ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η εξέλιξη του Γιούση άργησε 4 χρόνια, όμως ποτέ δεν είναι αργά

Ο Γιούσης με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Γιούσης με τη φανέλα της ΑΕΚ PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Ο Χρήστος Γιούσης ξεχωρίζει με την παρουσία και τα γκολ του στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Σημείωσε δύο κόντρα στον Λεβαδειακό και έφτασε τα 7 στο σύνολο, δημιουργώντας σκέψεις στην πρώτη ομάδα.

Ήταν 30.11.2017, όταν ο 18χρονος τότε Χρήστος Γιούσης συστηνόταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στους φίλους της ΑΕΚ, σκοράροντας δύο φορές στην εκτός έδρας νίκη (3-2) της Ένωσης για το Κύπελλο Ελλάδας επί της Καλλιθέας. Σήμερα, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά, είναι ο πρωταγωνιστής της Β' ομάδας των 'κιτρινόμαυρων' κι εκ των κορυφαίων σκόρερ στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Διθύραμβοι ακολούθησαν μετά από εκείνη την εμφάνιση στο ''Ελ Πάσο'' για το μικρό αστεράκι των "κιτρινόμαυρων" όμως σε σεζόν πρωταθλητισμού και με την ΑΕΚ να πετυχαίνει ομολογουμένως πολύ όμορφα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, χώρος για εκείνον ήταν αδύνατο να βρεθεί. Το πρόβλημα ήταν ότι ουδέποτε εντός της ομάδας τον είδαν τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε, ώστε να έχει την απαιτούμενη εξέλιξη σε εκείνη την κρίσιμη ηλικία.

Δυστυχώς για τον Γιούση, η πορεία ήταν γεμάτη από μηδαμινές ευκαιρίες στην Ένωση και δανεισμούς. Επέστρεφε στην ΑΕΚ και έφευγε από αυτήν διαγράφοντας πορεία αρχικά στον Πλατανιά και ακολούθως στην Παναχαϊκή. Ασφαλώς και η παρουσία του Οφρυδόπουλου στον πάγκο της δεύτερης ομάδας της Ένωσης, είναι καταλυτική για την εικόνα που έως σήμερα παρουσιάζει στα γήπεδα της Super League 2. Ο προπονητής τον ξέρει καλά από το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αν και ουδέποτε συνεργάσθηκαν στην Παναχαϊκή.

Ο 22χρονος ακραίος επιθετικός παραδέχεται ότι ακούει πιστά τι ζητάει από εκείνον και πώς θα το ανταποδώσει στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος πού είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στην κατηγορία -και δεύτερος συνολικά στη Super League 2 τουλάχιστον αυτές τις ώρες- με 7 γκολ (έχει και 3 ασίστ) παρόλο που δεν είναι επιθετικός περιοχής, αλλά παίκτης ο οποίος εκκινεί τις προσπάθειες του από τις πτέρυγες.

Το αγωνιστικό who is who του Γιούση

Ο Χρήστος Γιουσης είναι ένας εξτρέμ - μαχητής με ένστικτο σκόρερ και στόφα ηγετική. Τεχνικά δεν έχει παρουσιάσει την απαιτούμενη βελτίωση και η ταχυδυναμική του κατάσταση δεν είναι συνυφασμένη με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Παρόλα αυτά μέσω της φετινής προσπάθειας της ΑΕΚ Β όπου πρωτοστατεί σε επίπεδο σκοραρίσματος αλλά και της γενικότερης εικόνας του, δείχνει ότι ίσως αξίζει μιας κανονικής αξιολόγησης στα πλαίσια της πρώτης ομάδας. Με στυλ παιχνιδιού που θυμίζει σε αρκετά σημεία αυτό του συνονόματού του Αλμπάνη, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη φετινή του παρουσία ώστε να βρει το ρόλο του στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα

Η ΑΕΚ που τον έχει στις τάξεις της δεν θα πρέπει να αφήσει το δημιούργημα της -αφού μέσα από τις ακαδημίες της κατάφερε να εξελιχθεί-, να περάσει και να χαθεί χωρίς να αξιολογηθεί όπως του πρέπει. Για αρχή ως μια εναλλακτική πίσω από τον Τσούμπερ στο αριστερό άκρο της επίθεσης.

Από τη στιγμή μάλιστα που η υπάρχουσα εναλλακτική του Τάνκοβιτς δεν υπολογίζεται ιδιαίτερα από τον coach Γιαννίκη, κυρίως λόγω ποδοσφαιρικών στοιχείων, ίσως είναι ευκαιρία για την αξιοποίηση του μαχητή και με ποδοσφαιρικό θράσος (που λείπει στον προαναφερθέντα Αλμπάνη) Γιούση, ώστε να αποδείξει αν η γνωριμία του με το κοινό της ΑΕΚ σ' εκείνο το ματς Κυπέλλου με την Καλλιθέα, μπορεί να έχει ανάλογη συνέχεια, έστω και με μια σημαντική καθυστέρηση. Εξάλλου μιλάμε για έναν παίχτη με διαπιστευτήρια για τρίτη σεζόν στην δεύτερη κατηγορία. Ας κριθεί λοιπόν όπως του πρέπει κι αν αξίζει θα φανεί...

Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με πειθήνιο τρόπο ότι αξίζει συμμετοχών με την πρώτη ομάδα όταν οι παίκτες που αγωνίζονται στις πτέρυγες είναι τούτη την περίοδο όντως καλοί και έχουν πίσω τους πολύ πιο σημαντικές καριέρες από εκείνον. Ακόμα και ο Τάνκοβιτς που παίζει ελάχιστα, είναι ποιοτικά ανώτερος. Γιατί όμως να μην βρει χώρο στο ευρύτερο rotation και να μην γίνει μόνιμο στέλεχος της ΑΕΚ, εφόσον προκύψει χώρος σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Σουηδού; Ή ακόμα κι αν αυτός δεν φύγει. Ένα ερώτημα που γεννήθηκε εντός της ομάδας και θα συνεχίσει να απασχολεί αν ο Γιούσης εξακολουθήσει να ξεχωρίσει στη Β' κατηγορία.

Η δοκιμή στον Ολυμπιακό και η ένταξη στην ΑΕΚ

Ο Χρήστος Γιούσης γεννήθηκε στις 8/2/1999 στο Βόλο, μεγάλωσε στη Σκιάθο και πρωτόπαιξε μπάλα στην Άνδρο. Στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ ανήκει από το 2013.

Όταν όμως ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα, δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό. Έκανε 2-3 προπονήσεις, αλλά όταν δέχτηκε κλήση να ενσωματωθεί στην ακαδημία των Πειραιωτών, είχε πάρει την απόφασή του να πάει στην ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που "έτρεξε" γι' αυτόν από την πρώτη στιγμή στην Αθήνα ήταν ο θείος του, αδερφός της μητέρας του.

Το καλοκαίρι του 2017, ο Μανόλο Χιμένεθ είχε διαγνώσει ότι οι ικανότητες του Γιούση με τη μπάλα στα πόδια ήταν πολύ ανεπτυγμένες εν συγκρίσει με τα άλλα νεαρά παιδιά της ομάδας, ακριβώς επειδή το ταλέντο του ξεπερνούσε το μέσο όρο ποδοσφαιριστών της ηλικίας του σε τεχνικές δεξιότητες.

Δεν ήθελε να δει από εκείνον περιττά πράγματα και εξεζητημένες - τραβηγμένες ατομικές ενέργειες, αλλά την προσπάθειά του να μπει σε ένα σύνολο ανδρών προσφέροντας ουσία. Αυτά του ζητούσε κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας στο Κίελτσε της Πολωνίας, το καλοκαίρι του 2017. Έκτοτε πέρασαν χρόνια πολλά για να τον δούμε ξανά μπροστά μας με τρόπο που όντως, σου προσελκύει το ενδιαφέρον.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ SUPER LEAGUE 2
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ