BEACH SOCCER

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Την περασμένη Κυριακή η Ταϊτή έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο beach soccer και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το μοναδικό ταξίδι της. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Το beach soccer δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χαζέψει στην τηλεόραση ή στην παραλία αυτό το εντυπωσιακό άθλημα. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο βρήκε την Πορτογαλία να πανηγυρίζει για δεύτερη φορά την άνοδό της στην κορυφή του κόσμου (η πρώτη ήταν το 2001).

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα ασχοληθούμε με τον νικητή, αλλά με τον ηττημένο του τελικού. Η Ταϊτή επιβεβαίωσε ότι ανήκει στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος συνεχίζοντας τις εντυπωσιακές της εμφανίσεις.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Η ιστορία μας ξεκινά πολλά χρόνια πίσω. για την ακρίβεια πριν καν ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να παίζει ποδόσφαιρο στην άμμο και έχτιζε απλά κάστρα. Πίσω στο μακρινό 1989 άρχισαν να κλωτσάνε την μπάλα και γρήγορα οι κάτοικοι της χώρας άρχισαν να αγκαλιάζουν το νέο αυτό άθλημα.

Οι επίδοξοι αθλητές και αυριανοί πρωταθλητές παρέμεναν εντός των στενών συνόρων του νησιού. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ταϊτή μετρά μόλις 183.000 κατοίκους στην απογραφή που έγινε πριν από τρία χρόνια και όμως αυτή η μικροσκοπική χώρα κατάφερε να φτάσει μέσα σε περίπου δύο δεκαετίας στον τελικό ενός παγκοσμίου κυπέλλου.

Πως έγινε όμως αυτό; Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποκτήσει επίσημη μορφή η όλη προσπάθεια που γινόταν στο νησί. Για την ακρίβεια η πρώτη επίσημη διοργάνωση που συμμετείχε η Ταϊτή ήταν το 2006. Τότε έγινε το πρώτο επίσημο προκριματικό τουρνουά για τη συμμετοχή χωρών στη ζώνη της Ωκεανίας.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Η διοργάνωση μάλιστα έγινε στην Ταϊτή με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Πέρα από τη διοργανώτρια χώρα συμμετείχαν τα Νησιά Σολομώντα και Κουκ καθώς και το Βανουάτου. Παρά τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στα Νησιά Κουκ με 8-1 η Ταϊτή δεν κατάφερε να έχει ανάλογη συνέχεια αφού γνώρισε δύο ήττες στις λεπτομέρειες.

Σε πλήρη παράταξη η ομάδα που έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι

Έτσι, αναγκάστηκε να περιοριστεί στον μικρό τελικό της διοργάνωσης κατακτώντας τελικά την τρίτη θέση. Τα Νησιά του Σολομώντα πήραν την πρόκριση για τις επόμενες διοργανώσεις για να φτάσουμε τελικά στο 2011 όταν ήρθε η πρώτη δικαίωση για την ομάδα της Ταϊτής.

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ταϊτή επικρατεί στον τελικό επί των Νησιών του Σολομώντα με 4-3 και παίρνει τη μεγάλη πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Η χάκα και το μήνυμα για το μέλλον

Η πρώτη μεγάλη στιγμή για την Ταϊτή ήρθε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2011.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Μάλιστα, αυτό το ντεμπούτο συνοδεύτηκε με νίκη 5-2 κόντρα στη Βενεζουέλα. Οι φίλαθλοι της ομάδας που είχαν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου μέχρι τη Ραβένα μαζί με τους παίκτες πανηγύρισαν με τα κλασικά "όλε" την πρώτη μεγάλη επιτυχία. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη αφού οι ήττες από τη Ρωσία και τη Νιγηρία άφησαν την ομάδα εκτός συνέχειας της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Εκείνο όμως που έμεινε σε όλους όσους παρακολούθησαν τους αγώνες ήταν η χάκα των παικτών. Πριν από κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές έκαναν το δικό τους τελετουργικό με τον απόλυτο σεβασμό των αντιπάλων.

Ο αποκλεισμός δεν ένοιαξε ιδιαίτερα τους παίκτες αφού το επόμενο μεγάλο ραντεβού θα γινόταν στη χώρα τους και το μήνυμα φρόντισαν να το στείλουν αμέσως μετά το τέλος του τελευταίου τους αγώνα. "Θα σας δούμε στην Ταϊτή" έγραφε το πανό που σήκωσαν.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Έχασε το μετάλλιο στις λεπτομέρειες

Χωρίς το άγχος των προκριματικών η Ταϊτή για δύο χρόνια ζούσε για τη μεγάλη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το οποίο θα φιλοξενούσε έχοντας παράλληλα κερδίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση.

Πρώτος και βασικός τους στόχος ήταν η πρόκριση στην επόμενη φάση κάτι που θα συνιστούσε μεγάλο επίτευγμα αφού καμία ομάδα από τη ζώνη της Ωκεανίας δεν είχε καταφέρει ποτέ κάτι ανάλογο. Οι βάσεις μπήκαν με τη δύσκολη, αλλά σημαντική νίκη κόντρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 3-2 και όλα θα παίζονταν στο μεγάλο ματς με τις ΗΠΑ. Η Ταϊτή ήταν συνέχεια μπροστά στο σκορ όμως οι Αμερικανοί κατάφερναν πάντα να ισοφαρίζουν.

Έτσι, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση με τον Τέπα να δίνει τη νίκη με δύο τέρματα και παράλληλα την ιστορική πρόκριση.

Η ήττα που ακολούθησε από την Ισπανία ήταν τυπική αφού ο μεγάλος στόχος είχε επιτευχθεί. Αντίπαλος στα προημιτελικά ήταν η Αργεντινή. Με 4.200 θεατές να βρίσκονται στο γήπεδο η Ταϊτή συνέτριψε με 6-1 την αντίπαλο της και έφτασε στα ημιτελικά.

Η Ρωσία για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε δύσκολος αντίπαλος και με το τελικό 5-3 έσβησε το όνειρο της συμμετοχής στον τελικό. Έτσι, η Ταϊτή έμεινε με τη συμμετοχή στον μικρό τελικό κόντρα στην υπερδύναμη του χώρου, Βραζιλία.

Ο αγώνας ήταν μια διαφήμιση του αθλήματος αφού μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας και της παράτασης το σκορ ήταν 7-7 με τη σελεσάο να παίρνει τη νίκη στα πέναλτι.

Ταϊτή, από την αφάνεια στην ελίτ του κόσμου

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το ταξίδι που έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση άνοιξε την όρεξη σε όλους στην Ταϊτή και ο στόχος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. "Ραντεβού στην Πορτογαλία" έλεγαν μετά το τέλος του τουρνουά και από ότι φάνηκε ήξεραν τι έλεγαν.

Σε ένα περίεργο παιχνίδι στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2015 η Ταϊτή επιβλήθηκε με 4-3 επί της Μαγαδασκάρης για να ακολουθήσει η εύκολη νίκη με 7-5 επί της Παραγουάης. Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα η Ταϊτή ξόρκισε το φάντασμα της Ρωσίας αφού μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι πήρε τους τρεις βαθμούς με το σκορ να σταματά στο 7-6.

Τα ντέρμπι συνεχίστηκαν τόσο στα προημιτελικά όσο και στα ημιτελικά. Το Ιράν τους έβαλε δύσκολα στους "8" και προηγήθηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Τελικά, με δύο τέρματα στο τέλος η Ταϊτή προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Εκεί ακολούθησε μία νέα μάχη κόντρα στην Ιταλία. Η κανονική διάρκεια και η παράταση δεν ήταν αρκετές για αναδειχθεί νικητής (6-6 ήταν το αποτέλεσμα μετά το τέλος και της παράτασης), έτσι όλα κρίθηκαν στα πέναλτι. Η Ταϊτή πήρε τη μεγάλη νίκη και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στον τελικό κόντρα στη διοργανώτρια Πορτογαλία.

Το ταξίδι μπορεί να μην είχε αίσιο τέλος αφού οι Ίβηρες πήραν τη νίκη με 5-3, όμως η Ταϊτή έκανε γνωστό το όνομά της σε όλο τον κόσμο με αυτή την τρελή της πορεία μέχρι τον τελικό.

BONUS: Η χάκα των παικτών της Ταϊτη σε αγώνα με την Εσθονία

TAGS BEACH SOCCER
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ