FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα προκαλεί vertigo, κάνει τον αντίπαλο να τα βλέπει όλα ανάποδα

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα προκαλεί vertigo, κάνει τον αντίπαλο να τα βλέπει όλα ανάποδα

Η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει φέτος τον Παναθηναϊκό και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως η Ένωση προκαλεί vertigo στον αντίπαλό της.

"Με δύο λέξεις, επιτέλους ΑΕΚ". Με αυτήν τη φράση τελείωνε το κείμενο την τελευταία φορά που αναλύσαμε αγώνα της Ένωσης. Ήταν στις 14 Νοεμβρίου, την επομένη του 0-0 με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο.

Πέρασαν δύο μήνες και βρισκόμαστε μετά από ένα ντέρμπι να επαναλάβουμε την ίδια φράση. Επιτέλους ΑΕΚ.

Η Ένωση δεν είχε πάρει τη νίκη τότε απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά στο Φάληρο είχε δώσει μια ξεκάθαρη παράσταση των φετινών της "μπορώ".

Η ΑΕΚ πήγε στο "Καραϊσκάκης" και δεν άφησε τον Ολυμπιακό να αλλάξει 10+ πάσες ούτε μία φορά, η ομάδα του Αλμέιδα πήγε στην έδρα του πρωταθλητή και είχε 25 ενέργειες με την μπάλα μέσα στην περιοχή του.

Έκανε στον Παναθηναϊκό ό,τι έκανε και στον Ολυμπιακό

Ε, τα ίδια έκανε η ΑΕΚ και απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το ντέρμπι στην OPAP Arena ήταν ισορροπημένο, ο Παναθηναϊκός στήθηκε καλά και δυσκόλεψε πολύ τους γηπεδούχους.

Όμως, η ματιά στο τέλος λέει πως η ομάδα του Αλμέιδα κατάφερε και απέναντι στον πρωτοπόρο να κάνει αυτά που θέλει να κάνει σε κάθε ματς.

Η ΑΕΚ έκανε 30 ενέργειες στην περιοχή του Μπρινιόλι

Πρώτα, το να πατάει στην περιοχή. Πριν γίνει η σέντρα, ο Παναθηναϊκός δεχόταν κατά μέσο όρο 10 ενέργειες στην περιοχή του ανά παιχνίδι.

Όταν τελείωσε το ντέρμπι, η καταμέτρηση της Opta έδειξε πως η ΑΕΚ είχε 30(!) ενέργειες με την μπάλα στην περιοχή του Μπρινιόλι.

Οι ενέργειες με την μπάλα που κάνουν οι ομάδες στην αντίπαλη περιοχή
Οι ενέργειες με την μπάλα που κάνουν οι ομάδες στην αντίπαλη περιοχή

Γιατί; Γιατί η ΑΕΚ είναι η ομάδα που κάνει μακράν τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή στο φετινό πρωτάθλημα και μπορεί να το κάνει ακόμα κι όταν παίζει με τον πρωτοπόρο και αήττητο Παναθηναϊκό.

Όταν πατάς συνέχεια περιοχή, θα βρεις την άκρη

Η Ένωση μπορεί να μην είχε την ορμή που μας είχε συνηθίσει, οι απουσίες του Γκατσίνοβιτς, του Μοχαμάντι και του Ρότα της αφαίρεσαν το πλάτος, αλλά η ομάδα του Αλμέιδα είχε και πάλι τον τρόπο να είναι "εκεί", στην αντίπαλη περιοχή.

Κι όταν πατάς περιοχή ακόμα κι όταν δυσκολεύεσαι, κάπου θα τη βρεις τη φάση. Έστω και με την τύχη που είχε ο Πινέδα να δει την μπάλα να παίρνει πορεία προς την εστία μετά την κόντρα ανάμεσα στα πόδια του Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε 10 πάσες μόνο μία φορά

Το 2ο που κάνει εκπληκτικά η φετινή ΑΕΚ είναι το πρες, αυτό που δεν αφήνει τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα, αυτό που δεν άφησε τον Ολυμπιακό να αλλάξει 10+ πάσες ούτε μία φορά.

Πριν γίνει η σέντρα στο χθεσινό ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός είχε μέσο όρο 12.8 κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες. Η ΑΕΚ τον υποδέχθηκε στο γήπεδό της και τον άφησε να αλλάξει 10+ πάσες μόνο μία φορά.

Καμία ο Ολυμπιακός στο Φάληρο, μία ο Παναθηναϊκός στην Opap Arena.

Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν οι ομάδες στον αντίπαλο
Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν οι ομάδες στον αντίπαλο

Γιατί; Γιατί η ΑΕΚ είναι η ομάδα που επιτρέπει στον αντίπαλο τις λιγότερες κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες, μόνο 2.2 ανά παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα.

Τα κάνει και σε ντέρμπι, απέναντι στις καλύτερες ομάδες

Δεν είναι ανούσια στατιστικά, δεν είναι αριθμοί χωρίς νόημα. Είναι η ταυτότητα της φετινής ΑΕΚ, είναι αυτά που κάνει στο γήπεδο με και χωρίς την μπάλα.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως μπορεί να τα κάνει και σε ντέρμπι, ανεξαρτήτως έδρας. Τα έκανε στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό, τα έκανε στο γήπεδό της απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι μόνο ότι "κέρδισε" τους αντιπάλους της σ'αυτές τις κατηγορίες μέσα στο ματς, ότι μπήκε δηλαδή περισσότερο στην περιοχή ή κυκλοφόρησε περισσότερο την μπάλα στα 90' των ντέρμπι.

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι για την ΑΕΚ είναι ότι δεν έριξε τους μέσους όρους της ούτε απέναντι στον Ολυμπιακό, ούτε απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Οι μέσοι όροι των αντιπάλων της συντρίβονται

Δεν την επηρεάζει ο αντίπαλος, θα κάνει αυτά που κάνει πάντα. Ναι, προφανώς δεν θα βρει με ευκολία μεγάλες ευκαιρίες, προφανώς δεν θα νικήσει στο ρελαντί, δεν είναι απλό να κάνεις κάτι τέτοιο σε ντέρμπι.

Όμως, το πρες της απέδωσε όσο αποδίδει κι απέναντι στις μικρές ομάδες, η παρουσία της στην περιοχή ήταν αυτή που είναι και στα υπόλοιπα παιχνίδια. Οι μέσοι όροι των αντιπάλων της συντρίβονται όταν αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ, αλλά οι δικοί της παραμένουν σταθεροί.

Κι ας της έλειψε ο Γκατσίνοβιτς κι ας μην πήρε από το Σιντιμπέ - Άμραμπατ αυτά που έπαιρνε από Ρότα - Ελίασον κι ας μην κατάφεραν να βρουν μεγάλες ευκαιρίες ο Γκαρσία με τον Αραούχο.

Η καλύτερη ομάδα μέχρι στιγμής

Η ΑΕΚ ήταν και πάλι ΑΕΚ και είναι απολύτως ταιριαστό ότι η Ένωση ήταν η πρώτη ομάδα που νίκησε φέτος τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς εξακολουθεί να είναι πρώτη και δικαίως μετά τον πρώτο γύρο που έκανε.

Με τον ίδιο τρόπο όμως η Ένωση εξακολουθεί να είναι η μέχρι στιγμής καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Και η μάχη μόλις φούντωσε περισσότερο από ποτέ.

Δείτε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ