχ, Ασράφ (91' Ελ-Ντιν), Ελνένι, Αλ Σουλάγια, Σαλάχ (120+3' Μαρουάν), Μοχάμεντ (111' Ραμαντάν Σόμπι), Μαρμούς (80' Ζίζο)

ΜΑΡΟΚΟ: Μπούνου, Χακίμι, Σαΐς, Αγκέρντ, Μασίνα, Άμραμπατ, Μπαρκόκ (104' Αμπουκλάλ), Αμαλάχ (86' Λούζα), Ελ Χανταντί (111' Τισουνταλί), Μπουφάλ (66' Ραχίμι), Εν-Νεσιρί (86' Εμναέ)

Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

  • Μπουρκίνα Φάσο - Σενεγάλη ή Ισημερινή Γουινέα
  • Καμερούν - Αίγυπτος
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ