FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Γκατσίνοβιτς vs Μπιέλ, οι δύο μηχανές της μεσοεπιθετικής γραμμής

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Γκατσίνοβιτς vs Μπιέλ, οι δύο μηχανές της μεσοεπιθετικής γραμμής
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena (12/3, 19:00, COSMOTE SPORT 2HD, LIVE από το SPORT24) για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League και οι Αλμέιδα και Μίτσελ αναμένεται να ρίξουν στο χορτάρι δύο από τα βαριά χαρτιά της μεσοεπιθετικής γραμμής, τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τον Πεπ Μπιέλ. Δείτε τη σύγκριση των δύο παικτών που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League περιλαμβάνει τη σπουδαία μονομαχία της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena (12/3, 19:00, COSMOTE SPORT 2HD, LIVE από το SPORT24) με ένα τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες, πριν μπουν στα playoffs.

Η Ένωση είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 59 βαθμούς και εκεί θέλει να παραμείνει μετά το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτι που μπορεί να πετύχει με τη νίκη επί των ερυθρολεύκων, ενώ θα τους αφήσει πίσω της εννέα βαθμούς, μια σημαντική διαφορά ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας των playoffs.

Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός που έχει 53 βαθμούς θέλει τη νίκη για να μειώσει τη διαφορά από τους κιτρινόμαυρους και τουλάχιστον να μείνει στο -5 από τον Παναθηναϊκό, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της συνέχειας. Αντίθετα αν ηττηθεί τότε εκτός του ότι θα χάσει επιπλέον έδαφος από την κορυφή, κινδυνεύει να μπει τέταρτος στο νέο μίνι-πρωτάθλημα, πίσω και από τον ΠΑΟΚ.

Οι δύο προπονητές, Ματίας Αλμέιδα και Μίτσελ Γκονζάλεθ διαθέτουν στη φαρέτρα τους μια σειρά από όπλα που στην καλή τους μέρα μπορούν να κρίνουν την έκβαση ενός αγώνα, ακόμα και ενός ντέρμπι. Δύο εξ αυτών είναι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και ο Πεπ Μπιέλ.

Η ακτινογραφία Γκατσίνοβιτς και Μπιέλ

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και Πεπ Μπιέλ αναμένεται να αγωνιστούν ως βασικοί στο ντέρμπι της OPAP Arena και θα επιχειρήσουν να κρίνουν το ντέρμπι υπέρ της ομάδας τους. Στο infographic της Opta/Stats Perform μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των δύο παικτών και με γαλάζια γράμματα είναι οι επιδόσεις τους που υπερτερούν ανά κατηγορία.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Γκατσίνοβιτς vs Μπιέλ, οι δύο μηχανές της μεσοεπιθετικής γραμμής
Η σύγκριση των Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και Πεπ Μπιέλ SPORT24

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ κυριαρχεί στις περισσότερες κατηγορίες σε σχέση με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού. Ο Μπιέλ έχει πετύχει οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής, έχοντας ένα περισσότερο από τον Γκατσίνοβιτς. Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν τον ίδιο αριθμό ασίστ, συνολικά δύο.

Να σημειωθεί ότι ο Μπιέλ έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, έχοντας 1.618 λεπτά έναντι 1.272 του Γκατσίνοβιτς. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έχασε κάποια παιχνίδια στα πρώτα ματς μετά το Μουντιάλ, λόγω της επέμβασης που υποβλήθηκε στους κοιλιακούς προσαγωγούς.

Ελαφρώς πιο απειλητικός ο Μπιέλ, ο Γκατσίνοβιτς δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι έστω και ελαφρώς πιο απειλητικός από τον Γκατσίνοβιτς, καθώς οι τελικές προσπάθειές του έχουν "αξία" 0.27 xGoals ανά 90', έναντι 0.23 xGoals του Σέρβου μεσοεπιθετικού της ΑΕΚ. Μάλιστα ο Μπιέλ το πέτυχε με λιγότερες τελικές προσπάθειες, έχοντας 2.8 ανά αγώνα έναντι 3.5 του Γκατσίνοβιτς. Βλέπουμε έτσι ότι οι τελικές του παίκτη των ερυθρολεύκων είναι πιο απειλητικές, με τον διεθνή παίκτη της ΑΕΚ να επιχειρεί να απειλεί περισσότερο.

Αντίθετα ο Γκατσίνοβιτς είναι πολύ πιο δημιουργικός σε σχέση με τον Μπιέλ, καθώς έχει 2.6 key passes ανά παιχνίδι έναντι 1.5 του παίκτη του Ολυμπιακού. Αν αφαιρέσουμε τις στατικές φάσεις και πάλι ο Γκατσίνοβιτς είναι ανώτερος αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχοντας 1.6 key passes σε open play έναντι 1.2 του Μπιέλ. Ο Σέρβος αναλαμβάνει την εκτέλεση περισσότερων "στημένων" στην ΑΕΚ σε σχέση τον Μπιέλ στον Ολυμπιακό.

Ο Γκατσίνοβιτς "παίζει περισσότερο" με την μπάλα

Ο Γκατσίνοβιτς είναι αρκετά πιο δραστήριος από τον Μπιέλ, τουλάχιστον μακριά από την περιοχή. Ο Σέρβος έχει 57.4 ενέργειες ανά 90', ενώ ο Ισπανός έχει 45.7. Ως προς τις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή υπάρχει μεγαλύτερη "ισορροπία" με τον Γκατσίνοβιτς να πατάει ελαφρώς περισσότερο έχοντας 4.7 ενέργειες στο κουτί με τον Μπιέλ να έχει 4.1.

Αλμέιδα και Μίτσελ έχουν αφήσει και στους δύο ποδοσφαιριστές να έχουν ελευθερία στις κινήσεις τους. Ο Γκατσίνοβιτς έχει την τάση να κινείται παντού, έχοντας ως "αφετηρία" του το αριστερό άκρο της επίθεσης, ενώ ο Μπιέλ συνήθως χρησιμοποιείται στο δεξί άκρο, αλλά συγκλίνει προς τον άξονα, μιας και δεν είναι "καθαρός" εξτρέμ.

Μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο παικτών υπάρχει στα κουβαλήματα της μπάλας, κάτι που επηρεάζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την αγωνιστική φιλοσοφία των δύο ομάδων. Ο Γκατσίνοβιτς έχει 12.2 κουβαλήματα της μπάλας ανά ματς, σχεδόν τέσσερα περισσότερα από τον Μπιέλ (8.1).

Δίχως αμφιβολία (και) αυτοί οι ποδοσφαιριστές των δύο μονομάχων στην καλή τους μέρα μπορούν να προσφέρουν μια ραψωδία για τις ομάδες τους. Επομένως, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις απαντήσεις για αυτήν αλλά και κάθε άλλη σύγκριση στο χορτάρι της OPAP Arena το βράδυ της Κυριακής (12/03).

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ