ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η Ένωση έδειξε στη Σόφια ότι η πρόκριση περνάει από τα δικά της πόδια

INTIME SPORTS / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Η ΑΕΚ δεν πήρε στη Σόφια τη νίκη που μπορούσε, όμως το 0-0 απέναντι στη Λέφσκι συνοδεύτηκε από μία εμφάνιση που της επιτρέπει να κοιτάζει τη ρεβάνς με αυτοπεποίθηση. Η Ένωση είχε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα και πλέον καλείται στην Allwyn Arena να τελειώσει τη δουλειά.

Υπάρχουν ισοπαλίες που σε αφήνουν προβληματισμένο ή ανακουφισμένο και άλλες που, κοιτάζοντας συνολικά την εικόνα του αγώνα, σου δείχνουν περισσότερο τι μπορούσες να πάρεις παρά τι έχασες. Το 0-0 της ΑΕΚ στη Σόφια ανήκει περισσότερο στη τελευταία κατηγορία.

Η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς πήγε σε μία δύσκολη έδρα, απέναντι σε έναν αντίπαλο με σαφώς περισσότερο αγωνιστικό ρυθμό από τα επίσημα παιχνίδια στα πόδια του και κατάφερε να μεταφέρει το ματς στα δικά της μέτρα.

Δεν παρασύρθηκε από την ατμόσφαιρα, δεν άφησε τη Λέφσκι να βρει ρυθμό και, όσο περνούσε η ώρα, ήταν εκείνη που έδειχνε περισσότερο ικανή να ανοίξει το σκορ.

Το μοναδικό που της έλειψε ήταν το γκολ και αυτό είναι η ουσία του παιχνιδιού.

Οι ευκαιρίες που δεν έγιναν γκολ

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε τις στιγμές για να μπει μπροστά στο σκορ. Ο Μάγερ δημιούργησε, ο Γιόβιτς βρέθηκε στις θέσεις που θέλεις να βρίσκεται ο καλύτερος εκτελεστής σου, όμως αυτή τη φορά η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα.

Το δοκάρι του Σέρβου στο 21’  δεν ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα, όμως δεν ήταν και η μοναδική.

Λίγο μετά το ημίωρο η Ένωση βρέθηκε ξανά σε θέση να σκοράρει είτε με τον Μουκουντί που πήρε την μπουκιά από το κεφάλι του Γιοβιτς, είτε με τον ίδιο τον Σέρβο μετά το απίθανο λάθος του Βούτσοφ που του έδωσε μία τεράστια δυνατότητα να βάλει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε.

Από έναν επιθετικό της δικής του ποιότητας περιμένεις τέτοιες φάσεις να τελειώνουν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, με την μπάλα στα δίχτυα του αντιπάλου. Αυτό όμως είναι και το ποδόσφαιρο. Ο Γιόβιτς βρέθηκε εκεί που έπρεπε, δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα της Λέφσκι, αλλά δεν είχε την αποτελεσματικότητα που συνήθως τον χαρακτηρίζει.

Σοβαρή και συγκεντρωμένη χωρίς την μπάλα

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσει περισσότερο ο Νίκολιτς από τη Σόφια, είναι η συνολική αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του.

Η ΑΕΚ δεν επέτρεψε στη Λέφσκι να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά της, έλεγξε τις μεταβάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις έκλεισε σωστά τους χώρους πριν δημιουργηθεί πραγματικός κίνδυνος για τον Στρακόσα.

Μουκουντί και Ρέλβας είχαν σταθερή παρουσία, ενώ Μαρίν και Κάιρινεν έδωσαν στην Ένωση ισορροπία στον άξονα. Ειδικά όσο η ΑΕΚ είχε καθαρό μυαλό και δυνάμεις, ήταν εκείνη που καθόριζε πού και με ποιον ρυθμό θα παιχτεί το παιχνίδι.

Η Λέφσκι είχε κάποιες στιγμές, όμως ποτέ δεν κατάφερε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Οι αλλαγές έδωσαν ξανά ώθηση

Στο δεύτερο ημίχρονο οι μεγάλες φάσεις λιγόστεψαν και το παιχνίδι έγινε περισσότερο υπομονής και σωστών αποφάσεων.

Εκεί ο Νίκολιτς προσπάθησε να φρεσκάρει την ομάδα του με Μάνταλο και Βάργκα. Η παρουσία τους έδωσε διαφορετική μορφή στην επίθεση, με τον Ζίνι να αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και την ΑΕΚ να εγκαθίσταται ξανά για μεγαλύτερα διαστήματα στο μισό της Λέφσκι.

Αυτό που δεν βρήκε ήταν η τελική σωστή επιλογή. Υπήρξαν οι προϋποθέσεις, υπήρξε η κατοχή σε επικίνδυνες περιοχές προς την περιοχή του αντιπάλου, αλλά όχι η τελική πάσα ή το τελείωμα που θα άλλαζε το αποτέλεσμα.

Και κάπως έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος.

Τώρα όλα περνούν από τη Νέα Φιλαδέλφεια

Το αποτέλεσμα δεν δίνει στην ΑΕΚ κάποιο ουσιαστικό προβάδισμα. Της δίνει όμως ακριβώς αυτό που ήθελε πριν από το ζευγάρι: τη δυνατότητα να παίξει την πρόκριση στην έδρα της.

Και κυρίως της δίνει κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Την πεποίθηση ότι μπορεί.

Η εικόνα του πρώτου αγώνα έδειξε πως η ΑΕΚ διαθέτει περισσότερη ποιότητα και μπορεί να ελέγξει τις αναμετρήσεις με τη Λέφσκι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ρεβάνς θα είναι εύκολη. Οι Βούλγαροι έδειξαν ότι είναι μία σκληρή και οργανωμένη ομάδα, που δύσκολα θα χαριστεί.

Η Ένωση, όμως, θα έχει ένα ακόμη επίσημο παιχνίδι στα πόδια της μέχρι τότε, περισσότερο χρόνο δουλειάς και κυρίως την Allwyn Arena γεμάτη.

Στη Σόφια έκανε σχεδόν όλα όσα χρειαζόταν εκτός από το σημαντικότερο: να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Την Τετάρτη θα χρειαστεί να προσθέσει και αυτό.

Γιατί μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα, η πρόκριση στη League Phase του Champions League βρίσκεται πλέον στα δικά της πόδια, με τον κόσμος της στο πλευρό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ