FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η τριπλή απειλή του Φαν Βέερτ - Έτσι σκοράρει με όλους τους τρόπους ο νέος φορ της Ένωσης

ΑΕΚ: Η τριπλή απειλή του Φαν Βέερτ - Έτσι σκοράρει με όλους τους τρόπους ο νέος φορ της Ένωσης

Η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Τομ Φαν Βέερτ τον ιδανικό παρτενέρ του Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης και ο Ηλίας Καλλονάς παρουσιάζει τα κατορθώματα του Ολλανδού φορ, αλλά κι όσα μπορεί να προσφέρει με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Ο Τομ Φαν Βέερτ ήταν ο "εκλεκτός" των ανθρώπων της ΑΕΚ προκειμένου να πλαισιώσει τον Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ολλανδός επιθετικός ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, πήρε τη φανέλα με το Νο.9 και τέθηκε στη διάθεση του Ματίας Αλμέιδα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει πλέον στα χέρια του έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Αραούχο. Ο Φαν Βέερτ είναι η επιτομή του φορ περιοχής, όπως απέδειξε και την περσινή σεζόν με τη φανέλα του Βόλου, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17 γκολ.

Ο Φαν Βέερτ σκοράρει και απειλεί με όλους τους τρόπους

Με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform μπορούμε να δούμε τα σημεία εκτέλεσης, τον τρόπο που σκόραρε, αλλά και όλες τις τελικές που είχε στο πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια και playouts). Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο Φαν Βερτ εκτελεί από καλά σημεία μέσα στη μεγάλη περιοχή, κεντρικά και αριστερά.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως εκτελεί με την ίδια ικανότητα τόσο με το αριστερό (6) όσο και με το δεξί πόδι (9), ενώ σημείωσε και δύο τέρματα με κεφαλιές. Βασικά, αν αφαιρέσουμε τα τέσσερα εύστοχα πέναλτι, ο Φαν Βερτ έχει περισσότερα τέρματα(!) με το αριστερό, το οποίο δεν είναι το καλό πόδι του.

Τα γκολ και οι τρόποι εκτέλεσεις του Φαν Βερτ στην περσινή Super League
Τα γκολ και οι τρόποι εκτέλεσεις του Φαν Βερτ στην περσινή Super League

Ο 32χρονος επιθετικός είχε 0.56 xGoals ανά 90', το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των πιο απειλητικών ποδοσφαιριστών του περσινού πρωταθλήματος, ενώ συνολικά, αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι, κατάφερε να σημειώσει 13 γκολ σε τελικές που είχαν "αξία" 9 expected goals. Δηλαδή, τέσσερα γκολ περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε να είχε βάλει με βάση την ποιότητα των τελικών προσπαθειών. Επομένως, πέρα από απειλητικός, ο Φαν Βερτ ήταν και πιο παραγωγικός απ' το αναμενόμενο.

Φορ περιοχής με τέσσερα γκολ περισσότερα

Κι αυτό αφορά και την ατομική ποιότητά του, αλλά και το γεγονός πως ο Βόλος ήταν "χτισμένος" πάνω του. Ο Ολλανδός δεν είναι ο επιθετικός που θα δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του, όπως συμβαίνει με τον Αραούχο. Του αρέσει να βρίσκεται μέσα στο "κουτί" και να απειλεί κεντρικά (0.15 xGoals ανά τελική), όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, έχοντας παράλληλα μόλις 11 τελικές εκτός περιοχής.

Οι τελικές και τα expected goals του Φαν Βερτ στην περσινή Super League
Οι τελικές και τα expected goals του Φαν Βερτ στην περσινή Super League

Η ΑΕΚ πήρε έναν ποδοσφαιριστή που απέδειξε την περσινή σεζόν ότι μπορεί να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, να βάλει δύσκολα στις αντίπαλες άμυνες και να δώσει βοήθειες όταν τα πράγματα θα ζορίσουν απέναντι σε ομάδες που θα έχουν ως στόχο να κλείσουν τους χώρους και να μην επιτρέψουν στην Ένωση να απειλήσει με αξιώσεις την εστία τους.

Το περσινό δείγμα του Φαν Βέερτ είναι παραπάνω από θετικό, αλλά τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Άλλο να αγωνίζεσαι σε μία ομάδα όπως ο Βόλος κι άλλο στην ΑΕΚ.

Το ζητούμενο για την Ένωση είναι να πάρει την εκτελεστική ικανότητα του Ολλανδού και αυξήσει τις τελικές του. Με τη φανέλα του Βόλου ο Φαν Βέερτ είχε 2.4 σουτ ανά 90' και σίγουρα η ΑΕΚ θα θέλει να τον δει να εκτελεί περισσότερο, για να αυξήσει τα γκολ του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ