ΑΕΚ

ΑΕΚ, Conference League: Η Τσέλιε είναι η νέα υπερδύναμη στη Σλοβενία, όμως θα αντιμετωπίσει την Ένωση υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες

Οι παίκτες της Τσέλιε πανηγυρίζουν το γκολ τους κόντρα στην ΑΕΚ Intime Sports

Η Τσέλιε που έχει αρχίσει να γίνεται η νέα υπερδύναμη στη Σλοβενία, η ρωσική ιδιοκτησία πίσω από τις επιτυχίες της και οι πολύ διαφορετικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρώτη “μάχη” με την ΑΕΚ στις αρχές Οκτωβρίου.

Η φετινή κληρωτίδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έκανε τα… δικά της και στον τέταρτο εκπρόσωπο της Ελλάδας, ΑΕΚ, καθώς έφερε στον δρόμο του ομάδα που αντιμετώπισε στη League Phase.

Ο λόγος για την Τσέλιε, την οποία η Ένωση βρήκε μπροστά της στην πρεμιέρα του ενιαίου ομίλου του Conference League, ηττήθηκε με 3-1, και θα την ξαναβρεί στους 16 της διοργάνωσης.

Ωστόσο, οι συνθήκες θα είναι εξ ολοκλήρου διαφορετικές συγκριτικά με την πρώτη τους “μάχη”.

Ο Δικέφαλος του Μάρκο Νίκολιτς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σύνολο που παρατάχθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο βροχερό Τσέλιε, αφού με τον Σέρβο προπονητή μόλις τέσσερις μήνες στον “κιτρινόμαυρο” πάγκο, δεν είχε σχηματιστεί το μοντέλο παιχνιδιού που έχει υιοθετηθεί από τον Νοέμβριο και μετά.

Επίσης, έχουν αλλάξει και πολλά όσον αφορά τα πρόσωπα, τόσο από πλευράς ΑΕΚ όσο και από πλευράς Τσέλιε.

Νίκλας Ελίασον, Ντέρεκ Κουτέσα και Μάρκο Γκρούγιτς, που άρχισαν βασικοί στο παιχνίδι της Σλοβενίας, βρίσκονται μεταξύ second και third unit της Ένωσης, τουλάχιστον οι δύο πρώτοι, ενώ η Τσέλιε έχει χάσει τα δύο μεγαλύτερα “όπλα” της.

Τον προπονητή που την έκανε φόβητρο εντός συνόρων και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, Άλμπερτ Ριέρα, και τον παίκτη που διέλυσε την “κιτρινόμαυρη” άμυνα με χατ-τρικ, Φράνκο Κοβάτσεβιτς.

Ο Ισπανός τεχνικός πήρε το “χρυσό” εισιτήριο για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ ο 26χρονος Κροάτης φορ πουλήθηκε αντί 3.000.000 ευρώ στη Φερεντσβάρος, σε ένα ντόμινο που έφερε τον Μπαρναμπάς Βάργκα στην ΑΕΚ.

Ο Κοβάτσεβιτς ήταν το μεγάλο “κανόνι” της Τσέλιε στο πρώτο μισό της σεζόν, γεμίζοντας τα αντίπαλα δίχτυα με 25 γκολ, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ σε 28 συμμετοχές.

Η ρωσική ιδιοκτησία

Μεγαλομέτοχος στην Τσέλιε είναι ο βαθύπλουτος Ρώσος επιχειρηματίας Μαξίμ Ντένιμ, ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία υπήρξε συνιδιοκτήτης στην Μπόρνμουθ.

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Βάλερι Κολοτίλο, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά τον άνθρωπο-κλειδί ανάμεσα στην ομάδα και τον ιδιοκτήτη της, τον Ντέμιν.

Ο 56χρονος επιχειρηματίας ασχολείται με τη βιομηχανία πετροχημικών ενώ το γεγονός πως είχε αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα δεν τον έβαλε στο στόχαστρο των κυρώσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Wintel, το εμπόριο πετρελαίου απέφερε στον Ντέμιν καθαρά κέρδη άνω των 15,2 εκατομμυρίων ευρώ από το 2005 έως το 2013.

Επίσης, οργανώνει χρηματοδότηση χρέους με εγγύηση το πετρέλαιο.

Το 2013, συμμετείχε στην οργάνωση ενός δανείου ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την HypoVereinsbank (όμιλος UniCredit).

Το 2006, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε το 6,1% της Zenit Bank, ένα μερίδιο που οι αναλυτές εκτίμησαν σε 85,21 εκατομμύρια ευρώ. Μετά το 2008, ο Ντέμιν πούλησε τα μερίδιά του στην τράπεζα. Πριν από την κρίση, οι αναλυτές εκτιμούσαν την αξία των μεριδίων του σε 213 εκατομμύρια ευρώ.

Η αναγέννηση της Μπόρνμουθ

Το 2011 ενεπλάκη στα διοικητικά της Μπόρνμουθ. “Δεν σκέφτηκα πολύ για αυτή την απόφαση”, είχε δηλώσει για την απόφασή του αυτή ο επιχειρηματίας.

“Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο. Στην εφηβεία μου ήμουν οπαδός της Τορπέντο Μόσχας και ο γιος μου λατρεύει το ποδόσφαιρο. Για μένα, ήταν ένα νέο παιχνίδι. Τι θα μπορούσα να κάνω με τον σύλλογο;”.

Τον Αύγουστο του 2013, ο Ντεμίν έγινε ιδιοκτήτης του 100% των μετοχών του συλλόγου και άρχισε την αναδιάρθρωση ολόκληρης της ποδοσφαιρικής επιχείρησης.

“Χρειαζόμασταν να αλλάξουμε την προσέγγισή μας — όλα έπρεπε να είναι κερδοφόρα”, είχε αναφέρει ο Ντέμιν, ο οποίος ήταν εκείνος που στήριξε τον νυν προπονητή της Νιούκαστλ, Έντι Χάουι στο ξεκίνημά του στα κεράσια.

Η ομάδα κέρδισε την Championship σε δύο σεζόν.

Στις 4 Μαΐου 2015, μια ομάδα που πρόσφατα είχε προσελκύσει 5.000 οπαδούς στους αγώνες της, υποδέχτηκε ένα πλήθος 60.000 κατοίκων του Μπόρνμουθ στην παρέλαση για την κατάκτηση της ανόδου στην Premier League.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, ανακοινώθηκε ότι ο Ντέμιν είχε πουλήσει το 100% του συλλόγου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είχε επενδύσει περίπου 69 εκατομμύρια ευρώ στον σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ρωσική υποστήριξη έχει φέρει στην Τσέλιε εκτός από την πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Conference League την περσινή αγωνιστική περίοδο, ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Σλοβενίας.

Ο χαρακτηρισμός “Μάντσεστερ Σίτι” φοριέται συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου της Σλοβενίας για να τα καταδείξει κατά κύριο λόγο την οικονομική υπεροχή της Τσέλιε συγκεγκριτικά με τους υπόλοιπους στις εγχώριες διοργανώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ