ΕΛΛΑΔΑ

WADA: "Ανακλήθηκε η πιστοποίηση του Εργαστηρίου στην Αθήνα, δεν αναγνωρίζονται οι έλεγχοι ντόπινγκ"

WADA: "Ανακλήθηκε η πιστοποίηση του Εργαστηρίου στην Αθήνα, δεν αναγνωρίζονται οι έλεγχοι ντόπινγκ"
2016 AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Την ανάκληση της πιστοποίησης του Εργαστηρίου της Αθήνας ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/8) η WADA.

Η πιστοποίηση του Εργαστηρίου Αντι-Ντόπινγκ στην Αθήνα είχε αρθεί προσωρινά την 1η Οκτωβρίου του 2019, ωστόσο η WADA ενημέρωσε την Παρασκευή (20/8) πως "ανακλήθηκε οριστικά η πιστοποίηση του Doping Control Laboratory of Athens εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων και με τα σχετικά Τεχνικά Έγγραφα και Επιστολές".

Όπως προσθέτει η WADA "Το Εργαστήριο της Αθήνας ενημερώθηκε για την απόφαση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναλύσει δείγματα ελέγχων ντόπινγκ για οργανισμούς που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντί-Ντόπινγκ. Το Εργαστήριο της Αθήνας μπορεί να κάνει έφεση γι' αυτή την απόφαση εντός 21 ημερών. Έχει επίσης ενημερωθεί πως αν επιθυμεί να ζητήσει εκ νέου πιστοποίηση από την WADA στο μέλλον, μπορεί να το κάνει σύμφωνα με το άρθρο 4.6.6.2. της International Standard for Laboratories (ISL)".

Σύμφωνα με την ενημέρωση της WADA, το εργαστήριο είχε τιμωρηθεί για έξι μήνες, με την αιτιολογία πως δεν υπήρχε επαρκής θεσμική υποστήριξη. Η αναστολή παρατάθηκε αρχικά για ένα έτος και στη συνέχεια για ακόμη έξι μήνες. Από την αξιολόγηση της WADA προέκυψε το συμπέρασμα πως το Εργαστήριο δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα επίπεδα που ήθελε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ, ο οποίος ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία για την ανάκληση της διαπίστευσής του.

Η ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

"Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας ιδρύθηκε το 1986, από το 2003 είναι διαπιστευμένο από τον WADA (World Anti-Doping Agency) και έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ντόπινγκ για Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Μετά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του WADA στο Εργαστήριο τον Ιούνιο του 2018 και την καταγραφή μιας σειράς προβλημάτων, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (δεν είχε ανανεωθεί από το 2004), πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών και οικονομικής αυτονομίας, αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2019 η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»).

Επακολούθησε αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2019 και ζητήθηκε η άμεση επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων (εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της στελέχωσης).

Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής της κινητής περιουσίας του εργαστηρίου από το Ο.Α.Κ.Α. στο ΕΚΕΦΕ «Δ» υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η υποστήριξη από την Πολιτεία με το ποσό των 2.000.000€ για την ανανέωση του εργαστηριακού του εξοπλισμού, ενώ υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο ορίζει ετήσια οικονομική υποστήριξη προς το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ με το ποσό των 480.000€ έως την ανάκτηση της διαπίστευσης.

Στο διάστημα που παρήλθε, το ΕΚΕΦΕ «Δ» κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά και κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του WADA, παρά τα ζητήματα που ανέκυπταν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα,

προσελήφθησαν οι έξι νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων που ζήτησε ο WADA, ανεβάζοντας τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού σε 10 (έναντι τεσσάρων το 2019).

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δύο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000€,

ενώ δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του Εργαστηρίου.

Παράλληλα, με την υποστήριξη του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΚΕΦΕ «Δ» λύθηκαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις στην κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή του Εργαστηρίου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας/Υφυπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ εργάζεται εντατικά, με στόχο να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του WADA για την επανάκτηση της διαπίστευσης.

Ήδη, τον Αύγουστο του 2021, το Εργαστήριο πέτυχε την ανανέωση της διαπίστευσης από τον ΑORC (Association of Official Racing Chemists) για τον έλεγχο του ντόπινγκ σε άλογα.

Με την έλευση των νέων οργάνων και αντιδραστηρίων και την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που έχουν σχεδιασθεί, αναμένεται η επανάκτηση της διαπίστευσης από τον WADA στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, στη διαδικασία της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA προτάθηκε και αποφασίσθηκε η διαδικασία της επαναδιαπίστευσης του Εργαστηρίου να ακολουθήσει την εσπευσμένη διαδικασία και όχι τη συμβατική, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ