FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η επίδοση-ρεκόρ του Σιμάνσκι που έκανε τη "βρώμικη δουλειά" με τον ΠΑΣ

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι
Ο Νταμιάν Σιμάνσκι EUROKINISSI SPORTS

Ο Σιμάνσκι έκανε τη "βρώμικη δουλειά" στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, βοηθώντας τα μέγιστα στην απενεργοποίηση της ηπειρωτικής ομάδας που είναι "μανούλα" στις αντεπιθέσεις. Ο Πολωνός μέσος έσπασε το κιτρινόμαυρο ρεκόρ στις ανακτήσεις κατοχής μπάλας (εξαιρουμένων των τερματοφυλάκων), μοίρασε τις περισσότερες πετυχημένες πάσες στο μισό του αντίπαλο και έδειξε στον Γιαννίκη τον δρόμο για τη συνέχεια με μια βασική προϋπόθεση.

Σίγουρα ο Σιμάνσκι δεν ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του Αργύρης Γιαννίκη κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς κατά κύριο λόγο ξεχώρισαν οι σκόρερ Μάνταλος και Ανσαριφάρντ, όπως και ο Λάζαρος Ρότα που ίσως πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ, η οποία τον ανέδειξε πολυτιμότερο παίκτη.

Ωστόσο ο Πολωνός μέσος έκανε την αθόρυβη δουλειά παίζοντας στο "6" με τον Σάκχοφ στο "8", κάτι που φάνηκε σε ορισμένους τομείς ως προς τα ανασταλτικά καθήκοντα, ενώ είχε εξαιρετικές επιδόσεις και στις πάσες στο μισό του ΠΑΣ Γιάννινα, σε έναν τομέα που η Ένωση τα πήγε εξαιρετικά.

Οι πετυχημένες πάσες των παικτών του Αργύρη Γιαννίκη στο μισό των Ηπειρωτών ήταν 325, αγγίζοντας το ρεκόρ των 331 στην πρεμιέρα με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ.

Ο Πολωνός ήταν παντού και ανέκτησε 13 φορές την κατοχή

Για πολλά πράγματα μπορεί να επικριθεί ο Πολωνός διεθνής μέσος, μιας και "ανήκει" στις θέσεις που η ΑΕΚ πονάει στον μεγαλύτερο βαθμό στο ρόστερ της, σε σχέση με τις υπόλοιπες, τουλάχιστον ως προς τα "θέλω" του Γιαννίκη. Αυτό που δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι τα τρεξίματα που βγάζει και την ένταση που δίνει στη μεσαία γραμμή, ένα πολύτιμο "χαρακτηριστικό" για το σχέδιο του προπονητή.

Ο Σιμάνσκι ανέκτησε την κατοχή της μπάλας συνολικά 13 φορές, οι 10 εξ αυτών μάλιστα έγιναν στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ο ΠΑΣ προσπάθησε να απειλήσει περισσότερο την Ένωση (και ήταν απειλητικός στα πρώτα 15 λεπτά).

Η συγκεκριμένη επίδοση του Πολωνού αποτελεί ρεκόρ για την Ένωση, ξεπερνώντας την "επίδοση" του Σιμόες κόντρα στον ίδιο αντίπαλο στους Ζωσιμάδες (εξαιρούνται οι 14 ανακτήσεις του Στάνκοβιτς με τον Παναιτωλικό). Στο συγκεκριμένο τομέα, στη "δεύτερη θέση" ήταν τρεις από την τετράδα της άμυνας. Πρόκειται για τους Τζαβέλλα, Βράνιες και Λάζαρο Ρότα, που είχαν επτά ανακτήσεις κατοχής μπάλας.

Στο γράφημα της Opta Stats/Perform φαίνονται οι ανακτήσεις κατοχής του Σιμάνσκι, οι έξι εκ των οποίων έγιναν στο μισό του ΠΑΣ. Μάλιστα κάτω από το γράφημα η μπάρα με τον χρόνο που έγιναν οι συγκεκριμένες ενέργειες. Αν μετακινήσετε την μπάρα στο ημίχρονο, θα δείτε ότι οι 10 ανακτήσεις κατοχής της μπάλας έγιναν στο πρώτο ημίχρονο.

Εξαιρετική επίδοση στις πετυχημένες πάσες στο μισό του ΠΑΣ

Ο Σιμάνσκι εκτός από τα ανασταλτικά καθήκοντα βοήθησε και στην ανάπτυξη της Ένωσης. Είχε συνολικά 47 πετυχημένες πάσες στο μισό του ΠΑΣ, δίνοντας τις περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι, ενώ ξεπέρασε το προσωπικό του ρεκόρ σε αυτή τη στατιστική.

Ο Πολωνός διεθνής μέσος κατά κύριο λόγο τροφοδοτούσε τον Νορντίν Άμραμπατ και τον Λάζαρο Ρότα, δίνοντας συνολικά 11 πάσες και στους δύο ποδοσφαιριστές. Η Ένωση κατά κύριο λόγο επιτέθηκε από τα δεξιά, ενώ και τα δύο τέρματά της επιτεύχθηκαν από τη δεξί άκρο, έστω και αν το δεύτερο προήλθε μέσω στατικής φάσης.

Μάλιστα ήταν πρώτος σε δημιουργία ευκαιριών για την ΑΕΚ, μοιράζοντας συνολικά τέσσερις πάσες που "έφτιαξαν" τελικές, όσες και ο Λάζαρος Ρότα. Μια εξ αυτών έφτασε την περιοχή, ενώ οι υπόλοιπες τρεις ήταν προωθημένες.

Η δυσλειτουργική συνεργασία με τον Σάκχοφ και η "ελπίδα" με τον Φράνσον

Πιο πάνω έγινε αναφορά στις πάσες του Σιμάνσκι προς τον Άμραμπατ και τον Λάζαρο Ρότα, τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνδέθηκε πιο πολύ ο Πολωνός μέσος.

Στο "δίκτυο" μεταβιβάσεων της Ένωσης φαίνεται ότι κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια μονοπάτια, καθώς το μέσο πεδίο δράσης τους συμπίπτει, κάτι που δεν βοηθάει τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Αυτή δεν είναι μοναδική φορά που συμβαίνει το ίδιο "φαινόμενο" στη δυάδα της μεσαίας γραμμής, ακόμα και με διαφορετική σύνθεση (Σιμόες - Λε Ταλέκ). Ωστόσο ο Σιμάνσκι έδειξε στον Γιαννίκη κόντρα στον ΠΑΣ ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να επιλέξει από εδώ και πέρα.

Ο Πολωνός δείχνει να ανταποκρίνεται καλύτερα στον ρόλο του "εξαριού" από αυτόν του "οκταριού" που απαιτεί περισσότερη τεχνική κατάρτιση, την οποία σε μεγάλο βαθμό ο Σιμάνσκι δεν διαθέτει. Αντίθετα στο "6", θέση στην οποία κύριο μέλημα αποτελούν τα ανασταλτικά καθήκοντα, θα μπορούσε να ανταποκριθεί να ανταποκριθεί καλύτερα.

Στο πλάι του θα μπορούσε να είναι ο Φράνσον, όταν φυσικά ο Σουηδός είναι έτοιμος. Ο Φράνσον ήταν στον πάγκο στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου, με τον Γιαννίκη να τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή για πρώτη φορά από την έλευσή του στην ΑΕΚ.

Μένει να δούμε αν ο Φράνσον, που αποκτήθηκε στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, αν θα "πιάσει" και θα μπορέσει να είναι βασικός στη θέση του "οκταριού" για την Ένωση. Ο καλύτερος που θα μπορούσε να βρεθεί στο πλάι του είναι ο Σιμάνσκι στο "6".

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ