FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Ο Βίντα είναι σαν το παλιό καλό κρασί, καθαρίζει σε άμυνα και επίθεση για την Ένωση

Ο Ντομαγκόι Βίντα
Ο Ντομαγκόι Βίντα PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ντομαγκόι Βίντα καθάρισε ξανά για την ΑΕΚ κόντρα στον Άρη, δείχνοντας ότι παρότι βαδίζει το 34ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την Ένωση όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση που κάνει ρεκόρ καριέρας.

Η ΑΕΚ λύγισε τον Άρη στην OPAP Arena και έδωσε συνέχεια στο νικηφόρο της σερί στη Stoiximan Super League. Το έργο της κόντρα στους Θεσσαλονικείς δεν ήταν εύκολο, καθώς δυσκολεύτηκε να βρει το γκολ, όμως για μια ακόμα φορά φέτος καθάρισε για την Ένωση ο Ντομαγκόι Βίντα.

Ο Κροάτης στόπερ πέτυχε το τέταρτό του γκολ φέτος με τα κιτρινόμαυρα και είναι σε τροχιά για να κάνει ρεκόρ καριέρας σε αυτό το κομμάτι. Η σεζόν που πέτυχε τα περισσότερα ήταν πριν από 11 χρόνια όταν αγωνίστηκε μισή σεζόν στη Ντίναμο Ζάγκρεμπ και το δεύτερο μισό στη Ντινάμο Κιέβου.

Η δεύτερη πιο παραγωγική του σεζόν σε γκολ ήταν πριν από τρία χρόνια (2020/21), όταν πέτυχε έξι γκολ με την Μπεσίκτας τον προηγούμενο σταθμό του πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Η μια από τις δύο κεφαλιές του ήταν αρκετές για να κρίνουν το ματς

Ο Ντομαγκόι Βίντα έπαιξε στο πλάι του Μουκουντί για ένα ακόμα παιχνίδι στο κέντρο της άμυνας, ωστόσο δεν περιορίστηκε χαμηλά πίσω από τη μεσαία γραμμή όπως φαίνεται και στο γράφημα των ενεργειών της Opta Stats / Perform.

ΑΕΚ: Ο Βίντα είναι σαν το παλιό καλό κρασί, καθαρίζει σε άμυνα και επίθεση για την Ένωση
Οι ενέργειες του Βίντα κόντρα στον Άρη

Ο λόγος είναι ότι ο Άρης ειδικά στο πρώτο μέρος στάθηκε αρκετά χαμηλά στον αγωνιστικό χώρο και πολλές φορές εκτός από τους μπακ, ήταν μπροστά από τη μεσαία γραμμή και οι στόπερ. Συνολικά είχε 76 ενέργειες με την μπάλα (τρεις στην περιοχή του Κουέστα) και 59/66 εύστοχες πάσες.

Στο ματς με τους Θεσσαλονικείς ο Κροάτης στόπερ είχε δύο τελικές προσπάθειες με κεφαλιά, καθώς εκτός από το γκολ είχε και την κεφαλιά από την εκτέλεση φάουλ του Ελίασον στο 22'. Την επιθετική του γραμμή τη συνέθεσε με εξαιρετική εμφάνιση αμυντικά με τέσσερις ανακτήσεις και τέσσερα κλεψίματα.

Οι στατικές φάσεις και η παρουσία του Βίντα

Σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, φέτος η ΑΕΚ έχει πάρει αρκετά γκολ από την... αεροπορία της, κάτι που δούλεψε αρκετά ο Αλμέιδα με τους παίκτες του στη διάρκεια της χρονιάς.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει πετύχει εννιά γκολ από στατικές φάσεις, είτε με άμεση εκτέλεση είτε με μια κεφαλιά ή προβολή πριν από το γκολ. Από κόρνερ ξεκινάει και το ιστορικό γκολ του Γαλανόπουλου στο Ζάγκρεμπ, ωστόσο πριν εκτελέσει ο Έλληνας διεθνής μέσος αντάλλαξαν την μπάλα ο Αραούχο και ο Πισάρο.

Δεν συνυπολογίζονται σε αυτά τα τέσσερα πέναλτι που σκόραρε στο πρωτάθλημα, αλλά και το εξίσου ιστορικό γκολ του Βίντα με τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ στην OPAP Arena, το οποίο ξεκινά από την επέμβαση του Λιβάκοβιτς στο πέναλτι του Γκαρσία.

Ο Κροάτης στόπερ λοιπόν έφτασε τα δύο γκολ στο πρωτάθλημα με κεφαλιά (δύο έχει και στην Ευρώπη), έχοντας εκτελέσει συνολικά πέντε φορές με αυτόν τον τρόπο. Μπροστά του σε αυτό το κομμάτι είναι μόνο ο "βραχύσωμος" Μοχαμάντι που έχει έξι κεφαλιές και με αυτό τον τρόπο πέτυχε και γκολ κόντρα στον Αστέρα.

Η ΑΕΚ έχει βρει με αυτό τον τρόπο να λύνει γόρδιους δεσμούς σε πολυπρόσωπες άμυνες, αλλά και να "καμουφλάρει" το ζήτημα που έχει με το γκολ. Σε αυτό το κομμάτι έχει δει ραγδαία βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, θα πρέπει να το κάνει όμως συνολικά στην παραγωγικότητά της, για να παίρνει αυτό που αξίζει.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ