FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Η κιτρινόμαυρη υπέροχη στην επίθεση και οι διαφορετικές φιλοσοφίες

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Η κιτρινόμαυρη υπέροχη στην επίθεση και οι διαφορετικές φιλοσοφίες
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τελευταίο ματς της χρονιά για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet (24/05, 20:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24). Οι διαφορετικές φιλοσοφίες των Αλμέιδα - Λουτσέσκου, η κιτρινόμαυρη υπεροχή στην επίθεση, η ισορροπία στην άμυνα και οι πρωτιές τους στο πρωτάθλημα

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διασταυρώνονται για μια ακόμα φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Novibet αυτή τη φορά στο κεκλεισμένων των θυρών Πανθεσσαλικό (24/05, 20:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24). Το κίνητρο των δύο ομάδων είναι αρκετά μεγάλο και ξεπερνάει την κατάκτηση ενός Κυπέλλου.

Η Ένωση, όπως δήλωσε και ο Ματίας Αλμέιδα, έχει ιστορικά κίνητρα. Την κατάκτηση του νταμπλ μετά από 45 χρόνια και τρίτου της ιστορίας της, αλλά και την ίδια στιγμή να βάλει ένα τέλος στους χαμένους τελικούς, οι τρεις εκ των οποίων ήταν με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, οι Θεσσαλονικείς σε μια σεζόν που έμειναν νωρίς εκτός Ευρώπης και τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της Stoiximan Super League βλέπουν στον θεσμό του Κυπέλλου μια "ευκαιρία" για έναν τίτλο και να κλείσουν "γλυκά" τη χρονιά με έναν τίτλο.

Σε έναν τελικό έχει σημασία το αποτέλεσμα, όμως στο χορτάρι του Πανθεσσαλικού θα δούμε δύο εντελώς διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες. Από τη μία, η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι η καλύτερη ομάδα στο να μην επιτρέπει στους αντιπάλους της να διατηρούν την μπάλα στα πόδια τους, με την πίεση ψηλά στο γήπεδο σε υψηλή ένταση και την ίδια στιγμή να εκδηλώνει άμεσες επιθέσεις.

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου αρέσκεται περισσότερο στο να επιτίθεται με build up από χαμηλά. Μένει να φανεί πόσο θα διατηρήσουν οι δύο προπονητές τις φιλοσοφίες τους και σε αυτό το ματς ή θα τις τροποποιήσουν μιας και ο μόνος στόχος είναι η νίκη και όχι το πως αυτή θα έρθει.

Πιο απειλητική η Ένωση, μεγαλύτερη ισορροπία στην άμυνα

Επομένως, είναι δεδομένο πως το ντέρμπι θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον σε αγωνιστικό επίπεδο. Πάμε, όμως, με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform να δούμε συγκριτικά τις δύο ομάδες μέσα στο γήπεδο. Όλα όσα έκανα στη Stoiximan Super League στην κανονική διάρκεια και τα playoffs.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Η κιτρινόμαυρη υπέροχη στην επίθεση και οι διαφορετικές φιλοσοφίες
Η απόλυτη σύγκριση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ SPORT24

Η ΑΕΚ κρατάει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της (62% - 59%) και είναι πιο απειλητική από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν αυτή που διατηρούσε την μπάλα στα πόδια της περισσότερο από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα, ενώ οι ασπρόμαυροι του Λουτσέσκου ήταν τρίτοι σε αυτή τη στατιστική.

Συγκεκριμένα η Ένωση έχει 1.30 xGoals ανά αγώνα με τον ΠΑΟΚ να απειλεί στο ίδιο χρονικό διάστημα με 1.15 xGoals. Οι μεγάλες ευκαιρίες που είχε η ΑΕΚ σε όλο το πρωτάθλημα έφτασαν τις 71, ενώ ο ΠΑΟΚ δημιούργησε συνολικά 55. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν την καλύτερη επίδοση στα xGoals στο πρωτάθλημα και κατ' επέκταση δημιούργησαν τις περισσότερες ευκαιρίες.

Στο ανασταλτικό κομμάτι υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία από την εικόνα των δύο ομάδων, με τους κιτρινόμαυρους όμως να υπερτερούν. Η ΑΕΚ είχε 0.41 xGoals κατά ανά 90λεπτο, με τον ΠΑΟΚ να έχει 0.59 xGoals. Η Ένωση δέχθηκε 22 μεγάλες ευκαιρίες στα καρέ της, ενώ οι ασπρόμαυροι 26. Η Ένωση δέχθηκε τη μικρότερη απειλή (xGoals κατά) από κάθε ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τα στοιχεία που δείχνουν τις φιλοσοφίες των δύο προπονητών και οι πρωτιές τους

Οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικές αγωνιστικές ταυτότητες και επιδιώξεις στον τρόπο παιχνιδιού τους, κάτι που αποτυπώνεται και στις "μετρήσεις".

Ο ΠΑΟΚ που θέλει να χτίζει από χαμηλά τις επιθέσεις πραγματοποιεί 12.3 κατοχές με τουλάχιστον δέκα πάσες ανά ματς, ενώ η ΑΕΚ το κάνει με 10.4. Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με τουλάχιστον 10+ πάσες. Εδώ φαίνεται η στρατηγική στόχευση να χτίζεται η επίθεση από χαμηλά.

Το ασφυκτικό pressing της ΑΕΚ φέρνει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στους αντιπάλους της μόλις 2.3 κατοχές με τουλάχιστον δέκα πάσες ανά 90 λεπτό, ένα δίχως αμφιβολία εντυπωσιακό νούμερο. Ο ΠΑΟΚ ήταν δεύτερος καλύτερος σε αυτό στο πρωτάθλημα, επιτρέποντας στους αντιπάλους του 5.2 κατοχές.

Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί συνολικά 2.6 επιθέσεις με build up και προηγείται ελαφρώς της Ένωσης σε αυτό το κομμάτι που κάνει 2.1. Η ΑΕΚ όμως επιδιώκει συνεχώς να επιτίθεται άμεσα, κάνοντας 2.2 άμεσες επιθέσεις. Ο ΠΑΟΚ απειλεί με αυτό τον τρόπο με μια λιγότερη επίθεση (1.2).

Ο καρπός των προσπαθειών των δύο ομάδων φαίνονται (και) από τις ενέργειές τους στην περιοχή του αντιπάλου. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήταν οι ομάδες που πάτησαν περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή, όμως η διαφορά τους ήταν μεγάλη.

Η ΑΕΚ "άγγιξε" τις 30 ενέργειες κατά μέσο όρο στην περιοχή του αντιπάλου, φτάνοντας εν τέλει τις 29.7 ανά 90'. Ο ΠΑΟΚ είχε συνολικά στο ίδιο χρονικό διάστημα 24.3 ενέργειες, ένα νούμερο που δεν είναι καθόλου άσχημο, αλλά έχει μεγάλη απόσταση από την ΑΕΚ.

Το κλειδί αυτής της μονομαχίας θα είναι για μια ακόμα φορά αν θα υπερισχύσει το build up των παικτών του ΠΑΟΚ ή ασφυκτική πίεση των παικτών της Ένωσης. Αν φυσικά δεν επιλέξουν διαφορετικές στρατηγικές λόγω της κρισιμότητας του αγώνα.

Το βέβαιο είναι πως ο τελικός θα μας δώσει πολλά θέματα προς συζήτηση στο αγωνιστικό σκέλος. Μπορεί η στρατηγική και η σκοπιμότητα για το αποτέλεσμα να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε τέτοιους τελικούς, όμως οι δύο ομάδες που ανήκουν στις κορυφαίες στην Ελλάδα, διαθέτουν παίκτες που μπορούν να ορίσουν τη μοίρα του ματς έστω και με μια ενέργεια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ