EUROPA LEAGUE

ΑΕΚ - Ζόρια 0-3: Ουκρανικό κάζο

Ο απογοητευμένος Μάρκο Λιβάγια στο ΑΕΚ - Ζόρια
Ο απογοητευμένος Μάρκο Λιβάγια στο ΑΕΚ - Ζόρια EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ γνώρισε οδυνηρή ήττα με 3-0 από τη Ζόρια στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική του Europa League, αγωνιζόμενη για ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο και πλέον χρειάζεται ένα... θαύμα για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. (VIDEO)

Το όνειρο έγινε... εφιάλτης για την ΑΕΚ. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα γνώρισε βαριά ήττα με 3-0 στο ΟΑΚΑ από τη Ζόρια για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Οι "κιτρινόμαυροι", που αγωνίστηκαν για ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Γεβγέν Σάκχοφ στο 49', κατέρρευσαν στο δεύτερο μέρος, δέχθηκαν τρία γκολ και απώλεσαν την ευκαιρία να παραμείνουν δυνατά στη μάχη της πρόκρισης, καθώς την ίδια στιγμή η Μπράγκα αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με τη Λέστερ εντός έδρας.

Πλέον, η Ένωση χρειάζεται δύο νίκες στα εναπομείναντα ισάριθμα παιχνίδια και την ίδια ώρα η Μπράγκα να μην νικήσει την τελευταία αγωνιστική τη Ζόρια στην Πορτογαλία. Όπως είναι εμφανές, η υπόθεση πρόκριση φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ 3-5-2

Ο Μάσιμο Καρέρα επιφύλαξε μία έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα, καθώς επέλεξε τον Γιώργο Αθανασιάδη κάτω από τον γκολπόστ, με τον 27χρονο τερματοφύλακα να κάνει ντεμπούτο με την κιτρινόμαυρη φανέλα και μάλιστα σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Παράλληλα, όπως και στην αναμέτρηση την Ουκρανία, ο Ιταλός παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 3-5-2, με Σβάρνα - Τσιγκρίνσκι - Νεντελτσεάρου στα στόπερ και τους Μάρκο Λιβάγια - Μουαμέρ Τάνκοβιτς στην επίθεση.

Η απουσία του Πέτρου Μάνταλου λόγω καρτών είχε ως αποτέλεσμα ο Καρέρα να πάει σε ένα πιο συμπαγές σχήμα στη μεσαία γραμμή με τον Αντρέ Σιμόες στο "6" και τους Γεβγέν Σάκχοφ, Νέναντ Κρίστισιτς ως εσωτερικούς μέσους.

NO ΜΑΝΤΑΛΟΣ, NO PARTY

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε ψηλά και δημιούργησε σημαντικά ζητήματα στην ανάπτυξη της Ζόρια, η οποία ήταν εμφανές απ' τα πρώτα λεπτά πως θα περιμένει την αντίπαλό της και θα επιχειρήσει να "χτυπήσει" στην κόντρα επίθεση. Οι Λιβάγια και Τάνκοβιτς έδειξαν διάθεση, είχαν καλές συνεργασίες, με τον Κροάτη επιθετικό να έχει μία καλή στιγμή μόλις στο 3ο λεπτό, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε, πέρασε δίπλα απ' το αριστερό δοκάρι του Σεβτσένκο.

Οι "κιτρινόμαυροι" είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, αλλά αδυνατούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά απ' τα καρέ των Ουκρανών, οι οποίοι είχαν κλείσει τους χώρους και στόχευαν στις δυνατές μονομαχίες για να κουράσουν και να εκνευρίσουν τους παίκτες της ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως η μοναδική τελική των φιλοξενούμενων στα πρώτα 30 λεπτά ήταν ένα άστοχο μακρινό σουτ του Τσίγκανικς.

Η Ζόρια ήταν φανερό πως δεν κυνηγούσε τίποτα περισσότερο από την ισοπαλία, ενώ την ίδια στιγμή η παρουσία τριών στόπερ αφαιρούσε από την ΑΕΚ τη δυνατότητα να έχει έναν έξτρα ποδοσφαιριστή στην αντίπαλη περιοχή. Η Ένωση δυσκολευόταν στον τομέα της δημιουργίας, με την απουσία του Μάνταλου να είναι κάτι περισσότερο από αισθητή.

ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΑΚΧΟΦ ΚΑΙ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΖΟΡΙΑ

Ο Καρέρα δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή ούτε στα πρόσωπα, αλλά ούτε στη διάταξη. Ωστόσο, τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους τα αριθμητικά δεδομένα του αγώνα άλλαξαν, αφού ο Σάκχοφ αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για αγκωνιά στον Ιβανισένια.

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, η Ένωση αντέδρασε και έχασε μία καλή ευκαιρία στο 52' με τον Τάνκοβιτς, ο οποίος έκανε το σουτ λίγο έξω από την περιοχή, αλλά ο Σεβτσένκο απομάκρυνε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Μετά το 55' η Ζόρια ανέβηκε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και έψαξε το γκολ. Και κατάφερε να το βρει εκμεταλλευόμενη και την κακή αντίδραση του Αθανασιάδη. Ο Τσίγκανικς έκανε τη σέντρα απ' τα αριστερά, ο γκολκίπερ της ΑΕΚ έκανε λανθασμένη έξοδο και ο Γκρόμοβ προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Το γκολ των Ουκρανών δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους "κιτρινόμαυρους", με τον Καρέρα να περνάει τους Γαλανόπουλο και Ανσαριφάρντ προκειμένου να δώσει ώθηση στην ομάδα του.

ΔΟΚΑΡΙ ΑΠΟ... ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Παρ' όλα αυτά, οι ευκαιρίες έρχονταν με το... σταγονόμετρο. Η Ένωση αδυνατούσε να αναπτυχθεί σωστά, αλλά λίγο έλειψε να πετύχει ένα απίθανο γκολ με τον Στράτο Σβάρνα. Ο αμυντικός της ΑΕΚ, που είχε μεταφερθεί στο δεξί άκρο της άμυνας, έκανε μία... στραβοκλωτσιά, με την μπάλα να παίρνει περίεργα φάλτσα και να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι του Σεβτσένκο.


Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τους "κιτρινόμαυρους", αφού δέχθηκαν άλλα δύο τέρματα από τον Καμπάεβ στο 75ο λεπτό και τον Γιούρτσενκο στο 86', ο οποίος ευστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι. Στο μεσοδιάστημα ο Λιβάγια επιχείρησε ένα εντυπωσιακό γυριστό, αλλά χωρίς τύχη, με τη σεμνή τελετή να λαμβάνει τέλος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Αθανασιάδης, Σβάρνας (82' Βασιλαντωνόπουλος), Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Μπακάκης (65' Γαλανόπουλος), Ινσούα, Σάκχοβ, Κρίστισιτς, Σιμόες (87' Μαχαίρας), Τάνκοβιτς (66' Ανσαριφάρντ), Λιβάγια.

ΖΟΡΙΑ (Bίκτορ Σκρίπνικ): Σεβτσένκο, Φαβόροβ, Βέρνιντουμπ, Αμπού Χάνα, Τσίγκανικς, Ιβανισένια, Κοτσέργκιν (82' Λούνοβ), Γιούρτσενκο (87' Πέροβιτς), Καμπάεβ (87' Γκριν), Γκρόμοβ (87' Σαγιάντ), Γκλάντκι (63' Ναζαρίνα)

ΓΚΟΛ: 61' Γκρόμοβ ,75' Καμπάεβ, 86' πεν. Γιουρτσένκο

ΚΑΡΤΕΣ: 43', 49' Σάκχοφ, 49' Τάνκοβιτς, 55' Σιμόες, 70' Σβάρνας / 49' Βέρνιντουμπ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλίγαρ Αγκάγεφ (Αζερμπαϊτζάν)

ΒΟΗΘΟΙ: Ζεϊνάλ Ζεϊνάλοφ (Αζερμπαϊτζάν), Ακίφ Αμιράλι (Αζερμπαϊτζάν)

ΤΕΤΑΡΤΟΣ: Ορκάν Μαμάντοφ (Αζερμπαϊτζάν)

TAGS EUROPA LEAGUE ΑΕΚ ΖΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ