FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η επίδοση που έκανε ο Αραούχο, δεν έχει ξαναγίνει από φορ στην Ελλάδα

Ο Αραούχο πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία
Ο Αραούχο πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία INTIME

Η ΑΕΚ πέρασε σαν σίφουνας από το "Κλεάνθης Βικελίδης" και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει τη γεμάτη εμφάνιση του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε όλα τα υπόλοιπα μέσα στο γήπεδο με επιδόσεις-ρεκόρ.

Η ΑΕΚ επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία της, επικράτησε 2-0 του Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για την 7η αγωνιστική της Super League και παρέμεινε στη 2η θέση και στο -6 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα, με... φόρα από την OPAP Arena, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και πήραν ένα σπουδαίο τρίποντο, το οποίο τους δίνει ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια. Οι "κιτρινόμαυροι", με όπλο το ασφυκτικό πρέσινγκ, δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να επιβάλλουν το ρυθμό τους.

Αντίθετα, τους οδήγησαν σε σωρεία λαθών, ενώ παράλληλα δημιουργούσαν οι ίδιοι πολλές ευκαιρίες μπροστά από τα καρέ του Χούλιαν Κουέστα. Το 2-0 ίσως να είναι και... κολακευτικό για την ομάδα του Άλαν Πάρντιου με βάση την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να περάσει σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του στους παίκτες της ΑΕΚ, να τους δώσει συγκεκριμένους ρόλους στον αγωνιστικό χώρο και την ίδια στιγμή να παίρνει το 100% από τον καθένα τους.

Η "βρώμικη" δουλειά του Αραούχο

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που "θυσιάζουν" κομμάτι των ποδοσφαιρικών αρετών τους προκειμένου να ταιριάξουν απόλυτα στο πλάνου του Αργεντινού τεχνικού. Ή άλλοι που βρήκαν έναν νέο ρόλο που τους κάνει να αποδίδουν καλύτερα. Όπως για παράδειγμα ο Λιβάι Γκαρσία που σπάει τα κοντέρ ως φορ.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και παίκτες που κάνουν αθόρυβη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Ο 30χρονος επιθετικός μπορεί να μην σκόραρε κόντρα στον Άρη, χάνοντας, μάλιστα, μία τεράστια ευκαιρία ενώ το σκορ ήταν στο 0-1, αλλά η εικόνα του καθ' όλη τη διάρκεια του ματς ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενο κείμενο, η χρησιμοποίηση του Γκαρσία ως φορ, προσφέρει τη δυνατότητα στον Αργεντινό να παίζει πιο μακριά από την περιοχή χωρίς να φοβάται ότι θα μείνει άδειο το "κουτί". Ο Λιβάι αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας του Αραούχο προκειμένου να αγωνίζεται με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

ΑΕΚ: Η επίδοση που έκανε ο Αραούχο, δεν έχει ξαναγίνει από φορ στην Ελλάδα
SPORT24

Ουσιαστικά, σε πολλές φάσεις του αγώνα ο Αραούχο βγαίνει αριστερά και αλλάζει ρόλο με τον Μίγιατ Γκατσίνοβιτς, όταν ο Σέρβος συγκλίνει με στόχο είτε να απειλήσει είτε να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Ο Αραούχο λειτούργησε περισσότερο ως 10άρι, όπως φαίνεται και στο δίκτυο μεταβιβάσεων των παικτών της ΑΕΚ, παρά ως φορ.

Το εντυπωσιακό ρεκόρ

Ωστόσο, η ελευθερία του Αραούχο είχε καταλυτικό ρόλο και στη γενικότερη θετική παρουσία της ΑΕΚ. Όπως φαίνεται κι από το γράφημα της Opta/Stats Perform, ο έμπειρος επιθετικός πάτησε στο μεγαλύτερο κομμάτι του γηπέδου, κατεβαίνοντας πολλές φορές χαμηλά με στόχο να πιέσει για την ανάκτηση της κατοχής ή να βοηθήσει στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, πέρα από τον τομέα της απειλής, όπου ολοκλήρωσε τον αγώνα με τρεις τελικές, όντας δεύτερος σε σουτ πίσω μόνο από τον Λιβάι Γκαρσία, είχε εξαιρετική εικόνα και ανασταλτικά. Συγκεκριμένα, ήταν πρώτος σε κλεψίματα (4), καθώς και σε ανακτήσεις κατοχής (11). Μάλιστα, οι 11 ανακτήσεις αποτελούν την κορυφαία επίδοση για φορ από το καλοκαίρι του 2019, όταν ξεκίνησε η Opta/Stats Perform να καλύπτει τη Super League.

Τα στατιστικά του Σέρχιο Αραούχο στον αγώνα με τον Άρη
Τα στατιστικά του Σέρχιο Αραούχο στον αγώνα με τον Άρη SPORT24/OPTA

Μέχρι τώρα, την κορυφαία επίδοση μοιράζονταν οι Βασίλης Μάντζης, Φιορίν Ντουρμισάι και Ευθύμης Κουλούρης που είχαν 8 ανακτήσεις σε αγώνα πρωταθλήματος κατά την περσινή σεζόν. Προφανώς η επίδοση του Αραούχο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αλλά και δείγμα του πλουραλισμού που βγάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δίχως, βέβαια, να βγάζει το φαντεζί κομμάτι από το παιχνίδι του, έχοντας ολοκληρώσει το ματς με τον Άρη με 3/3 επιτυχημένες ντρίμπλες, καθώς και με μία εξαιρετική ασίστ στον Λιβάι Γκαρσία για το 2-0 της Ένωσης.

Ο Αλμέιδα έχει βρει, χωρίς αμφιβολία, το κουμπί του και ο Αργεντινός αποδίδει εξαιρετικά. Πλέον, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσει τις γεμάτες εμφανίσεις του και με -περισσότερα- γκολ, αφού είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί η εκτελεστική δεινότητά του στην ΑΕΚ.

Δείτε την Game Night για την όλη την δράση στην 7η αγωνιστική της Super League:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ