ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

28/6/1994: 22 χρόνια από το ασύλληπτο ρεκόρ του Σαλένκο

28/6/1994: 22 χρόνια από το ασύλληπτο ρεκόρ του Σαλένκο

Ο Ολέγκ Σαλένκο είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει βάλει πέντε γκολ σε αγώνα Μουντιάλ και αυτό συνέβη στις 28/6/1994 στο 6-1 της Ρωσίας με το Καμερούν. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει (VIDEO, PHOTOS).

Λίγοι θυμούνται τα ποδοσφαιρικά επιτεύγματα του Ρώσου επιθετικο,ύ Όλεγκ Σαλένκο. Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Ζενίτ, Ντιναμό Κιέβου, Βαλένθια και Ρέιντζερς χωρίς να ξεχωρίσει. Συνολικά, σε 248 ματς σημείωσε 86 γκολ.

Στην εθνική Ρωσίας είχε 8 συμμετοχές και παρά τις λίγες του εμφανίσεις, κατάφερε να σημειώσει έξι γκολ. Τα πέντε εξ αυτών σε ένα παιχνίδι. Ήταν στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος το 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τότε, ο Σαλένκο δεν είχε διεθνή συμμετοχή. Στις ΗΠΑ κατάφερε να γράψει ιστορία, αφού είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει πέντε γκολ σε έναν αγώνα Μουντιάλ.

Η Ρωσία είχε κληρωθεί στον δεύτερο όμιλο με αντιπάλους τις Βραζιλία, Σουηδία και Καμερούν. Στον πρώτο αγώνα, η Ρωσία ηττήθηκε 2-0 από την Βραζιλία, ενώ στο δεύτερο ματς η ήττα από την Σουηδία με 3-1 τους στοίχισε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Σαλένκο σημείωσε το γκολ των Ρώσων στο ματς.

28/6/1994: 22 χρόνια από το ασύλληπτο ρεκόρ του Σαλένκο

Στο τελευταίο ματς του ομίλου η Ρωσία αντιμετώπισε το Καμερούν, που είχε ελάχιστες πιθανότητες για πρόκριση στον επόμενο γύρο. Το ματς ήταν "one man show" και πέρασε στην ιστορία για την ευρεία νίκη της Ρωσίας με 6-1 και τα πέντε γκολ του Όλεγκ Σαλένκο. To ένα εξ αυτών βέβαια με εκτέλεση πέναλτι, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν 28 Ιουνίου 1994, ακριβώς πριν 22 χρόνια.

" Θυμάμαι κάθε μέρα τα πέντε γκολ που έβαλα. Αυτό είναι το σπουδαίο με το παγκόσμιο κύπελλο. Όλος ο κόσμος το παρακολουθεί και αν κάνεις κάτι μοναδικό όλοι το θυμούνται για πάντα. Έχεις μόνο ημέρα στην ζωή σου όπως αυτή", θυμάται ο "χρυσός" σκόρερ των Ρώσων.

Μέχρι το ιστορικό επίτευγμα του Σαλένκο, οκτώ παίκτες είχαν σημειώσει τέσσερα γκολ σε Μουντιάλ, με τελευταίο τον Ισπανό, Εμίλιο Μπουντραγκένιο, στον αγώνα με τη Δανία το 1986 στο Μεξικό. Ο Σαλένκο είχε πετύχει ένα μοναδικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μόλις τρεις αγώνες είχε βάλει έξι γκολ. Μοιράστηκε το βραβείο του πρώτου σκόρερ μαζί με τον Βούλγαρο, Κρίστο Στόιτσκοφ, που έπαιξε τέσσερα ματς περισσότερα.

28/6/1994: 22 χρόνια από το ασύλληπτο ρεκόρ του Σαλένκο

Στο ματς σημειώθηκε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς ο Καμερουνέζος, Ροζέ Μιλά, που είχε γίνει γνωστός το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, έγινε σε ηλικία 42 ετών ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε σε τελική φάση Μουντιάλ. Πολύ δύσκολα στο μέλλον θα βρεθούν ποδοσφαιριστές να ξεπεράσουν τα δύο ιστορικά ρεκόρ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ