FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Αυτά που έκανε ο Λιβάι Γκαρσία, δεν τα έχει κάνει άλλος παίκτης κόντρα στον ΠΑΟΚ

Ο Λιβάι Γκαρσία
Ο Λιβάι Γκαρσία EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ήταν επιβλητική κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τον Λιβάι Γκαρσία να κάνει και πάλι τη διαφορά, προχωρώντας σε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, απόρροια της αλλαγής θέσης, αλλά και της τρομερής αγωνιστικής κατάστασής του.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της ΑΕΚ συνεχίστηκαν και απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η Ένωση, με όπλο και την "καυτή" OPAP Arena, επικράτησε 2-0 των "ασπρόμαυρων" για τη 10η αγωνιστική της Super League και διατηρήθηκε στο -6 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει καταφέρει να "μπολιάσει" την αγωνιστική φιλοσοφία του, παρουσιάζοντας μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, όπως φάνηκε και στο ντέρμπι με τον Δικέφαλο του Βορρά. Η υψηλή ένταση και η ασφυκτική πίεση αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του στυλ παιχνιδιού του Αργεντινού τεχνικού, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή και αν μη τι άλλο εντυπωσιακά μέχρι στιγμής.

Ο Αλμέιδα έχει προχωρήσει σε αγωνιστικές τομές, οι οποίες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ένωση. Όπως είναι, για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του Λιβάι Γκαρσία ως φορ, η απόφαση να έχει ο Σέρχιο Αραούχο έναν πιο ελεύθερο ρόλο, αλλά κι η επιλογή του Νίκλας Ελίασον ως διαδόχου του Γκαρσία στα δεξιά, με διαφορετικές αρμοδιότητες. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι τρεις προναφερθέντες αποτελέσαν εκ των πρωταγωνιστών στη μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ.

Στο παρακάτω γράφημα της Opta/Stats Perform φαίνεται το δίκτυο μεταβιβάσεων των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στον αγώνα με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Λιβάι Γκαρσία, γι' ακόμη μία αναμέτρηση, αποτέλεσε τον παίκτη που αγωνίστηκε πιο ψηλά μέσα στο γήπεδο, ως καθαρό φορ, ενώ την ίδια στιγμή οι Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Αραούχο εναλλάσσονταν στα αριστερά, δημιουργώντας διαρκώς ρήγματα και προβλήματα στους αμυντικούς του ΠΑΟΚ.

Το δίκτυο μεταβιβάσεων των παικτών της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Το δίκτυο μεταβιβάσεων των παικτών της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ SPORT24

Από την άλλη πλευρά, ο Ελίασον, που μοίρασε και τις δύο ασίστ της Ένωσης, επιβεβαιώνει πως αποτελεί έναν εξτρέμ-δημιουργό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του Λιβάι. Είναι, μάλιστα, πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ το γεγονός πως τρία απ' τα έξι γκολ του Γκαρσία έχουν προέλθει από ασίστ του Σουηδού εξτρέμ, δείγμα της εξαιρετικής συνεργασίας τους.

Η τρομερή επίδοση του Λιβάι Γκαρσία κόντρα στον ΠΑΟΚ

Κι αφού αναφερθήκαμε στον 25χρονο επιθετικό από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, οφείλουμε να σταθούμε στην επιβλητική παρουσία του και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μία επιβλητική παρουσία που επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του Αλμέιδα να τον μετατρέψει σε φορ και πιθανότητα να αλλάξει -προς το καλύτερο- την έκβαση της καριέρας του.

Μάλιστα, απέναντι στον Δικέφαλο είχε μία εντυπωσιακή επίδοση, καθώς είχε 8 επαφές στην αντίπαλη περιοχή, που είναι οι περισσότερες που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ από έναν παίκτη από το καλοκαίρι του 2019, όταν ξεκίνησε η Opta/Stats Perform να καλύπτει τη Super League.

Τα στατιστικά του Λιβάι Γκαρσία στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Τα στατιστικά του Λιβάι Γκαρσία στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ SPORT24

Για τον Λιβάι Γκαρσία, βέβαια, δεν αποτελεί κάποιου είδους ρεκόρ, καθώς έπιασε τον φετινό μέσο όρο του (8 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή ανά 90'), την στιγμή που ο δεύτερος Άντραζ Σπόραρ απέχει σημαντικά, έχοντας 6 επαφές στην αντίπαλη περιοχή ανά 90'.

Κι επειδή έχουμε σταθεί στον τομέα των ενεργειών στην αντίπαλη περιοχή, αντίστοιχα καλή εικόνα είχε γενικότερα ολόκληρη η ΑΕΚ, με τους "κιτρινόμαυρους" να έχουν συνολικά 27 ενέργειες, τις περισσότερες που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου στον πάγκο.

Από εκεί και πέρα, ο Γκαρσία ήταν πρώτος σε τελικές (4), πρώτος σε τελικές στην εστία (3), είχε δύο επιτυχημένες ντρίπλες, ενώ είχε συμβολή και το κομμάτι της ανάπτυξης, με 7/11 επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Η εκτελεστική δυνατότητα/ικανότητα του 25χρονου φορ αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι είναι δεύτερος σε σουτ ανά 90' λεπτά με 3.93, πίσω μόνο από τον συμπαίκτη του, Σέρχιο Αραούχο, ενώ είναι πρώτος σε σουτ στην εστία με 1.83 ανά 90'.

Έτοιμη να σπάσει άλλο ένα ρεκόρ η ΑΕΚ

Γενικά, η εικόνα της ΑΕΚ μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι δεδομένο πως γεμίζει με ενθουσιασμό τους φίλους της. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό άλλωστε, από την στιγμή που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα να αγωνίζονται σε τέτοια επίπεδα πρέσινγκ και έντασης καθ' όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.

Απόδειξη το γεγονός ότι το γκολ του Γκαρσία ήταν το τέταρτο για τους "κιτρινόμαυρους" από κλέψιμο ψηλά σε 10 αγωνιστικές, ξεπερνώντας την περσινή και προπέρσινη επίδοση, όπου είχαν τρία συνολικά στο πρωτάθλημα. Πλέον, οι παίκτες του Αλμέιδα βάζουν πλώρη για τα πέντε που είχε τη σεζόν 2019/20. Μία επίδοση που είναι θέμα χρόνου να καταρριφθεί με βάση το στυλ παιχνιδιού της ΑΕΚ.

Όπως και να έχει, οι φίλαθλοι της Ένωσης έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται ικανοποιημένοι για την πορεία της ομάδας τους, αλλά κυρίως για όσα ξεδιπλώνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κι όπως φαίνεται, θα επιβεβαιωθεί και η ατάκα "more to come" του Λιβάι Γκαρσία στη μεικτή ζώνη μετά τον αγώνα Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Διότι είναι εμφανές πως θα ακολουθήσουν κι άλλα (καλά) για την Ένωση...

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ