ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάνει το Ρίο ντε Τζανέιρο η Αθηνά;

Η φοράδα Camille Z θα πήγαινε την Αθηνά Ωνάση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και η Ελλάδα θα επέστρεφε στην ιππασία για πρώτη φορά μετά το 2004.

Στον κόσμο της ιππασίας η Αθηνά Ωνάση δεν είναι μια πλούσια κληρονόμος, μια γυναίκα την οποία κυνηγούν οι τραγωδίες της οικογένειας της. Ανάμεσα στους συναθλητές της, η Ωνάση είναι μια σοβαρή ανερχόμενη αμαζόνα που έχει την ευχέρεια να διαθέτει τα δικά της άλογα.

Η πτώση της στο όγδοο εμπόδιο στον αγώνα υπερπήδησης εμποδίων Credit Suisse Grand Prix στη Γενεύη είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του αλόγου της, της 11χρονης φοράδας Camille Z. Έγινε ευθανασία στο άλογο, καθώς δεν θα μπορούσε να ζήσει με τα τραύματα που είχε υποστεί.

Τα άλογα που χρησιμοποιούνται στην υπερπήδηση εμποδίων είναι τα πια ακριβά, στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ. Η Camille Z ήταν ένα από τα εντυπωσιακότερα και αρτιότερα άλογα. Βρισκόταν στην κατάλληλη ηλικία και πλέον ωρίμαζε με την Αθηνά.

Η 29χρονη που είναι παντρεμένη από το 2005 με τον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη της ιππασίας, Αλβάρο Μιράντε ντε Νέτο έκανε φέτος αρκετούς αγώνες με την Camille Z. Εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα στους παγκόσμιους ιππικούς αγώνες της Νορμανδίας, ενώ η Αθηνά κατετάγη 14η στη σειρά αγώνων Global Champions Tour με χρηματικά έπαθλα ύψους 60,135 ευρώ.

Athina ONASSIS DE MIRANDA riding AD Camille Z (CH) GRE in the Individual Final of the FEI European Championship in Herning, Denmark in August 2013 Peter Nixon

Λένε πως για έναν ιππέα και μια αμαζόνα αντιστοιχεί ένα άλογο. Η Ωνάση ήταν εμφανώς συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο άλογο το οποίο προπονούσε από μικρή ηλικία, φαινόταν από τον τρόπο που συνέχισε να την κρατάει όταν ήταν πεσμένη στην αρένα.

Πλέον θα πρέπει να δώσει “μάχη” με το χρόνο, προκειμένου να αναπτύξει τον ίδιο δεσμό με ένα διαφορετικό άλογο. Έχει λιγότερο από δύο χρόνια μπροστά της για να βρεθεί ανάμεσα στις 75 καλύτερες αμαζόνες στον κόσμο που θα αγωνιστούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στην κατοχή της βρίσκονται άλλα δεκατέσσερα άλογα, τα οποία είναι ή αρκετά μεγάλα (14-16 ετών) ή μικρά όπως η 9χρονη Rose du Valon.

Ακόμη και χρυσοί Ολυμπιονίκες δεν υπερασπίστηκαν τους τίτλους τους τέσσερα χρόνια μετά, αφού δεν είχαν στη διάθεση τους το σωστό άλογο. Τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε συμμετοχή στην ιππασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2004 στην Αθήνα.

Η τραγική κατάληξη της Camille Z έφερε στο μυαλό όλων το θάνατο του καλύτερου αλόγου στον κόσμο, του Χίκστεντ το 2011 από ανακοπή καρδιάς. Το 2008 στο Πεκίνο ο Καναδός Έρικ Λαμάζ είχε αναδειχθεί χρυσός Ολυμπιονίκης στο ατομικό και ήταν δεύτερος στο ομαδικό. Ήταν το φαβορί για το Λονδίνο με το άλογο που του άλλαξε τη ζωή. Βλέπετε εξαιτίας των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, είχε αποκτήσει εθισμό στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ