FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η περσινή Ένωση τρώει τη σκόνη της φετινής και του ασταμάτητου Λιβάι Γκαρσία

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία PHOTO CRERDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η φετινή ΑΕΚ σε σχέση με την περσινή είναι η... μέρα με τη νύχτα από κάθε άποψη. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ξεπέρασε σε μια ακόμα στατιστική την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, αυτή τον γκολ, έχοντας πέντε παιχνίδια λιγότερα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχει ο Λιβάι Γκαρσία με τα 11 γκολ και την καταλυτική παρουσία στη γραμμή κρούσης των κιτρινόμαυρων.

Η ΑΕΚ έχει κάνει εντυπωσιακή σεζόν έως τώρα, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και στην OPAP Arena έχει προσφέρει μια σειρά από όμορφες "παραστάσεις", ενώ έχει χτίσει ένα σερί 13 νικών σε ισάριθμα ματς στο νεότευκτο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, η ΑΕΚ δεν έθελξε με την παρουσία της, ωστόσο έδειξε ότι έχει τη λύση απέναντι σε ομάδες που αμύνονται μαζικά και επιχειρούν να "σπάσουν" την πίεση ψηλά στο γήπεδο που θέλει ο Αλμέιδα, με γεμίσματα από χαμηλά στην πλάτη της άμυνάς της.

Την ίδια στιγμή έδειξε ότι χωρίς να "πιεστεί" ιδιαίτερα μπορεί να σημειώσει τρία γκολ (στην OPAP Arena τα τελευταία τέσσερα ματς έληξαν 3-0 υπέρ της Ένωσης).

Ξεπέρασε την περσινή ΑΕΚ με πέντε ματς λιγότερα

Με τα τρία γκολ απέναντι στον Λεβαδειακό η ΑΕΚ έφτασε τα 44 τέρματα στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας έτσι τα 42 που έβαλε στην περσινή κανονική διάρκεια της Super League.

Εντυπωσιακή επίδοση αν υπολογίσει κανείς ότι η Ένωση έχει φτάσει τα 44 γκολ σε μόλις 21 αγωνιστικές.

Δείτε στο γράφημα της Opta τα γκολ που έχουν πετύχει οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα και τον τρόπο επίτευξής τους. Οι κόκκινες μπάρες είναι τα γκολ στο open play, στην κανονική ροή των αγώνων, οι μπλε αυτά που έχουν μπει σε στατικές φάσεις και οι γκρι τα πέναλτι.

Τα γκολ των ομάδων μετά την 22η αγωνιστική
Τα γκολ των ομάδων μετά την 22η αγωνιστική

Παρότι η ΑΕΚ έχει δώσει ένα ματς λιγότερο, έχει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 44 γκολ, αλλά και τη μεγαλύτερη ευχέρεια στο open play, με 33 γκολ στην κανονική ροή του αγώνα.

Η ομάδα του Αλμέιδα βρίσκει στο open play το 75% των τερμάτων της.

Και πως να μη συμβεί αυτό όταν η Ένωση έχει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες του πρωταθλήματος (47), 12 περισσότερες από τον δεύτερο Ολυμπιακό και επτά περισσότερες απ'όσες είχε πέρυσι σε 26 παιχνίδια.

Οκτώ αγωνιστικές πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας (συγκεκριμένα στο ματς με τον Παναιτωλικό στην OPAP Arena) η ΑΕΚ ξεπέρασε τη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών που είχε την περσινή σεζόν στα 26 ματς πριν από τα playoffs.

Ο Αλμέιδα αναμόρφωσε τον Λιβάι Γκαρσία και αυτός εκτοξεύτηκε μαζί με την ΑΕΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα άλλαξε θέση τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έγινε κεντρικός επιθετικός και έχει εκτοξεύσει τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και την ΑΕΚ που διεκδικεί με αξιώσεις τους δύο εγχώριους τίτλους.

Απόλυτος ο οδηγός της ΑΕΚ, ο Λιβάι Γκαρσία. Ο 25χρονος επιθετικός το απέδειξε και στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ο ίδιος κέρδισε και εκτέλεσε το φάουλ στο 1-0, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη της Ένωσης και κέρδισε το πέναλτι (και την αποβολή του Τζημόπουλου) στο δεύτερο γκολ της ομάδας του. Κι' όλα αυτά σε μια εμφάνιση που δεν ήταν από τις καλύτερές του στη σεζόν.

Ο Γκαρσία αυτή τη στιγμή ηγείται της κούρσας των σκόρερ στο πρωτάθλημα με 11 γκολ, μαζί με τον Νίκο Καρέλη, ο οποίος επίσης βρήκε δίχτυα στην 22η αγωνιστική. Στο γράφημα της Opta μπορούμε να δούμε τον χάρτη με τις τελικές προσπάθειες και τα γκολ που πέτυχε.

ΑΕΚ: Η περσινή Ένωση τρώει τη σκόνη της φετινής και του ασταμάτητου Λιβάι Γκαρσία
Τα Expected Goals του Λιβάι Γκαρσία στη σεζόν SPORT24

Ο φορ της ΑΕΚ έχει συνολικά 11 γκολ (τα δύο εκ των οποίων με πέναλτι), έχοντας 72 τελικές προσπάθειες, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη του πρωταθλήματος. Αυτή οι 72 τελικές έχουν "αξία" 8.93 xGoals. Με βάση τις τελικές προσπάθειες που έχει έως τώρα τα xGoals ανά τελική του προσπάθεια είναι 0.12.

Αυτές δεν είναι οι μοναδικές "στατιστικές" που έχει ξεχωρίσει. Είναι πρώτος στα non-penalty xGoals (6.56), σε τελικές προσπάθειες στον στόχο (30), είναι δεύτερος σε πετυχημένες ντρίμπλες (18), όντας πίσω μόνο από τον Φαντινγκά και φυσικά είναι ο ηγεμόνας της αντίπαλης περιοχής.

Έχει συνολικά 143 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή και πίσω του είναι ο Αραούχο με 50 λιγότερες (93).

Ο διεθνής επιθετικός με το Τρινιντάτ και Τομπάγκο είναι σε φόρμα τη φετινή σεζόν και δεν χάνει ευκαιρία να το αποδεικνύει. Ο Αλμέιδα γνωρίζει το όπλο που έχει στα χέρια του (το οποίο ουσιαστικά αυτός δημιούργησε) και πώς να το αξιοποιήσει, στην προσπάθεια της ΑΕΚ να κατακτήσει τους δύο εγχώριους τίτλους.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ