ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η σκέψη για Τζαβέλλα αριστερά, ίσως είναι καταστροφή

Ο Γιώργος Τζαβέλλας
Ο Γιώργος Τζαβέλλας PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η ΑΕΚ θα στερηθεί των υπηρεσιών των Χατζισαφί, Μοχαμάντι στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και το SPORT24 θυμάται τις 8 φορές που ο Τζαβέλλας έπαιξε ως πλάγιος μπακ τις τελευταίες 7 σεζόν.

Ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρα σε αγωνιστικό επίπεδο για την ΑΕΚ η απώλεια των τριών Ιρανών της ομάδας -λόγω των υποχρεώσεων τους με την Εθνική της πατρίδας τους- ενόψει των δύσκολων αναμετρήσεων που η Ένωση έχει μπροστά της.

Θα δώσουν το παρών στην αυριανή μάχη με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (23/01, 17:15, NOVA Sports 2 και Live SPORT24), όμως θα απουσιάσουν από τα τρία επόμενα ματς, αρχής γενομένης από τη ρεβάνς του Κυπέλλου την ερχόμενη Τετάρτη κόντρα στον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας και ακολούθως από εκείνα με τον Βόλο στο ΟΑΚΑ και τον Άρη στη Θεσσαλονίκη για τη Super League Interwetten.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς οι Μοχαμάντι και Χατζισαφί αποτελούν τις δύο βασικές λύσεις της ΑΕΚ για το αριστερό άκρο της άμυνάς της, ενώ ο Ανσαριφάρντ έδειχνε ανανεωμένος στα τελευταία παιχνίδια με τον Αραούχο να βρίσκεται εκτός μάχης και να είναι πάντοτε επίφοβος να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού.

Ωστόσο επειδή ο Αργεντινός επιστρέφει και με την επιλογή του Άμραμπατ για την κορυφή της επίθεσης να είναι πάντοτε μια υπαρκτή λύση, η ανάγκη για εύρεση του κατάλληλου εντοπίζεται κυρίως στη θέση του πλάγιου μπακ.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει απενεργοποιήσει τον Μιχάλη Μπακάκη, ο οποίος πολλές φορές κατά το παρελθόν είχε ανταποκριθεί πολύ ικανοποιητικά στο συγκεκριμένο ρόλο και ειδικότερα όταν προπονητής της ομάδας ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ, οι εναπομείνασες επιλογές είναι δύο: ο τρίτος στην ιεραρχία των αριστερών οπισθοφυλάκων Μάριο Μιτάι και ο στόπερ Γιώργος Τζαβέλλας που... κάποτε στην καριέρα του έπαιζε και αριστερός μπακ. Είναι όμως η προτίμηση στον πιο έμπειρο και η ιδεατή για τη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ο Τζαβέλλας είναι κεντρικός αμυντικός που έχει ξεχάσει να είναι μπακ

Οι αριθμοί των τελευταίων 7 σεζόν συνιστούν έναν ξεκάθαρο λόγο ώστε ο Αργύρης Γιαννίκης να αποφύγει αυτό το μονοπάτι. Ο Γιώργος Τζαβέλλας, στο πέρασμα αυτών των ετών, έχει αγωνιστεί σε μόλις 8 παιχνίδια ως αριστερός μπακ, σε ένα σύνολο 195 αγώνων σε συλλογικό επίπεδο. Το φοβερό της υπόθεσης δε είναι ότι στα 8 αυτά ματς που οι προπονητές του κατέφυγαν σε αυτή την επιλογή για λόγους ανάγκης, ήταν μόλις μία φορά νικητής.

Η τελευταία φορά που ο Τζαβέλλας αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ σε παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος, κατεγράφη στις 17/4/2016, όταν ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τον Πλατανιά στην Κρήτη. Εκείνη τη σεζόν είχε παίξει σε αυτή τη θέση και στις ήττες από τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή.

Αν ανατρέξουμε δε στο πιο πρόσφατο παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε σε αυτόν τον ρόλο, θα πρέπει να γυρίσουμε στις 3 Απριλίου 2019 και στην ήττα της τότε ομάδας του Αλάνιασπορ με 1-3 από την Ακίσαρσπορ. Η τελευταία νίκη του ως αριστερός μπακ, σημειώθηκε στις 22 Σπτεμβρίου 2017, όταν η 'Αλάνια' επικράτησε της Τράμπσονζπορ με 4-3.

Γιατί η επιλογή αυτή μπορεί να φέρει ανισορροπία

Πέραν της δυσκολίας προσαρμογής του στη θέση που ξεκίνησε την καριέρα του, καθώς πλέον δεν είναι το ίδιο ταχύς όσο ήταν τότε κι ενώ το ποδοσφαιρικό 'τσιπάκι' του έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε άλλες διαδικασίες, η μετατόπισή του στο άκρο της άμυνας είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ανισορροπία στο κέντρο της άμυνας όπου στα τελευταία ματς στέκεται καλύτερα από τους άλλους κι ενώ δείχνει να ταιριάζει πολύ καλά με τον Μήτογλου (όχι όμως και τόσο με τον Βράνιες).

Η αμέσως επόμενη λύση -εκτός αν ο Γιαννίκης πάει σε μια επιλογή με τρεις στόπερ και δώσει την πλευρά σε έναν παίκτη όπως ο Τσούμπερ που το έχει ξανακάνει στην καριέρα του- είναι ο Μάριο Μιτάι, ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίο στην ΑΕΚ έλεγαν ότι προορίζεται για το βασικό rotation το περασμένο καλοκαίρι, στην πορεία όμως μονιμοποιήθηκε στη δεύτερη ομάδα με την οποία έχει αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια. Με την πρώτη ομάδα έχει να παίξει από τον περασμένο Ιούλιο και τα δύο παιχνίδια αποκλεισμού από την Ευρώπη, κόντρα στη Βελέζ Μόσταρ.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ