ΑΕΚ

ΑΕΚ, μεταγραφές: Ο Λιούμπισιτς ήρθε για να πετύχει και να εκπληρώσει ένα όνειρο

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς
Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME SPORTS

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς είναι με κάθε επισημότητα παίκτης της ΑΕΚ, θέλοντας να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής. Το SPORT24 σάς παρουσιάζει κάποιες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα του μεταγραφικού αποκτήματος της Ένωσης.

Η ΑΕΚ έκανε στο φινάλε μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς απέκτησε τον 24χρονο Κροάτη χαφ, Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, ο οποίος μέχρι πρότινος ανήκε στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η Ένωση θα βγάλει από τα ταμεία της ένα ποσό της τάξεως των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μεταγραφή.

Ο Λιούμπισιτς ταιριάζει στα "θέλω" του Ματίας Αλμέιδα ενώ πληροί το πακέτο ενός παίκτη που θέλει ο Αργεντινός στην Ένωση. Είναι σε καλή ηλικία (24 ετών) και αναμένεται να αγκυροβολήσει στην ΑΕΚ μέχρι το 2029.

Ο 24χρονος χαφ που στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ έπαιξε κυρίως ως αριστερός μπακ, μια θέση που όμως δεν είναι σε μεγάλο βαθμό της αρεσκείας του, έρχεται στην Ελλάδα για να κατακτήσει τίτλους, να παίξει στην Ευρώπη, αλλά και να εκπληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα που έχει για την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Έτσι ξεκίνησαν όλα για τον μικρό Ρόμπερτ

Οι γονείς του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, έχοντας βοσνιακές και κροατικές ρίζες, τράπηκαν σε φυγή με προορισμό τη Βιέννη, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλοβία. Ο Ρόμπερτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία τεσσάρων ετών, καθώς αγάπησε το άθλημα όταν ήδη η μητέρα του είχε γράψει τον αδερφό του, Ντέγιαν, δύο χρόνια μεγαλύτερο στην ποδοσφαιρική ακαδημία. Αμέσως άρχισε να παίξει ποδόσφαιρο και ο Ρόμπερτ για τον οποίο ο μεγάλος του αδερφός αποτελεί ένα πρότυπο, το οποίο ακολουθεί και ο ίδιος στη ζωή του.

Και τα δύο αδέρφια κατέληξαν στις ακαδημίες της Ραπίντ Βιέννης. Ο Ντέγιαν παρέμεινε για χρόνια στις ακαδημίες της ομάδας, ενώ ο Ρόμπερτ έπαιξε κατά κύριο λόγο στη Σάνκτ Πέλτεν, πριν επιστρέψει κι αυτός στη Ραπίντ.

Σήμερα τα δύο αδέρφια έχουν τραβήξει εντελώς διαφορετική ρότα. Ο 26χρονος μέσος Ντέγιαν Λιούμπισιτς αγωνίζεται στην Κολωνία και επέλεξε να παίξει στην εθνική Αυστρίας, όμως ο Ρόμπερτ αποφάσισε τελικά αγωνιστεί με τα χρώματα της Κροατίας. Μοιραία οι δύο άνδρες μπήκαν στη λίστα με τα αδέρφια που επέλεξαν να αγωνιστούν σε διαφορετικές εθνικές.

Το άλμα από την Αυστρία στην Κροατία

Έχοντας ανδρωθεί στη Σανκτ Πέλτεν κατά κύριο λόγο με συμμετοχές στην αυστριακή Bundesliga, την ομάδα με την οποία έχει αγωνιστεί συνολικά 99 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, ο Λιούμπισιτς έκανε το επόμενο βήμα και αυτό ήταν η Ραπίντ Βιέννης.

Στην πρωτεύουσα έμεινε όμως μόλις για ένα χρόνο. Έχοντας μια γεμάτη σεζόν στα πόδια του με 40 συμμετοχές και απολογισμό τέσσερα γκολ, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ χτύπησε την πόρτα και τον απέκτησε αντί τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Και παρότι στην Αυστρία θεωρήθηκε μια λάθος κίνηση για την καριέρα του, εκείνος ήταν βέβαιος γι' αυτήν. Μπορεί να μην είχε την κατάληξη που θα ήθελε, αλλά ήταν το πιο πετυχημένο της καριέρας του, μέχρι το επόμενο. Κοντός ψαλμός...

Στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ έγινε μπακ

Η Ντινάμο τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2022 για μέσο, όμως εκεί έπαιξε πάνω από τα περισσότερα παιχνίδια της καριέρας του ως αριστερός μπακ. Ο λόγος είναι γιατί όταν αποκτήθηκε η ομάδα είχε πολυκοσμία στον άξονα και γι' αυτό το λόγο ο Άντε Τσάσιτς αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς δεν υπήρχε λόγος να τον "χαραμήσει" στον πάγκο.

Στα αριστερά έπαιζε τόσο σε σύστημα με τετράδα στην άμυνα, όσο και με τριάδα ως φουλ μπακ, έχοντας περισσότερες αρετές στο ανασταλτικό κομμάτι.

Στο αριστερό άκρο (κυρίως ως φουλ μπακ) έπαιξε και στα παιχνίδια του Champions League τη σεζόν 2022/23, όταν η Ντινάμο είχε στον δρόμο της τις Τσέλσι, Μίλαν και Σάλτσμπουργκ. Μάλιστα κόντρα στους Αυστριακούς πέτυχε γκολ, ενώ στη νίκη επί της Τσέλσι στο Μαξιμίρ με 1-0 ήταν ίσως ο κορυφαίος των μπλε, όπως σημείωνε ο κροατικός Τύπος.

Όταν όμως ανέλαβε την ομάδα ο Ιγκόρ Μπίστσαν, ο Λιούμπισιτς έπαιξε περισσότερο στον άξονα, κάτι που το προτιμάει. Σε αυτή τη θέση έπαιξε κόντρα στην ΑΕΚ, κάνοντας αισθητή την παρουσία του ειδικά στο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε αυτό το παιχνίδι ο Λιούμπισιτς πέτυχε το δεύτερο γκολ της Ντινάμο, ωστόσο έκανε και το πέναλτι από το οποίο ισοφάρισε η ΑΕΚ και πήρε την πρόκριση.

Ο Μπίστσαν όμως μετά τα ματς με την ΑΕΚ έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Σεργκέι Γιακίροβιτς, Ο Λιούμπισιτς επέστρεψε στο αριστερό άκρο της άμυνας και σταδιακά είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, που ο 24χρονος είναι μια ανάσα από την ΑΕΚ, επέμεινε σθεναρά για να φύγει και να βρει μια άλλη ομάδα που θα μπορέσει να δείξει τις αρετές που έχει στο χορτάρι.

Το πως θα τον χρησιμοποιήσει ο Ματίας Αλμέιδα αυτό είναι κάτι που θα φανεί επί χόρτου και στο άμεσο μέλλον. Στις βαλίτσες του θα έχει ένα μετάλλιο πρωταθλητή με την Ντινάμο (και δύο σούπερ καπ), αλλά και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο με τους Κροάτες με αποκορύφωμα τα ματς του Champions League.

Η "διαμάχη" για την εθνική και πώς κατέληξε στην Κροατία για το όνειρο

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς έπαιξε σε μικρότερα κλιμάκια με την Κ20 της Κροατίας τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο 1.5 χρόνο μετά φόρεσε για μια συμμετοχή τη φανέλα της Κ21 της Αυστρίας.

Ωστόσο όταν έφτασε η ώρα να επιλέξει την "ποδοσφαιρική" υπηκοότητα διάλεξε εκείνη της Κροατίας. Τον Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε τις διαδικασίες στη FIFA για να μπορέσει να παίξει με τους Κροάτες και από τον Ιανουάριο του 2023 (ήτοι περίπου έναν χρόνο πριν) απέκτησε το δικαίωμα να το κάνει, ωστόσο δεν έχει κάνει το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι ο Ραλφ Ράνγκνικ τον ήθελε πολύ στην Αυστρία, όμως η καρδιά του ήθελε να παίξει για την Κροατία, παρότι γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να παίξει λόγω του ανταγωνισμού. Ο ίδιος πάντως δεν πτοείται και παλεύει για το μεγάλο του όνειρο που είναι να παίξει με την Κροατία και δη σε Euro ή Μουντιάλ.

Στην ΑΕΚ βρίσκει μια πόρτα που μπορεί να το κυνηγήσει. Άλλωστε ο Βίντα μέσω της ΑΕΚ κράτησε τη θέση του στις επιλογές του Ντάλιτς, ενώ στα τελευταία παιχνίδια έπαιξε και βασικός.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ