ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η σημασία του γκρουπ και οι ανάγκες ενός τελικού

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ολοι περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν το αρχικό σχήμα της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet με τον ΠΑΟΚ, αν και ο Αλμέιδα δεν αποφασίζει το οτιδήποτε, αν δεν το έχει πρώτα επεξεργαστεί βαθιά.

Όπως και να το κάνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οι οποίες ίσως και να ταλαιπωρούν το μυαλό του Ματίας Αλμέιδα ενόψει του αυριανού τελικού (20:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24) του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet με τον ΠΑΟΚ.

Ενδεχομένως όμως και όχι αν ο Αργεντινός έχει ήδη κατασταλάξει στην απόφαση ν' ακολουθήσει αυτό το μοντέλο που ο ίδιος υιοθέτησε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγισή του έχει ήδη σηκώσει συζήτηση για το αν θα πρέπει να πορευτεί στον ίδιο δρόμο, ενώ κρίνεται ένας τίτλος.

Είναι και οι συνθήκες ιδιαίτερες βέβαια. Απέναντί του θα έχει τον Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος έχει νικήσει την ΑΕΚ στους τελευταίους δύο τελικούς μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων. Επιπροσθέτως, η Ένωση μετρά τρεις χαμένους τελικούς κόντρα στον ΠΑΟΚ τα τελευταία έξι χρόνια.

Και για να το κάνουμε ακόμα πιο σκληρό, η ΑΕΚ έχει ηττηθεί τέσσερις φορές σε αυτό το διάστημα, καθώς το 2020 της συνέβη και μία κόντρα στον Ολυμπιακό. Μπορεί έτσι απλά ο Αλμέιδα να προσπεράσει όλα αυτά δίχως να τον επηρεάζουν για την τελική επιλογή του;

Το να παρουσιάσει ξανά στο γήπεδο μια δεκάδα πολύ διαφορετική από αυτή που θα επέλεγε στην περίπτωση που αυτός ήταν ένας τελικός για το πρωτάθλημα, σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι.

Αν ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ έκρινε τον τίτλο της εγχώριας λίγκας, τότε ο Αλμέιδα θα επέλεγε τους Αθανασιάδη, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Άμραμπατ και Γκαρσία. Η σκέψη ότι 6-7 από αυτούς ενδέχεται να μείνουν στον πάγκο, είναι λογικό κάπου να τρομάζει ενόψει αγώνα που κρίνει τον κυπελλούχο Ελλάδας..

Στο δικό του μυαλό όμως, είναι όλα πιο απλουστευμένα...

Αυτή βέβαια είναι μία προσέγγιση όντως μπορεί να προκαλεί φόβο εκτός των τειχών αλλά όχι μέσα σε αυτά. Αν ο Αλμέιδα θα αποφασίσει να πορευτεί με την εντεκάδα του "Κυπέλλου", δεν θα το κάνει μόνο επειδή θα θέλει να δικαιώσει αυτούς που οδήγησαν την ομάδα μέχρι το σημείο που βρίσκεται σήμερα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά διότι πραγματικά θα πιστεύει ότι με τη συγκεκριμένη επιλογή θα κάνει το καλύτερο για την ομάδα του.

Αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί ή να απορροφηθεί με κατανόηση από τα δικά μας μυαλά, όμως προφανώς και θα πρόκειται για μία απλουστευμένη διαδικασία στο δικό του. Δεν θα είναι μία τρελή επιλογή, λέτε άλλωστε εκείνος να μη θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση ενός νταμπλ μετά από 45 χρόνια; Ούτε ο Μπάγεβιτς δεν το έχεις καταφέρει αυτός ως κόουτς στην Ένωση.

Το πόσο μεγάλη σημασία δίνει σε αυτό το παιχνίδι φάνηκε άλλωστε από την απόφασή του να 'μαντρώσει' τους ποδοσφαιριστές σε ξενοδοχείο δύο ημέρες πριν από τον αγώνα και όχι απλά σήμερα που η αποστολή θα μεταβεί στο Βόλο.

Όπως επίσης αποδεικνύεται από την επιθυμία του να μην υπάρξουν μαζικές επίσκεψης οπαδών στους χώρους που η ομάδα θα καταλύσει. Ξέρει καλά ότι το μεθύσι του πρωταθλήματος μπορεί να αφήσει πίσω του ένα γερό hangover που να χρήζει πολύ ειδικής μεταχείρισης.

Έχει επίσης στο μυαλό του το διδακτικό παράδειγμα του 2018, όταν η ομάδα παρουσιάστηκε στον τελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δίχως πνευματική ισορροπία και θέληση για την κούπα απέναντι σε έναν πολύ ατσαλωμένο αντίπαλο.

Τα έχει επεξεργαστεί όλα αυτά ο Αλμέιδα ώστε οποιαδήποτε απόφασή του για την ενδεκάδα να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης η θεώρησης ότι δεν έχει κάνει το σωστό. Ασχέτως με το πώς το βλέπει ή το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ