ΑΕΚ

ΑΕΚ-Χάιντουκ 3-1

ΑΕΚ-Χάιντουκ 3-1
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ έβαλε μόνη της την Χάιντουκ Σπλιτ μέσα στο παιχνίδι, καρδιοχτύπησε, αλλά εν τέλει κατάφερε να πάρει το τρίποντο με 3-1 και σκόρερ τους Τζιμπούρ, Λύμπερόπουλο και Σκόκο (videos).

ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προηγήθηκε στο 12' με τον Τζεμπούρ, ο οποίος έχασε πέναλτι στο 46', το κροατικό συγκρότημα ισοφάρισε προσωρινά με το πέναλτι του Ίμπριτσιτς στο 29', αλλά η Ένωση πήρε τη νίκη με τα τέρματα των Λυμπερόπουλου (65') και Σκόκο (89').

Με 4-2-3-1 και Ντιόπ ο Μπάγεβιτς

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν άλλαξε τα πλάνα του για την Ευρώπη και την Χάιντουκ (γιατί να το κάνει άλλωστε) και παρέταξε την ΑΕΚ με το δουλεμένο 4-2-3-1 αντικαθιστώντας τον Μάκο με τον Ντιόπ στην μεσαία γραμμή. Κάτω από τα δοκάρια επιλέχθηκε ο Γιάννης Αραμπατζής με τους Λαγό, Μανωλά, Δέλλα και Γιάχιτς στην άμυνα από τ' αριστερά προς τα δεξιά.

Μπροστά από την τετράδα της άμυνας ο Παντελής Καφές με τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, με την ευθύνη να ανακόπτουν τις επιθέσεις της Χάιντουκ και προωθούν σωστά την μπάλα στην επίθεση. Τέλος, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο και "δαιμονισμένο" Ράφικ Τζιμπούρ, ο Ντούσκο επέλεξε τους Σκόκο (αριστερά), Μπερνς (δεξιά) και τον Λυμπερόπουλος σε ελεύθερο ρόλο.

Τους Νταντόμο και Έντερ άφησε εκτός αποστολής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς


Ιδανικό ξεκίνημα

Η Ένωση ξεκίνησε δυναμικά την αναμέτρηση έχοντας ως στόχο να χτυπήσει την Χάιντουκ στα... πλευρά, εκεί όπου σύμφωνα με το σκάουτινκ οι Κροάτες είχαν πρόβλημα στην άμυνα. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ο Σκόκο έγινε αποδέκτης της μπάλας αρκετές φορές με τους γηπεδούχους να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμέτρηση.

Το καλό ξεκίνημα της ΑΕΚ έφερε και την πρώτη ευκαιρία μόλις στο 5ο λεπτό, όταν ο Τζιμπούρ απείλησε με σουτ έξω από την περιοχή. Ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός που είναι σε εξαιρετική κατάσταση στην έναρξη της σεζόν, δοκίμασε να κρεμάσει τον Σούμπασιτς με πλασέ από την δεξιά πλευρά, αλλά ο πορτιέρο της Χάιντουκ έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ.


Και ο Τζιμπούρ τον... χαβά του

Μπορεί ο Σούμπασιτς να κατάφερε να αποσοβήσει το 1-0 στο 5ο λεπτό στην αριστοτεχνική προσπάθεια του Ράφικ Τζιμπούρ, αλλά ο Γαλλοαλγερινός δεν άργησε να επανέλθει. Ο 26χρονος επιθετικός έχει ξεκινήσει ιδανικά τη σεζόν και ειδικά μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου δείχνει και είναι άλλος άνθρωπος.

Η επόμενη κίνηση του... τρομοκράτη ήρθε στο 12ο λεπτό όταν αποφάσισε να τα βάλει με όλη την άμυνα της Χάιντουκ με σκοπό να βρεθεί φάτσα με τον Σούμπασιτς και να τον νικήσει. Ο Τζιμπούρ μπήκε μέσα στην περιοχή από τα αριστερά και αφού έφτασε στη μικρή περιοχή περίμενε με υπομονή την κίνηση του αντίπαλου τερματοφύλακα να για να πλασάρει εν τέλει με όμορφο τρόπο στην κλειστή γωνία.

Ο Αλγερινός έχει σκοράρει στη Σκοτία, με Κέρκυρα, με Σέρρες και σήμερα! (μόνο το ματς στο Καραΐσκάκη με τη Νταντί του ξέφυγε)

Το 1-0 την έφερε... πίσω!

Το καλό ξεκίνημα της ΑΕΚ συνδυάστηκε ιδανικά με ένα τέρμα πριν την συμπλήρωση δεκαπέντε λεπτών και όλοι θα περίμεναν πως η συνέχεια του αγώνα θα ήταν πιο εύκολη για τους γηπεδούχους, καθώς η Ένωση έχει αποδείξει πως μπορεί να χτυπήσει στην κόντρα και η ψυχολογία της φτιάχνει όταν είναι μπροστά στο σκορ.

Αντί για όλα αυτά τα... ιδανικά που θα έπρεπε να γίνουν οι κιτρινόμαυροι μετά το 1-0 έχασαν τα πατήματά τους, χαλάρωσαν και έδωσαν τα ηνία του αγώνα στους Κροάτες που δεν άφησαν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Οι φιλοξενούμενοι πήραν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και στη συνέχεια άρχισαν να απειλούν τον Αραμπατζή που δεν έδειχνε να είναι στην καλύτερη του βραδιά.

Πέναλτι αλά Πανέκα και 1-1

Οι Κροάτες είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αλλαγμένο προς το καλύτερο αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και με την κατοχή της μπάλας άρχισαν να πλαγιοκοπούν την άμυνα της ΑΕΚ. Ο Γιάχιτς δεν μπορούσε να τους ανακόψει από την δεξιά πλευρά αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα αλλά η ζημία έγινε εν τέλει από τον άξονα.

Εκεί, ο Ντιόπ έκανε το λάθος και στη συνέχεια τράβηξε από το χέρι τον Τομάσοφ, ο οποίος έπεσε στοπ χορτάρι πολύ έξυπνα και πήρε το πέναλτι. Ο Ίμπρισιτς ανέλαβε να μετουσιώσει σε γκολ την εσχάτη των ποινών και το έκανε με εξαιρετικό τρόπο. Ο Βόσνιος επιθετικός με εκτέλεση αλά Πανέκα έκανε το 1-1 σκάβοντας την μπάλα πάνω από τον πεσμένο Γιάννη Αραμπατζή.


Κράτησε (!) το 1-1 στο ημίχρονο

Το γκολ των φιλοξενουμένων δεν... ξύπνησε τους κιτρινόμαυρους οι οποίοι συνέχισαν να είναι εκτός τόπου από το γκολ του Τζιμπούρ και μετά. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς σταμάτησαν να παλεύουν στην μεσαία γραμμή και αναπόφευκτα έχασαν την μάχη του κέντρου ενώ στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν λάθος πάσες και να αφήνουν πολλούς χώρους στα μετόπισθεν.

Ο Καφές με τον Ντιόπ δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου και μαζί με την γενικότερη καθίζηση της ομάδας έδωσε στους Κροάτες να απειλεί την εστία του Αραμπατζή με φάσεις που προερχόντουσαν κυρίως μετά από λάθη των κιτρινόμαυρων. Ο Μπάγεβιτς ήταν έξαλλος στον πάγκο αλλά τουλάχιστον η ΑΕΚ δεν πλήρωσε την... υπνηλία της και πήγε στα αποδυτήρια με το 1-1, με τη βοήθεια της τύχης αλλά και του πορτιέρο της, έχοντας την ευκαιρία να πάρει ξανά το παιχνίδι στα χέρια της, στην επανάληψη.

Έχει το γκολ, αλλά όχι το πέναλτι

Οι συνθήκες στην επανάληψη ήταν ιδανικές για να κάνει η ΑΕΚ ένα νέο ξεκίνημα και να μπει ξανά μπροστά στο σκορ αλλά ο... δαιμονισμένος Τζιμπούρ έδειξε πως μπορεί να βάλει γκολ με οποιονδήποτε τρόπο αλλά όταν πρόκειται για εκτέλεση πέναλτι, δυσκολεύεται.

Αρχικά ο Μπερνς στο 46ο λεπτό ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του μέσα στην περιοχή, αλλά ο διαιτητής το αρνήθηκε. Στη συνέχεια της φάσης ο Τζιμπούρ πήρε το ριμπάουντ και κέρδισε το πέναλτι αναλαμβάνοντας και την εκτέλεση.

Ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός δεν... ζήλεψε από τον πέναλτι αλά Πανέκα της Χάιντουκ (άλλωστε έχει "καεί" από τέτοια επιλογή) και διάλεξε την δεξιά γωνία του Σούμπασιτς εκτελώντας σωστά την εσχάτη των ποινών αλλά ο τερματοφύλακας των Κροατών έπεσε σωστά και αποσόβησε το 2-1.


Πίεσε 15 λεπτά όσο σε 45'!

Το θετικό για την ΑΕΚ ήταν πως παρά το χαμένο πέναλτι, μπήκε με ανεβασμένη ψυχολογία στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε πάλι στα χέρια της το παιχνίδι. Σιγά-σιγά οι κιτρινόμαυροι άρχισαν να ανακτούν την κατοχή της μπάλας αλλά δεν μπορούσαν να μετουσιώσουν την υπεροχή τους και το καλό μομέντουμ των πρώτων λεπτών της επανάληψης σε κάποια κλασική ευκαιρία για γκολ.

Η Ένωση απειλούσε με στημένες μπάλες αλλά ούτε αυτό μπορούσε να φέρει το 2-1. Στο 57' οΛυμπερόπουλος προσπάθησε με κεφαλιά αλλά ο Βέγιτς έδιωξε σε κόρνερ με το στήθος. Στην εκτέλεσή του, ο Δέλλας πήρε νέα κεφαλιά αλλά ο Τόμασοφ απομάκρυνε πάνω στη γραμμή στο 5ο κόρνερ της ΑΕΚ στην επανάληψη και στην 6η τελική προσπάθεια, όσες και στα πρώτα 45 λεπτά!

Ο Λύμπε ξέρει το μυστικό

Ότι δεν κατάφερε η ΑΕΚ στην απόλυτη υπεροχή της στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου το πέτυχε ο Λυμπερόπουλος εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του και την αβλεψία του επόπτη. Ο Μεσσήνιος επιθετικός μυρίζεται τις φάσεις όπως αυτή του 2-1 από πολύ μακριά και με τη βοήθεια του διαιτητή που δεν είδε το ολίγον οφ σάιντ έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ στο 65ο λεπτό.

Ο Νάτσο Σκόκο έκανε την κίνηση και το σουτ έξω από την περιοχή αλλά ο Σούμπασιτς έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε. Ο Λύμπε όμως κινήθηκε γρήγορα προς την μπάλα και με κοντινή προβολή έκανε το 2-1 ανεβάζοντας τους παλμούς στο ΟΑΚΑ.


Το... κερασάκι

Στο 75ο λεπτό ο Τζιμπούρ από την εξαιρετική κάθετη πάσα του Λεονάρντο βρέθηκε τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ της Χάιντουκ, όμως ο τελευταίος έδιωξε ενστικτωδώς. Ο Σκόκο στο 89` έβαλε το... κερασάκι στη νίκη της ΑΕΚ, αφού, από τη νέα κάθετη πάσα του Λεονάρντο, η ομάδα του Μπάγεβιτς "έσπασε" το τεχνητό οφσάιντ και ο ξεχασμένος Αργεντινός δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει στο τετ-α-τετ τον Σούμπασιτς και με πλασέ να δώσει διαστάσεις στο σκορ. Το τελικό 3-1 χάρισε τους τρεις βαθμούς στην Ενωση, η οποία στη συνέχεια της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας κατά σειρά τις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Άντερλεχτ.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Καφές (74` Λεονάρντο), Μανωλάς, Γιάχιτς, Τζιμπούρ, Λαγός, Ντιόπ, Μπερνς (70` Πατσατζόγλου), Σκόκο, Λυμπερόπουλος (90`+2 Μπλάνκο), Δέλλας.

Χάιντουκ Σπλιτ (Στάνκο Ποκλέποβιτς): Σούμπασιτς, Λιούμπισιτς, Μπούλιατ, Βέγιτς, Ιμπριτσιτς, Βούκουσιτς, Τομάσοφ (67` Όρεμους), Στρίνιτς, Μαλότσα, Μπούλκου (80` Τρέμποτιτς), Σαρμπίνι (61` Κοπ).

Διαιτητής: Χέντρικους Μπας Νιχούις (Ολλανδία)
Κίτρινες κάρτες: Ντιόπ (28`) - Στρίνιτς (58`)

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ