ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Το ποδοσφαιρικό θαύμα της ΑΕΛ Καλλονής, της ομάδας ενός χωριού στη Λέσβο που ιδρύθηκε μόλις το 1994 και από τον Αύγουστο θα παίζει στην Super League. Από τα γέλια στο άκουσμα για Γ' Εθνική το 2006, στο όραμα του καπετάνιου το 2010 και στην πραγματοποίησή του το 2013. Μιλάνε στο Sport24.gr ο γενικός διευθυντής και "ζωντανός θρύλος" της ΑΕΛΚ, Προκόπης Καρτάλης, ο "χρυσός" σκόρερ Ηλίας Κώτσιος και ο αρχηγός της, Μιχάλης Κριπιντίρης.

«Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους», είχε πει η Άννα Έλινορ Ρούζβελτ, σύζυγος του 32ου προέδρου των ΗΠΑ, Φραγκλίνου Ρούζβελτ.

Σε αυτές τις δέκα λέξεις κρύβεται το θαύμα της Καλλονής, ενός χωριού 2.000 ψυχών, που θα δει την ομάδα του σε περίπου 2,5 μήνες στην Α' Εθνική. Γιατί για να φτάσει ένας σύλλογος, που ιδρύθηκε μόλις το 1994, στα μεγάλα σαλόνια, χρειάστηκε να πιστέψουν δύο άνθρωποι στα πιο τρελά τους όνειρα.

Αρχικά ο Προκόπης Καρτάλης, ο οποίος όταν πήγε στην Καλλονή το 2006, την ονειρεύτηκε από το τοπικό Λέσβου σε εθνική κατηγορία. Και στη συνέχεια ο Νίκος Μιχαλάκης, που ανέλαβε να επενδύσει στην Αθλητική Ένωση Λεκανοπεδίου Καλλονής το 2010, με όραμα τη συμμετοχή της στην Super League.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Ο πρόεδρος της ΑΕΛΚ, Νίκος Μιχαλάκης (αριστερά), μαζί με τον γενικό διευθυντή, Προκόπη Καρτάλη.

Η επαγγελματική καριέρα του Προκόπη Καρτάλη διακόπηκε πρόωρα, μόλις στα 26 του χρόνια λόγω ενός προβλήματος στην καρδιά. Είχε αφήσει το νησί του, την Λέσβο, το 1997 για την Σκόντα Ξάνθη, και επέστρεψε σε αυτό το 2004 έχοντας συνολικά 52 συμμετοχές στην Α' Εθνική με την ακριτική ομάδα, αλλά και μια τριετία στην Β' σε Καλαμαριά, Φωστήρα, Εθνικό Αστέρα.

«Λύθηκαν στα γέλια όταν μίλησα για Γ' Εθνική»

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου όμως δεν μπορούσε να το αποβάλλει και έτσι συνέχισε στο τοπικό Λέσβου όπου οι απαιτήσεις ήταν λιγότερες. Και το 2006 πήγε στην Καλλονή που μετρούσε μόλις 12 χρόνια ζωής. « Όταν πήγα στο χωριό, είχα πει πως αν στηρίξουμε λίγο την ομάδα, αυτή θα ανέβει στην Γ' Εθνική. Θυμάμαι σαν τώρα, τα ποτά να πέφτουν από το τραπέζι από τα γέλια της παρέας», λέει στο Sport24.gr o Προκόπης Καρτάλης.

Ο ίδιος όμως πίστευε όσο τίποτε άλλο σε αυτό το όνειρο. Και άρχισε να το πραγματοποιεί. Τη σεζόν 2007/2008 η ΑΕΛΚ κατακτά διά περιπάτου το τοπικό πρωτάθλημα με τον Καρτάλη να βγαίνει πρώτος σκόρερ. Στα μπαράζ θα επικρατήσει του Ηρακλή Ατσικής Λήμνου και θα προαχθεί στο Περιφερειακό.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Εκεί παίζει με τις ομάδες της Αθήνας στον 8ο όμιλο και τερματίζει στην 5η θέση. Η επόμενη σεζόν (2009/2010) θα την βρει στον 9ο όμιλο της Δ' εθνικής. Με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο καταφέρνει και κόβει πρώτη το νήμα που οδηγεί στην Γ' Εθνική.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Το όνειρο του Προκόπη Καρτάλη είχε γίνει πραγματικότητα σε μόλις 4 χρόνια! Σε αυτά τα χρόνια μάλιστα, πέρα από παίκτης, έχει διατελέσει προπονητής αλλά και αρχηγός. « Αν κάνω κάποτε τον πρόεδρο, θα έχω κάνει τα πάντα στην ομάδα», μας λέει χαμογελώντας.

Το όραμα του καπετάνιου

Κάπου εκεί, η μοίρα της ΑΕΛΚ της φέρεται για δεύτερη φορά με στοργικό τρόπο. Ο Καρτάλης ήταν ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να ταξιδέψει το καράβι της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες. Για να προχωρήσει όμως σε αυτές τις πρωτόγνωρες θάλασσες ήθελε έναν αληθινό καπετάνιο. Αυτό είναι και το επάγγελμα του πρόεδρου και μεγαλομετόχου, Νίκου Μιχαλάκη. Έτσι τον αποκαλούν όλοι στον σύλλογο.

Ο 50χρονος πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, μπήκε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2010, όταν αυτή είχε κερδίσει την άνοδο στην Γ' Εθνική. «Από την στιγμή που ήρθε ο Μιχαλάκης στην ομάδα, έβαλε ως στόχο την άνοδο στην Α'. Πίστεψε σε αυτό το όραμα και επένδυσε πολλά χρήματα σε αυτό. Και σήμερα έκανε την Καλλονή, ένα χωριό 2.000 κατοίκων, την ομάδα του νησιού. Αυτή είναι η τεράστια δικαίωση για τον καπετάνιο μας», υπογραμμίζει ο Προκόπης Καρτάλης.

Τον ρωτήσαμε στη συνέχεια να μας απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, αν πίστευε το 2006 ότι θα έρθει κάποια στιγμή η Super League. «Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά ξεκινήσαμε ήσυχα, με χαμηλό προφίλ και με στόχο κάποια στιγμή να παίξουμε στις εθνικές κατηγορίες. Όλα όμως άλλαξαν, όπως σου είπα, από τη στιγμή που ήρθε ο Μιχαλάκης. Εγώ από τη μεριά μου έφερα την τεχνογνωσία της Ξάνθης, όπως και ανθρώπους που συνεργάστηκα εκεί σαν τον Μαντζουράκη, τον Λουτσιάνο και τον Αντωνίου».

Η σεζόν 2010/2011 κύλησε με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη. Η ΑΕΛΚ εντυπωσιάζει και τερματίζει 2η, πίσω από την Επανομή. Δεν παίζει όμως στα μπαράζ, αλλά κερδίζει απευθείας την άνοδο λόγω των ανακατατάξεων που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι λόγω των στημένων, καθώς ομάδες από την Α' Εθνική βρέθηκαν στο Περιφερειακό.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Πέρσι, στην πρώτη της χρονιά στην Β' Εθνική, ενισχύθηκε και άλλο με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην κινδυνέψει αλλά να μπει και στα πλέι-οφ της ανόδου. Σε αυτά τερμάτισε στην τρίτη θέση, καταλαμβάνοντας τελικά την πέμπτη στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο λύγισε στη φάση των "32" από τον Πανιώνιο στην παράταση.

Η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε καλά στον πρώτο γύρο. Όμως σε ένα μαραθώνιο 42 αγωνιστικών τίποτα δεν είχε κριθεί από τα Χριστούγεννα. Ο Νίκος Μιχαλάκης ενίσχυσε και άλλο την ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, ο Προκόπης Καρτάλης ανέλαβε γενικός διευθυντής και η ΑΕΛΚ μαζεύοντας 12 περισσότερους βαθμούς στον δεύτερο γύρο, πραγματοποίησε το όνειρο.

«Συγκλονιστικό ο κόσμος»

Την Κυριακή μάλιστα, στον "τελικό" με τον Ολυμπιακό Βόλου μαζεύτηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης 7.000 άνθρωποι. Στις κερκίδες του γηπέδου, στις γύρω πολυκατοικίες, όπου υπήρχε θέα προς τον αγωνιστικό χώρο...

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

«Τι να πω για τον κόσμο... Όταν μπήκα στο γήπεδο την Κυριακή, το μόνο που ήθελα στην αρχή ήταν να σφυρίξει την λήξη του αγώνα ο διαιτητής και να πανηγυρίσουμε την άνοδο. Αλλά αυτό που έζησα από τον κόσμο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν συγκλονιστικό! Σίγουρα, δεν είχαμε από τα πρώτα χρόνια την αποδοχή του, καθώς η ιστορική ομάδα του νησιού ήταν ο Αιολικός. Αλλά πλέον είναι η Καλλονή», είναι τα λόγια το Προκόπη Καρτάλη.

Το γηπεδικό βέβαια είναι μια πονεμένη ιστορία για την ΑΕΛΚ. Η φυσική της έδρα είναι το Δημοτικό Στάδιο Καλλονής. Χτίστηκε το 2002 και είναι χωρητικότητας 800 ατόμων. Το 2010 όμως, η ομάδα μετακόμισε αναγκαστικά στην πρωτεύουσα του νησιού, 10-15 λεπτά πιο μακρυά, για να παίξει στις εθνικές κατηγορίες.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

Εκεί ελπίζει να αγωνιστεί και στην Super League, με το γήπεδο όμως να μην πληρεί αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις. «Το γηπεδικό; Προτεραιότητά μας, θα το τρέξουμε όσο μπορούμε. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ξέρω τις διαθέσεις και των τοπικών αρχόντων», τονίζει ο ο γενικός διευθυντής της ομάδας.

Είτε στην Αθήνα, είτε στην Λέσβο, το δεδομένο όμως είναι ένα: Η Καλλονή θα συμμετέχει στην Α' Εθνική. «Στόχος; Η παραμονή φυσικά τίποτε άλλο. Αν πω για κάτι περισσότερο θα μας "κράξουν" (σ.σ. γέλια). Από εκεί και πέρα αν κλείσω τα μάτια μου για να δω ένα όνειρο, αυτό θα είναι η ΑΕΛΚ να παίζει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι», κλείνει την κουβέντα μαζί μας ο Προκόπης Καρτάλης.

«Ευτυχισμένος που η ιστορία γράφεται με το όνομά μου »

Η άνοδος της Καλλονής σφραγίστηκε με το γκολ του Ηλία Κώτσιου στο 83ο λεπτό του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο έμπειρος αμυντικός πήγε πέρσι το καλοκαίρι στην ομάδα με αυτό τον στόχο. Και έμελλε να είναι αυτός που έβαλε το καθοριστικό γκολ.

«Η άνοδος στην Α' Εθνική. Γι' αυτό πήγα στην Καλλονή. Για το όραμα, το όνειρο του προέδρου. Και με δουλειά και επιμονή τα καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή, και σε μένα και σε όλους τους ανθρώπους της ομάδας κυριαρχεί η ικανοποίηση. Το αίσθημα της ευχαρίστησης γι' αυτό που πετύχαμε. Γιατί ήταν ένα πολύ δύσκολο επίτευγμα», λέει στο Sport24.gr ο Ηλίας Κώτσιος.

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True
INTIME SPORTS

Ο "χρυσός" σκόρερ της ΑΕΛΚ, έφτασε συνολικά τα 26 γκολ στην καριέρα του. Ανάμεσά τους και αυτό στην παράταση κόντρα στην Βίσλα Κρακοβίας που έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Champions league το 2005.

«Σαν αμυντικός που είμαι, κάθε γκολ που πετυχαίνω είναι πολύ σημαντικό. Πόσο μάλλον όταν αυτό κρίνει μια πρόκριση ή μια άνοδο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτά τα γκολ. Είναι ιδιαίτερα. Όπως αυτό της Κυριακής. Γιατί σε κάνουν διπλά ευτυχισμένο όταν ξέρεις ότι βοηθάς κάποιους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους », μας λέει ο 36χρονος αμυντικός.

Ο Ηλίας Κώτσιος έχει ζήσει σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του. Που κατατάσσει όμως αυτή την επιτυχία;

« Πέρα από το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό, έχω ζήσει σημαντικά πράγματα και με τις άλλες ομάδες μου. Και με τον ΟΦΗ που τερματίσαμε 4οι και με τον ΠΑΣ και με την Λάρισα όπως ήταν η πρόκριση επί της Μπλάκμπερν. Σίγουρα όμως εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για μια καινούρια ομάδα η οποία δεν είχε ιστορία. Και η ιστορία γράφεται τώρα. Και δεν μπορεί να μην είμαι ευτυχισμένος που βρίσκεται και το δικό μου όνομα σε αυτή».

Το συμβόλαιο του Ηλία Κώτσιου λήγει στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος δεν έχει σκοπό να σταματήσει την καριέρα του.

«Βασικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα, αν με θέλουν οι άνθρωποι της ομάδας και στην Α' Εθνική, και υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όσα συζητήσουμε, δεν θα έλεγα όχι στην παραμονή μου. Άλλωστε ήθελα να έρθω στην Καλλονή και όταν ήταν στην Β'».

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True
INTIME SPORTS

Είτε συνεχίσει, είτε αποχωρήσει από την ομάδα, η γνώμη του έμπειρου αμυντικού για την πρώτη χρονιά της ΑΕΛΚ στην Α' έχει βαρύτητα.

«Στόχος ο προφανής.Η παραμονή. Το έχω ζήσει και με άλλες ομάδες, είναι πολύ δύσκολος στόχος για την πρώτη σεζόν. Είναι άλλα τα δεδομένα, τελείως διαφορετικά τα πρωταθλήματα της Β' με την Α'. Και μπορεί να κάνεις ένα καλό ξεκίνημα, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάρουν τα μυαλά σου αέρα και όλο αυτό να γυρίσει μπούμερανγκ. Γι' αυτό και μόνος στόχος είναι η παραμονή την πρώτη χρονιά».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε και για τον νέο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την ΑΕΚ στην Γ' Εθνική και με εποχές όπου οι μισές ομάδες στην μεγάλη κατηγορία να είναι από το λεκανοπέδιο να μοιάζει μακρινή ανάμνηση.

«Δεν νομίζω να ξαναδούμε πρωτάθλημα με 8-9 ομάδες από την Αττική. Βέβαια, χωρίς ΑΕΚ, χωρίς δυνατό Παναθηναϊκό, Άρη, δεν μπορεί να υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά όλη αυτή η συγκυρία, δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες που είναι οικονομικά συνεπείς να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Συν ότι από την κρίση μπορούν να βγουν νέα παιδιά, όπως είδαμε και φέτος», μας εξηγεί ο Λαρισαίος αμυντικός.

«Κυνηγήσαμε το όνειρό μας »

Για τον Μιχάλη Κριπιντίρη, τον αρχηγό της ομάδας, η επιτυχία της ΑΕΛΚ είναι κάτι παραπάνω από μία... άνοδος, καθώς κατάγεται από τη Λέσβο.

«Σιγά-σιγά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε το γεγονός. Και πιστεύω ότι κερδισμένο δεν θα βγει μόνο το λεσβιακό ποδόσφαιρο αλλά και ολόκληρο το νησί. Είναι τεράστιο γεγονός για τους κατοίκους οι οποίοι χρόνο με το χρόνο μας στηρίζουν όλο και πιο πολύ. Ακόμα όμως δεν νομίζω ότι έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει για τη Λέσβο το γεγονός ότι θα έχει εκπροσώπηση για πρώτη φορά στην Α' Εθνική», λέει στο Sport24.gr ο Μιχάλης Κριπιντίρης.

Ο 32χρονος μέσος πήγε στην ομάδα πριν 2,5 χρόνια, στα μέσα της περιόδου όπου αγωνιζόταν στην Γ' Εθνική: «Στην ομάδα ήρθα γιατί πείστηκα από το όραμα, από τα όνειρα του Νίκου Μιχαλάκη και του Προκόπη Καρτάλη. Και να που τα όνειρα τελικά πραγματοποιούνται!».

Στην καριέρα του έχει πάρει πρωτάθλημα στην Β' Εθνική με τον Ατρόμητο, έχει παίξει 17 φορές στην Α' Εθνική, «αλλά αυτή η επιτυχία δεν συγκρίνεται με τίποτα! Βοήθησα βλέπεις το νησί μου να έχει για πρώτη φορά ομάδα στην Super League».

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True
INTIME SPORTS

Το συμβόλαιό του Μιχάλη Κριπιντίρη λίγει επίσης στις 30 Ιουνίου.

«Τώρα το μυαλό πηγαίνει στις διακοπές, στην ξεκούραση γιατί ήταν μια πάρα πολύ επίπονη χρονιά, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Φυσικά ελπίζω να παραμείνω στην ομάδα. Είναι μεγάλη μου επιθυμία να ζήσω το όνειρό της στην Α' Εθνική. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Όσο για την Καλλονή, θα μπει ταπεινά στην Super League με βασικό στόχο την παραμονή. Και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο».

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε για πώς φαντάζεται το μέλλον της Καλλονής.

« Όπως είδες, μέσα σε 2,5 χρόνια, την είδα από την Γ' Εθνική στην Α'. Τα όνειρα πραγματοποιούνται αν τα κυνηγάς! Τώρα για το που θα είναι στα επόμενα 2,5 χρόνια; Όνειρα δεν κάνω τώρα, θέλω να ζήσω την Α' Εθνική μαζί της».

Εμείς τον πιέσαμε λίγο περισσότερο, υπενθυμίζοντάς του ότι αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ελλάδας.

«Σίγουρα, βλέπουμε που είναι ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ναι, γιατί όχι στα πλέι οφ και στην Ευρώπη σε 2-3 σεζόν;», απαντά ο 32χρονος μέσος.

Όλα τα παραπάνω, απέδειξαν με περίτρανο τρόπο ότι «το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους». Ίσως λοιπόν να έρθει και αυτή η μέρα στην οποία θα τοποθετηθεί σε κάποιο μπαλάκι ευρωπαϊκής κλήρωσης το όνομα "AEL KALLONIS FC"...

ΑΕΛ Καλλονής ή αλλιώς Α Dream Come True

* Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΛ Καλλονή έχει έντονη παρουσία στα Social Media, από τις καλύτερες ελληνικής ομάδας. Μπορείτε να την βρείτε τόσο στο facebook , όσο και το twitter , ενώ η επίσημη ιστοσελίδα της είναι η aelk.gr

Την Παρασκευή συνέντευξη του προέδρου της Καλλονής, Νίκου Μιχαλάκη...

TAGS ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ