FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - Άρης: Crash test για Γιαννίκη και Μάντζιο

ΑΕΚ - Άρης: Crash test για Γιαννίκη και Μάντζιο
PHOTO CREDITS: 24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Το πρώτο ντέρμπι του Γιαννίκη και η βελτίωση της ομάδας του Μάντζιου που δεν φαίνεται στη βαθμολογία. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει με τα στοιχεία της Opta τις κατηγορίες που ΑΕΚ και Άρης "κερδίζουν" ο ένας τον άλλον.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άρη (31/10, 19:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24) στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League Interwetten.

Η Ένωση θέλει τη νίκη για να επανέλθει στη 2η θέση, οι φιλοξενούμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν το καλό μομέντουμ που έχουν χτίσει μετά τον μόλις ένα βαθμό στις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Για τον Γιαννίκη είναι το πρώτο του ντέρμπι στον πάγκο της ΑΕΚ, για τον Μάντζιο είναι η επιστροφή σε ένα γήπεδο απ'όπου πέρυσι έφυγε δύο φορές νικητής στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος: ο Άρης νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό και 2-0 την Ένωση.

Η σύγκριση των ομάδων μετά από επτά αγωνιστικές

Πάμε να δούμε το πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων στις επτά πρώτες αγωνιστικές. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι επιδόσεις ΑΕΚ και Άρη ανά αγώνα στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Super League Interwetten
Οι επιδόσεις ΑΕΚ και Άρη ανά αγώνα στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Super League Interwetten

Ο Άρης είναι αυτός που έχει περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, αλλά η ΑΕΚ είναι πιο απειλητική. Η ΑΕΚ με 1.45 xGoals είναι μπροστά από τον Άρη, ο οποίος με το 1.18 είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το περσινό του 0.99, που ήταν πολύ χαμηλό.

Στην άμυνα ο Άρης τα πάει και φέτος εξαιρετικά, δέχεται ευκαιρίες για 0.62 xGoals ανά αγώνα, κερδίζει άνετα το 0.81 της ΑΕΚ. Ίδια εικόνα και στην ποσότητα των τελικών: η Ένωση είναι αυτή που εκτελεί περισσότερο, ο Άρης αυτός που δέχεται λιγότερες τελικές.

Η ΑΕΚ έχει δύο μεγάλες ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι της μέχρι τώρα, ο Άρης ακολουθεί με 1.6, που και αυτό είναι ανεβασμένο σε σχέση με το περσινό 1.3.

Έκπληξη ίσως για αρκετούς η εικόνα στην κυκλοφορία στην επίθεση: ο Άρης έχει πολύ περισσότερες εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (103) και καλύτερο ποσοστό ευστοχίας (68%).

Η Ένωση κερδίζει τη μάχη στις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ο Άρης αυτή στις εναέριες μονομαχίες.

Η βελτίωση του Άρη

Είναι σαφές πως κάθε ομάδα έχει τα δικά της όπλα. Ο Άρης φέτος προσπαθεί να διατηρήσει την περσινή καλή του αμυντική λειτουργία και ταυτόχρονα να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην επίθεση.

Το έχει καταφέρει, αλλά το -6 δεν αφήνει τη βαθμολογία να αναδείξει την εικόνα του Άρη. Χωρίς την αφαίρεση, η ομάδα του Μάντζιου θα ήταν στην 4η θέση, μόλις δύο βαθμούς πίσω από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, τέσσερις πάνω από τον Παναθηναϊκό.

Ο Άρης βελτίωσε εικόνα και αποτελέσματα μετά το άσχημο ξεκίνημα, αλλά βοηθήθηκε κι από το πρόγραμμα μετά το κομβικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι σημαντικό crash test για τον φετινό Άρη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ακολουθούν ματς με τον Βόλο έξω, τον ΠΑΣ μέσα και ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Πρώτο ντέρμπι για τον Γιαννίκη

Εξυπακούεται πως το crash test ισχύει και για την ΑΕΚ. Ο Γιαννίκης ξεκίνησε με δύο τριάρες τη θητεία του στον πάγκο της Ένωσης, αλλά το χρονικό διάστημα είναι ελάχιστο για να πει κανείς πως βλέπουμε στο γήπεδο την ομάδα και το στιλ που εκείνος επιθυμεί.

Η προσέγγιση του πρώτου ντέρμπι θα είναι η πρώτη καλή ευκαιρία για να πάρουμε ένα δείγμα του πως θέλει να προσεγγίζει τέτοιες αναμετρήσεις.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ