FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο οδοστρωτήρας στο κέντρο της Ένωσης

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο οδοστρωτήρας στο κέντρο της Ένωσης
Ο Νταμιάν Σιμάνσκι στον αγώνα με τον Άρη INTIME SPORTS

Ο Σιμάνσκι έκανε αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά στα μετόπισθεν στην τριάδα αγώνων με Παναιτωλικό, Ιωνικό και Άρη, αλλά στο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν κανονικός οδοστρωτήρας και στην επίθεση, με τον Αλμέιδα να τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση.

Η ΑΕΚ πέτυχε μια εμφατική νίκη στο ντέρμπι με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, επικρατώντας 2-0, ένα σκορ το οποίο την αδικεί, καθώς εύκολα θα μπορούσε να πετύχει και περισσότερα γκολ και να δώσει διαστάσεις θριάμβου στο άνετο πέρασμά της από την Θεσσαλονίκη.

Ο Ματίας Αλμέιδα αυτή τη φορά είδε έναν ποδοσφαιριστή που κάνει αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά αυτή τη φορά να είναι πρωταγωνιστής και να προκαλεί "κρότο". Τον Νταμιάν Σιμάνσκι που έδωσε το προβάδισμα στην Ένωση στο 28ο λεπτό.

Ο Πολωνός διεθνής μέσος έγραψε μια ακόμα καλή εμφάνιση τη φετινή σεζόν και ο Αργεντινός τεχνικός των κιτρινόμαυρων δεδομένα τρίβει τα χέρια του, γιατί διαθέτει στη φαρέτρα του δύο εξαιρετικούς αμυντικούς μέσους, τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον.

Καταλύτης σε άμυνα και επίθεση

Ο Σιμάνσκι υπηρέτησε πιστά τον ρόλο που του έχει αναθέσει ο Ματίας Αλμέιδα να μένει χαμηλά στο γήπεδο μπροστά από τους στόπερ. Όπως βλέπουμε στο γράφημα της Opta Stats / Perform, ο 27χρονος μέσος (4) ήταν μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ελαφρώς πίσω από τη μεσαία γραμμή, έχοντας μπροστά τους Πινέδα (13), Γκατσίνοβιτς (8, για ένα ακόμα ματς συνέκλινε αρκετά προς τον άξονα) και τον Ελίασον (19).

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο οδοστρωτήρας στο κέντρο της Ένωσης
SPORT24

Ο Σιμάνσκι, όντας χαμηλά στο γήπεδο, έπαιρνε την πρώτη πάσα κυρίως από το αμυντικό δίδυμο και γι' αυτό τον λόγο είχε τις περισσότερες πάσες από κάθε "κιτρινόμαυρο" παίκτη, πλην του Ντομαγκόι Βίντα, μετρώντας 37/49 εύστοχες πάσες.

Ο Πολωνός ήταν ο πρώτος σε πάσες στο μισό του Άρη, έχοντας 17/26 εύστοχες πάσες. Και αν οι μεταβιβάσεις σε αυτούς τους χώρους και σε αυτή την "ποσότητα" είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τον Σιμάνσκι, δεν είναι συνηθισμένο ο Πολωνός μέσος να είναι εκ των κορυφαίων στις μεταβιβάσεις στην επίθεση, καθώς μοίρασε 10 πάσες στην επίθεση και ήταν πίσω μόνο από τον Λιβάι Γκαρσία και τον Μίλαντ Μοχαμάντι.

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο οδοστρωτήρας στο κέντρο της Ένωσης
Οι πάσες του Σιμάνσκι κόντρα στον Άρη SPORT24

Ο Σιμάνσκι δεν σταμάτησε καθόλου το τρέξιμο, βοήθησε πολύ στην πίεση ψηλά που θέλει ο Αλμέιδα από τους παίκτες του. Κόντρα στον Άρη η Ένωση ήταν καταιγιστική, έβγαζε φάσεις με σχετική ευκολία και ο Σιμάνσκι κατάφερε να διακριθεί και στην επίθεση, όχι μόνο με το γκολ που πέτυχε.

Την ίδια στιγμή υπηρέτησε εξαιρετικά τον ρόλο του που είναι να "καταστρέφει" τις επιθέσεις του αντιπάλου, κάτι για το οποίο πήρε πολύ καλό βαθμό στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο αμυντικός χαφ της ΑΕΚ ήταν ο πρώτος της παίκτης σε ενέργειες, έχοντας συνολικά 68 ενέργειες και ανάμεσα σε αυτές ήταν τα πέντε πετυχημένα τάκλιν που έκανε. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί μέχρι στιγμής κιτρινόμαυρο ρεκόρ στο πρωτάθλημα.

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ο οδοστρωτήρας στο κέντρο της Ένωσης
Οι ενέργειες του Σιμάνσκι κόντρα στον Άρη SPORT24

Την ίδια στιγμή ανέκτησε την κατοχή της μπάλας πέντε φορές, όντας εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ και είχε δύο κλεψίματα. Εντυπωσιακοί ήταν οι αριθμοί και στις μονομαχίες έχοντας 6/9 κερδισμένες μονομαχίες στο "έδαφος".

Στην περιοχή του Κουέστα πάτησε ελάχιστα, έχοντας μόλις δύο ενέργειες, η μια εκ των οποίων ήταν η κεφαλιά στο 28'. Ενώ είχε ενέργειες ψηλά στο γήπεδο, στην αντίπαλη περιοχή πάτησε ελάχιστα.

Ο Αλμέιδα δικαιώθηκε για τον Σιμάνσκι και τρίβει τα χέρια του για το μέλλον

Ο Σιμάνσκι έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Αλμέιδα με την υψηλή ένταση και την πίεση ψηλά. Τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Πολωνό έχει και ο Γενς Γιόνσον, ο οποίος τεχνικά είναι πιο "προικισμένος" και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεταβίβαση.

Πριν από δύο εβδομάδες η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Αγρίνιο με την 'πλάτη στον τοίχο" και χωρίς τον Γιόνσον. Η ΑΕΚ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με τον Σιμάνσκι να είναι εκ των διακριθέντων. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Ιωνικό. Με τον Άρη ο Δανός ήταν διαθέσιμος, όμως ο Αλμέιδα επιβράβευσε τον Σιμάνσκι για την καλή του εικόνα το τελευταίο διάστημα και εκείνος τον δικαίωσε στο έπακρο, συνεισφέροντας και στην επίθεση.

Με τον Αλμέιδα ο Πολωνός καθιερώθηκε σε έναν ρόλο που μένει κατά κύριο λόγο χαμηλά στο γήπεδο, μπροστά από τα δύο στόπερ, αποφεύγοντας τα άσκοπα τρεξίματα. Οι εμφανίσεις του γεμίζουν με ικανοποίηση τον Αλμέιδα που βλέπει ότι έχει δύο λύσεις σε αυτή τη θέση, έχοντας έναν ευχάριστο προβληματισμό για τη συνέχεια.

Δείτε την Game Night για την έβδομη αγωνιστική της Super League:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ