ΑΕΚ

ΑΕΚ μεταγραφές: Ντομαγκόι Βίντα, το χαμόγελο του Joker που έκανε τον Χάρι Κέιν να σωπάσει 

ΑΕΚ μεταγραφές: Ντομαγκόι Βίντα, το χαμόγελο του Joker που έκανε τον Χάρι Κέιν να σωπάσει 
STUART FRANKLIN, POOL/AP PHOTO

Η ΑΕΚ εντάσσει στο δυναμικό της τον Ντομαγκόι Βίντα ο οποίος έρχεται για να 'σβήσει' όλους τους αντίπαλους επιθετικούς.

Αυτό το πλατύ χαμόγελο στα όρια της αγαθοσύνης, που δίνει μία άλλη διάσταση στο προφίλ του αξεπέραστου πολεμιστή. Ένας αμετανόητος πλακατζής στα όριά της παρεξήγησης και κάποιες φορές έξω και από αυτά, ο οποίος ωστόσο δεν αστειεύεται όταν φορά τη στολή του ποδοσφαιριστή και πάτα στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Ντομαγκόι Βίντα είναι από κάθε άποψη η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που έχει ενταχθεί -ή τέλος πάντων σύντομα θα το κάνει- στο έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ. Είναι παράλληλα και μία τεράστια μεταγραφή, ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στην πολεμική νοοτροπία που θέλει από δω και στο εξής να χαρακτηρίζει την Ένωση, ο νέος προπονητής της, Ματίας Αλμέιδα.

Στην πατρίδα του συνηθίζουν να λένε ότι δεν ήταν ποτέ ο πιο ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός της εθνικής Κροατίας, αλλά πώς έγινε ο πιο απαραίτητος για εκείνη. Δίχως μεγάλο ύψος, χωρίς τρομακτικά σωματικά προσόντα, αλλά με μία νοοτροπία άρνησης στην ήττα και απέχθειας στην ιδέα ότι υπάρχει απέναντί του κάποιος επιθετικός τον οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Όταν πριν από τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, διάβασε σε μία αγγλική εφημερίδα ότι ο Χάρι Κέιν θα σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές για να οδηγήσει τα λιοντάρια στον τελικό της διοργάνωσης, ο Βίντα άπλωσε στο πρόσωπο του το τεράστιο χαμόγελο του Joker και απλώς περίμενε την εξέλιξη της βραδιάς.

Σκληρός, εξολοθρευτής αλλά και ηγέτης

Δεν υπήρξε διεκδικούμενη φάση που να μην την κέρδισε, ήταν τρομακτικά πολλές οι φορές που πετάχτηκε πρώτος στην μπάλα, πριν αυτή φτάσει στον στράικερ των Άγγλων. Ήταν κάμποσες ακόμα εκείνες που πήδηξε ψηλότερα από εκείνον για να πάρει την κεφαλιά και ήταν ο Κέιν εκείνος που, στο τέλος του αγώνα, του έδωσε ιπποτικά το χέρι αναγνωρίζοντας τη μεγαλειώδη παρουσία του στο κέντρο της αντίπαλης άμυνας. Η Κροατία ήταν στον τελικό του Μουντιάλ και ο Βίντα ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές για το επίτευγμα της.

Η ΑΕΚ φέρνει στην Ελλάδα έναν αμυντικό που έχει ξεκάθαρη την εικόνα στο μυαλό του ότι μπορεί να 'καταπιεί' οποιονδήποτε έχει απέναντί του. Θα γίνει ο καθοδηγητής στην άμυνά της, εκείνος που θα ηγηθεί του αγωνιστικού πλάνου που έχει ήδη καταστρώσει ο Αλμέιδα με εκείνον παρόντα. Ήταν άλλωστε καταλυτικής σημασίας η συζήτηση που είχαν οι δυο τους ώστε ο Βίντα να αντιληφθεί πού έρχεται μέσα από την αναμμένη φλόγα του Αργεντινού τεχνικού.

Η απόκτησή του μπορεί να συγκριθεί σε σημαντικότητα μόνο με εκείνη του Ουκρανού Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, όταν το καλοκαίρι του 2016 εντάχθηκε, επίσης ως ελεύθερος, στην ΑΕΚ. Ήταν τότε 29 ετών και όχι 33 όπως τώρα ο Βίντα, όμως με καριέρα σε πορεία κατιούσα λόγω τραυματισμών.

Ο Κροάτης καταφτάνει μετά από πολύ γεμάτες σεζόν και με μία αθλητική ζωή πίσω του που παρά το κάπως ανέμελο παρουσιαστικό του, απέχει πολύ από ξενύχτια, ποτά και περίεργες εξωαγωνιστικές δράσεις. Στην Κροατία λένε ότι ο Βίντα έχει τέτοια τρέλα με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό που έχει βάλει σκοπό να παίζει έως τα 40 του σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας.

Τι θα δώσει στην ΑΕΚ; Σίγουρα τη σκληράδα, την εμπειρία και την ηγετική ταυτότητα που της λείπει στην άμυνά της. Ειδικά για το ελληνικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για το build up από την πίσω ζώνη καθώς αν ανατρέξει κανείς στις στατιστικές επιδόσεις του θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες πάσες του είναι προωθητικές και μάλιστα με πολύ καλό ποσοστό ευστοχίας.

Με το συγκεκριμένο παίκτη η ΑΕΚ πετυχαίνει διάνα μετά από πολλά χρόνια και δεδομένα αποκτά μία φιγούρα που από μόνη της είναι τόσο δυνατή για να 'ψήσει' άπαντες πώς τα πράγματα όντως αλλάζουν στο δυναμικό της.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ