ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Σιμάνσκι απογειώνει την Ένωση και την καριέρα του

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι
Ο Νταμιάν Σιμάνσκι INTIME SPORTS

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι πραγματοποιεί σεζόν καριέρας με την ΑΕΚ και το SPORT24 θυμίζει τη μέχρι τώρα πορεία του στην Ένωση που ξεκίνησε περίπου τρία χρόνια πριν, αλλά και το "status" επί Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ έχει να κρατήσει πολλά από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena. Δεν είναι μόνο η μείωση της διαφοράς από το τριφύλλι στους τέσσερις βαθμούς, η διατήρηση του απόλυτου στο νεότευκτο σπίτι της, η αντίδραση που έβγαλε ως σύνολο αλλά και η εξαιρετική παρουσία κάποιων ποδοσφαιριστών.

Ένας από αυτούς ήταν ο Νταμιάν Σιμάνσκι που απουσίασε από το ματς με τον ΠΑΣ και η απώλειά του (λόγω καρτών) ήταν κάτι παραπάνω εμφανής. Κι επιβεβαίωσε τον καταλυτικό ρόλο που έχει στα σχέδια του Ματίας Αλμέιδα με την εμφάνιση που πραγματοποίησε στην επιστροφή του κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το παιχνίδι είχε και ιστορική σημασία για τον Νταμιάν Σιμάνσκι, καθώς ο Πολωνός μπήκε στο κλειστό club των ποδοσφαιριστών που φτάνει τον τριψήφιο αριθμό με τα κιτρινόμαυρα, όντας ο 23ος που το πετυχαίνει. Συνολικά έχει 83 συμμετοχές στη Super League, 15 στο Κύπελλο και δύο στα προκριματικά του Conference League.

Το SPORT24 κάνει ένα σύντομο flashback στην καριέρα του Πολωνού μέσου στην και όσα έχει πετύχει με τα κιτρινόμαυρα μέχρι και την 100η συμμετοχή, αλλά και τη λίστα με τους ξένους παίκτες της ΑΕΚ με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών.

Η αρχή της πορείας του στην ΑΕΚ

Περίπου τρία χρόνια νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2020, η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον δανεισμό του Σιμάνσκι από την Αχμάτ Γκρόζνι μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Το ντεμπούτο του δεν άργησε και στις 22 Ιανουαρίου ο Μάσιμο Καρέρα του δίνει φανέλα βασικού σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Βόλο, με τον Σιμάνσκι να αγωνίζεται πιο μπροστά από τους Σιμόες και Σαμπάνοτζοβιτς στην τριάδα των χαφ σε σύστημα 3-5-2.

Στην ΑΕΚ μας συστήθηκε ως ένας ποδοσφαιριστής που κινούταν κατά κύριο λόγο στο "οκτώ" και στο πρώτο διάστημα στην Ένωση ο Καρέρα τον χρησιμοποιούσε σε αυτό τον ρόλο. Το φινάλε της σεζόν έκλεισε και ο Σιμάνσκι θα επέστρεφε προσωρινά στο Γκρόζνι.

Η ΑΕΚ μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά με τους Ρώσους (δεν ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του) και έκλεισε τη μεταγραφή του έναντι 1.3 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Σιμάνσκι να υπογράφει συμβόλαιο έως και το καλοκαίρι του 2024, το οποίο μάλιστα παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα.

Η" μονιμοποίηση" δεν ξεκίνησε όπως περίμενε, αλλά στην πορεία βρήκε τον δρόμο του

Η επιστροφή του στην ΑΕΚ (με αγορά αυτή τη φορά) δεν ήταν όπως την περίμενε τόσο ο ίδιος όσο και στην ομάδα, καθώς τον Αύγουστο του 2020 και λίγες ημέρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό πέρασε την πόρτα του χειρουργείο για καθαρισμό στον αχίλλειο.

Η επιστροφή του καθυστέρησε αρκετά, καθώς έπαιξε για πρώτη φορά τον μήνα Δεκέμβριο ένα ημίχρονο στη Super League απέναντι στη Βόλο, έχοντας χάσει το πρώτο κομμάτι της σεζόν αλλά και τα παιχνίδια που έδωσε η Ένωση στους ομίλους του Europa League, στην τελευταία συμμετοχή της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μετά από αυτό το παιχνίδι παρέμεινε στα "πιτς" ξανά για ένα μήνα μέχρι να επανέλθει και πάλι. Όταν ήταν πλέον έτοιμος, ο Μανόλο Χιμένεθ (που είχε αναλάβει για μια ακόμα φορά την τεχνική ηγεσία της Ένωσης), τον χρησιμοποίησε ως "6-8αρι" με τον Πολωνό να δείχνει ότι ξεπέρασε το πρόβλημά του, βάζοντας στο "σημάδι" τη νέα χρονιά.

Την περσινή σεζόν ο Σιμάνσκι ήταν ένα από τα βασικά γρανάζια της ΑΕΚ, όμως "παρασύρθηκε" και αυτός στις μέτριες πτήσεις που είχε και η ίδια ομάδα σε γενικές γραμμές.

Σταδιακά φάνηκε να δείχνει ότι του ταίριαζε καλύτερα ένας ρόλο εξαριού (αρά ίδιος με αυτό του Σιμόες) και την ίδια στιγμή έλειψε από την Ένωση το "οκτάρι" στη μεσαία γραμμή που ο Σιμάνσκι θα του προσφέρει βοήθεια μαζί με τις υπόλοιπες αρετές που έχει στο παιχνίδι του, κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι, παρότι είχε στοιχεία που ήθελαν οι προπονήσεις που κάθισαν πέρυσι στον πάγκο της ΑΕΚ (Μιλόγεβιτς, Γιαννίκης, Οφρυδόπουλος). Ευτυχώς για εκείνον η φετινή σεζόν είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν είναι σκόρερ, αλλά "λατρεύει" να εκτελεί στα ντέρμπι

Ακόμα και ως "οκτάρι" ο Σιμάνσκι πατούσε ελάχιστα στην αντίπαλη περιοχή και αντίστοιχα εκτελούσε πολύ λιγότερο τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Το αντίστοιχο ισχύει και τώρα που μένει πιο χαμηλά στο γήπεδο και έχει εντελώς διαφορετικό ρόλο.

Σε 100 συμμετοχές αριθμεί μόλις οκτώ γκολ, τα επτά εκ των οποίων στο πρωτάθλημα. Μάλιστα τα τέσσερα εξ αυτών να τα πετυχαίνει σε ντέρμπι με τον Άρη να αποτελεί τον αγαπημένο του αντίπαλο, καθώς έχει σκοράρει σε δύο παιχνίδια αμφότερα στο Βικελίδης. Στη νίκη με 4-1 στις 5 Ιουλίου 2020 για τα playoffs, αλλά και στην πρόσφατη μονομαχία που η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0.

Τα άλλα δύο γκολ που πέτυχε σε ντέρμπι είναι αμφότερα την περσινή σεζόν. Το νικητήριο γκολ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια, αλλά και με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο για το 1-1 των playoffs. Στις 20 Φλεβάρη του 2021 πέτυχε δύο γκολ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, ισοφαρίζοντας εκείνα των Φερνάντεθ και Σουάρεθ για το τελικό (2-2). Αυτό ήταν και το μόνο του ματς στην ΑΕΚ που σημείωσε δύο γκολ σε ένα ματς.

Ο Αλμέιδα του ανέθεσε τον ρόλο που του ταιριάζει και τον εκτόξευσε

Με τον Ματίας Αλμέιδα τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Πολωνό μέσο. Ο "Πελάδο" μονιμοποίησε τον Σιμάνσκι στο "έξι" και μάλιστα του επέβαλε να κινείται χαμηλά στον αγωνιστικό χώρο, ελαφρώς πιο μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς.

Παράλληλα η ΑΕΚ απέκτησε τον Γενς Γιόνσον με την προοπτική να είναι εκείνος η πρώτη επιλογή στο "έξι", όμως ο Σιμάνσκι πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρώτο μισό της σεζόν πήρε τη φανέλα βασικού στο σπίτι του, απόλυτα δίκαια. Κατάφερε να ταιριάξει με τον Πινέδα, να αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας στον άλλον (συν τη συνδρομή των Γκατσίνοβιτς - Ελίασον) και να "εκτοξευθεί" μέχρι και το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς τον πήρε μαζί του στην εθνική Πολωνίας και παρότι έπαιξε μόνο κόντρα στην Αργεντινή ως αλλαγή στον αγώνα για τον όμιλο, αισθάνεται περήφανος για το κατόρθωμά του. Και την ίδια στιγμή αισθάνεται ικανοποιημένος και στην ΑΕΚ. Αρκεί να δει κανείς το πώς συμπεριφερόταν μετά τη νίκη με τον Παναθηναϊκό με την αγκαλιά στο Μουκουντί αλλά και το νόημα προς τον κόσμο να φωνάξει πιο δυνατά για την ομάδα.

Ο Σιμάνσκι δεν έχει κατακτήσει τίτλο με την ΑΕΚ και φέτος είναι μια ιδανική ευκαιρία, καθώς η Ένωση δείχνει ικανή να το κάνει, ενώ εκείνος με τις εξαιρετικές εμφανίσεις τη "σπρώχνει", δείχνοντας καλύτερος από ποτέ. Έτσι θα σφραγίσει την καλύτερή του σεζόν στην Ένωση με τον ιδανικότερο τρόπο. Λίγο πριν αρχίσουν και οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον του, μιας και θα βαδίζει στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του.

Η λίστα με τους ξένους παίκτες της ΑΕΚ με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών

  1. Τόνι Σαβέβσκι - 465
  2. Αντρέ Σιμόες - 227
  3. Ντανιέλ Μπατίστα ** - 208
  4. Ρεφίκ Σαμπανάτζοβιτς 182
  5. Ισμαέλ Μπλάνκο - 169
  6. Μίλεν Πέτκοφ - 167
  7. Ροντρίγκο Γκάλο - 159
  8. Μάρκο Λιβάγια - 147
  9. Ντούσαν Μπάγεβιτς - 129
  10. Σέρχιο Αραούχο - 129
  11. Γιάκομπ Γιόχανσον - 127
  12. Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι - 126
  13. Τιμούρ Κετσπάγια - 125
  14. Ζούλιο Σέζαρ - 123
  15. Γκουστάβο Μαντούκα - 123
  16. Νάτσο Σκόκο - 118
  17. Σεμπάστιαν Σάχα - 117
  18. Λεονάρντο - 112
  19. Έλντερ Λόπες - 111
  20. Βάλτερ Βάγκνερ - 108
  21. Όγκνιεν Βράνιες 106
  22. Ραφίκ Τζιμπούρ - 103
  23. Νταμιάν Σιμάνσκι - 100

*Από τη λίστα (πηγή soccerbase) εξαιρέθηκαν οι Κύπριοι Γιώργος Σαββίδης (152 συμμετοχές) και Τάσος Κωνσταντίνου (228 συμμετοχές), αλλά και ο ομογενής, Τζίμι Πατίκας (162 συμμετοχές).

** Ο Ντανιέλ Μπατίστα είναι γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι ωστόσο είναι κάτοχος της ελληνικής υπηκοότητας και φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΩΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ