ΑΕΚ

ΑΕΚ: Γιατί έπρεπε να πάρει τον Μλαντένοβιτς αντί του Ινσούα

Ο υποψήφιος μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, Φιλίπ Μλαντένοβιτς, με τη φανέλα της Σταντάρ
Ο Φιλίπ Μλαντένοβιτς με τη φανέλα της Σταντάρ Λιέγης AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Ο Σέρβος αριστερός μπακ Φιλίπ Μλαντένοβιτς ήταν η βασική επιλογή του Ίλια Ίβιτς το περασμένο καλοκαίρι και δείχνει με την παρουσία του το γιατί, ενώ η ΑΕΚ μοιάζει να περιμένει από τον Εμάνουελ Ινσούα πράγματα που δεν έχει στο ρεπερτόριό του.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις ημέρες που ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Ίλια Ίβιτς προσπαθούσε να πείσει δύο πλευρές, ότι η κατάλληλη επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας ήταν Φιλίπ Μλαντένοβιτς, ο διεθνής Σέρβος μπακ που μάλιστα ήταν ελεύθερος.

Η αποστολή του ήταν διπλή, καθώς από τη μία επιχειρούσε να βρει τη χρυσή τομή με τους ατζέντηδες του ποδοσφαιριστή οι οποίοι απαιτούσαν συμβόλαιο μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ και από την άλλη να δώσει εντός Ένωσης να γίνει αντιληπτό ότι είναι χρήματα τα οποία άξιζε να δαπανηθούν για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Εν τέλει, ο Μλαντένοβιτς και μετά από διαδοχικές επαφές με τον Ίβιτς οι οποίες (δυστυχώς) απέβησαν άκαρπες, βρήκε το συμβόλαιο που ήθελε, στην Πολωνία και πάλι, μάλιστα σε μεγαλύτερη ομάδα από αυτή που αγωνιζόταν, στη Λέγκια Βαρσοβίας. Τα χαρακτηριστικά του, είναι αυτά ακριβώς που ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης πίστευε ότι η ΑΕΚ είχε περισσότερο ανάγκη: ένας ταχύτατος αριστερός μπακ-χαφ με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και «φωτιά» πάνω από τη μεσαία γραμμή, δρώντας είτε ατομικά, είτε για να δημιουργήσει. Ακριβώς δηλαδή ότι ΔΕΝ είναι ο Εμάνουελ Ινσούα.

Στην ΑΕΚ επέλεξαν να περιμένουν την περίπτωση του Αργεντινού πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, υπόθεση η οποία δουλευόταν παράλληλα με εκείνη του Μλαντένοβιτς και του Ισπανού Λούνα, ο οποίος επίσης έχει χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτού του Σέρβου εν ενεργεία διεθνούς. Με τη σύμφωνη γνώμη και του Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος αμυντικοκεντρικά σκεπτόμενος, προτιμούσε έναν σκληροτράχηλο αριστερό μπακ πιστεύοντας ότι τα άλλα στοιχεία καλύπτονται από τον Έλντερ Λόπες, εν τέλει η Ένωση απέκτησε τον Ινσούα. Και τώρα παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον Μλαντένοβιτς να συνεχίζει την εξαιρετική καριέρα που έχει χτίσει στην Πολωνία.

Σε 14 επίσημα ματς, ο Σέρβος αριστερός μπακ-χαφ μετρά ήδη 5 ασίστ και 2 γκολ, αριθμοί που θα λογίζονταν εξαιρετικοί ακόμα και για έναν καθαρόαιμο εξτρέμ, όχι για κάποιον που παράλληλα (αν όχι πρωτίστως) πρέπει να είναι και αμυντικός, όπως εν προκειμένω ο Μλαντένοβιτς. Την ίδια ώρα, o Ινσούα, που παρεμπιπτόντως πήρε παραπάνω από το συμβόλαιο που ζητούσε ο Σέρβος, μετρά σε 7 συμμετοχές μόλις 1 ασίστ και κάμποσα λάθη που έχουν προβληματίσει διότι δεν δείχνει ούτε αμυντικά τη σταθερότητα που στην ΑΕΚ ήλπιζαν ότι θα τον χαρακτηρίζει.

Ο Αργεντινός είναι ένας πολύ δυναμικός παίκτης, πάντα γεμάτος ενέργεια και αυταπάρνηση αλλά επίσης με διάχυτη παρόρμηση που κατά περιπτώσεις τον οδηγεί σε λάθος διαβάσματα φάσεων και λάθη. Το ακόμα πιο οξύμωρο της ιστορίας συμβαίνει όταν βρίσκεται στην ίδια ενδεκάδα με τον Λόπες και αντί να χρησιμοποιείται πίσω από εκείνον, ο προπονητής τον χρησιμοποιεί μπροστά από τον Πορτογάλο, περιμένοντας από τον Ινσούα τη δημιουργία και τις σέντρες που δεν διαθέτει. Αν λοιπόν η ΑΕΚ ήθελε έναν πλάγιο αμυντικό που να συνεισφέρει και επιθετικά, τότε γιατί δεν πήγε εξ αρχής στον Μλαντένοβιτς ή τέλος πάντων σε κάποιον με αντίστοιχα αγωνιστικά στοιχεία;

Ασφαλώς και δεν ψέγει κανείς τον Ινσούα. Αυτά ξέρει και αυτά μπορεί, έχει κάποια χαρακτηριστικά χρήσιμα και κάποιες αδυναμίες οι οποίες είναι εμφανείς όταν η ομάδα θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Η πορεία θα δείξει για το αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή ή όχι, την ώρα που σε πρώτη φάση, ο Λόπες μοιάζει περισσότερο χρήσιμος στον προπονητή και γενικά έχει πιο υποφερτή παρουσία έως σήμερα από τον Αργεντινό.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ