ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ενίσχυση στο δεξί άκρο με τον διεθνή Λάζαρο Ρότα

Ο Λάζαρος Ρότα από παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας
Ο Λάζαρος Ρότα από παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας IN TIME SPORTS

Η ΑΕΚ πρόσθεσε στο ρόστερ της έναν ακόμη δεξιό μπακ καθώς συμφώνησε με τον 24χρονο διεθνή Λάζαρο Ρότα ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Φορτούνα Σιτάρντ.

Σε συμφωνία με τον Λάζαρο Ρότα για επιπλέον ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας της ήρθε η ΑΕΚ. Ο 24χρονος Έλληνας διεθνής μπακ έμεινε ελεύθερος από τη Φορτούνα Σιτάρντ την τελευταία μέρα των μεταγραφών και ο λόγος ήταν οι "κιτρινόμαυροι". Η ΑΕΚ συμφώνησε σε όλα μαζί του και πλέον στα δεξιά έχει τους Μισελέν, Μπακάκη και Ρότα.

Γεννημένος στην Κατερίνη τον Αύγουστο του 1997, από Αλβανούς μετανάστες, ο Ρότα ξεχώρισε από νεαρή ηλικία και ενσωματώθηκε στις ακαδημίες του Ηρακλή. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα, αφού μετά από δύο καλές σεζόν με την Κ19 και Κ20 του συλλόγου, ο Γηραίος διαλύθηκε και ο Ρότα έμεινε στον... αέρα.

Τον Ιούνιο του 2017, σε ηλικία 20 ετών, ο Ρότα έμεινε χωρίς ομάδα και βρέθηκε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Οι προτάσεις από την Ελλάδα δεν τον ικανοποιούσαν, με αποτέλεσμα να μείνει ανενεργός για έξι μήνες. Τελικά, τον Ιανουάριο του '18 πήρε την απόφαση να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την άγνωστη, Σλαβόι Τρεμπίσοφ, η οποία αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στη δεύτερη κατηγορία του σλοβακικού πρωταθλήματος.

Μία απόφαση με υψηλό ρίσκο, αφού σε περίπτωση που τα πράγματα δεν κυλούσαν ιδανικά, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην καριέρα του. Ωστόσο, πολλές φορές οι τολμηρές κινήσεις φέρνουν κι ιδανικά αποτελέσματα. Μέσα σε ένα εξάμηνο, ο 21χρονος -τότε- δεξιός μπακ κατάφερε να ξεχωρίσει και να πάρει μεταγραφή στη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, η οποία αγωνιζόταν στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος Σλοβακίας.

Η μεταγραφή επιβράβευση στη Φορτούνα Σιτάρντ

Το νερό είχε μπει πλέον στο... αυλάκι. Ο Ρότα μπορεί να μην αγωνιζόταν σε ένα λαμπερό πρωτάθλημα, με πρωτοκλασάτους παίκτες και μεγάλα ονόματα, αλλά οι σκάουτ ολλανδικών και βελγικών ομάδων το παρακολουθούν στενά κάθε αγωνιστική, αναζητώντας ποδοσφαιριστές που μπορούν να σταθούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Σε ενάμιση χρόνο, ο Ρότα πραγματοποίησε 48 συμμετοχές με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ, βοηθώντας τα μέγιστα τη Ζέμπλιν να παραμείνει την πρώτη σεζόν στην κατηγορία και τη δεύτερη χρονιά (μέχρι τα μισά) να κάνει μία εξαιρετική πορεία που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο στα playoffs του πρωταθλήματος.

Μπορεί ο ίδιος να μην έζησε όλη την πορεία, καθώς αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 για την Ολλανδία και τη Φορτούνα Σιτάρντ, αλλά είναι βέβαιο πως κι εκείνος το χάρηκε όσο κι η πρώην συμπαίκτες του. Η μεταγραφή στη Φορτούνα ήταν ουσιαστικά η επιβράβευση για την σκληρή δουλειά και τις δυσκολίες που συνάντησε στο διάβα του.

Με τη φανέλα της Φορτούνα το 2019-20, πρόλαβε να αγωνιστεί σε πέντε αναμετρήσεις, καθώς το ολλανδικό πρωτάθλημα διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, στα πρώτα δύο παιχνίδια, αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ, δείχνοντας πως μπορεί να ανταπεξέλθει και με ανάποδο πόδι.

Το 2020-21 ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην Φορτούνα όπου μέτρησε συνολικά 26 συμμετοχές με τη Φορτούνα όλες ως δεξιός μπακ.

Το ντεμπούτο με την Εθνική

Η παρουσία του στην Ολλανδία με τη φανέλα της Φορτούνα, πρωτάθλημα το οποίο παρακολουθεί συνέχεια ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ήταν αυτή που του άνοιξε και την πόρτα της Εθνικής Ελλάδος με τον Φαν Σιπ να τον καλεί στις κλήσεις του τον Σεπτέμβριο του 2020 και να του δίνει την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στο ματς με τη Μολδαβία στις 11 Οκτωβρίου 2020 στο ΟΑΚΑ.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ