ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστών

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστών
INTIME

Ο μακάβριος απολογισμός της ανείπωτης τραγωδίας με την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη έχει φτάσει τους 43 νεκρούς. Ολονύκτιες οι προσπάθειες των πυροσβεστών.

Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Η σύγκρουση των δύο τρένων έξω από τη Λάρισα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έχει επιφέρει δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους.

Πλέον, ο επίσημος μακάβριος απολογισμός έχει φτάσει στους 42 νεκρούς, με την Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, να κάνει λόγο για 43 νεκρούς.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες ταυτοποίησης θυμάτων μέσω DNA.

Στην ΕΡΤ προβλήθηκε VIDEO από την στιγμή της σύγκρουσης, με την εικόνα της έκρηξης να σοκάρει.

Ολονύκτιες προσπάθειες για τους αγνοούμενους

Ολονύχτια θα είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, ανάμεσα στα συντρίμμια των βαγονιών των δύο τρένων, για να βρουν τυχόν άλλους αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα δύο πρώτα βαγόνια της πρώτης θέσης, την καφετέρια και ένα επιβατικό βαγόνι, σειρά έχει πάρει το τρίτο στη σειρά κατεστραμμένο βαγόνι και πρώτο της δεύτερης θέσης.

Έρευνες πυροσβεστικής στα Τέμπη
Έρευνες πυροσβεστικής στα Τέμπη INTIME

Στο Νοσοκομείο της Λάρισας έχουν μεταβεί συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για την αβάσταχτη υποχρέωση της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.

Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και αναγνώρισης πτωμάτων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση.

Αντιφάσεις από τον Σταθμάρχη στην κατάθεσή του

Στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που έχει αναλάβει και την προανάκριση έχουν καταθέσει ως μάρτυρες τρία άτομα, εκ των οποίων ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και δύο υπάλληλοι και στη συνέχεια προσήχθη, εξετάστηκε παρουσία της εισαγγελέως Λάρισας ο 59χρονος Σταθμάρχης ως ύποπτος και εν τέλει συνελήφθη.

Το κατηγορητήριο σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε διώξεις για Ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια, για πρόκληση βαρέων και επικίνδυνων σωματικών βλαβών από αμέλεια και για πλήθος άλλων πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις που αφορούν στις συγκοινωνίες και στην καταστροφή του δικτύου.

Μία σειρά από δικαιολογίες σε διαφορετικές φάσεις της κατάθεσής του επικαλέστηκε ο 59χρονος Σταθμάρχης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η γραπτή του απολογητική κατάθεση στην φάση της προανάκρισης ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές ήξεις, αφήξεις από την πλευρά του.

Το πρωί ενώπιον της εισαγγελέως και πριν η κατάθεσή του πάρει επίσημη μορφή, δηλαδή ενώ ήταν ακόμα σε επίπεδο συζήτησης για την κατανόηση των γεγονότων, ο Σταθμάρχης Λάρισας ισχυρίστηκε πως εκείνος πάτησε τον διακόπτη για την αλλαγή της τροχιάς όμως το σύστημα δεν «υπάκουσε» στην εντολή του.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστών
Έρευνες στο τρένο στα Τέμπη

Με αυτόν τον ισχυρισμό, όπως αναφέρεται από την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί της Τροχαίας πήραν πραγματογνώμονα και πήγαν στο Σταθμαρχείο όπου έβαλαν άλλον υπάλληλο να χειριστεί το σύστημα και να το λειτουργήσει επανειλημμένως.

Από την διαδικασία που την βιντεοσκοπούσαν, διαπίστωσαν πως το σύστημα λειτουργούσε άψογα και όσες φορές πατήθηκε το "κλειδί" η τροχιά άλλαξε.

Με αυτό το ισχυρό ντοκουμέντο στα χέρια τους οι άντρες της Τροχαίας επέστρεψαν πίσω και ενώ πλέον είχε αποχωρήσει η εισαγγελέας, αποκάλυψαν στον κατηγορούμενο πως οι ισχυρισμοί του δεν είχαν βάση και του παρουσίασαν και τις σχετικές αποδείξεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο, ο Σταθμάρχης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία παρουσία δικηγόρου και το απόγευμα που έφτασε η δικηγόρος του στην Λάρισα, αφού συναντήθηκε για λίγη ώρα μαζί της όπως είχε δικαίωμα, ξεκίνησε η απολογητική του κατάθεση, κατά την οποία πλέον παραδέχτηκε πως ενδεχομένως έκανε λάθος χειρισμό, ο οποίος όμως οφείλεται στον φόρτο που είχε όπως ισχυρίστηκε και στο ότι εκείνη την ώρα τακτοποιούσε ένα άλλο τρένο στον Σταθμό της Λάρισας.

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε με δήλωση του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους, 40 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες, οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα αντικαταστήσει τον Κώστα Καραμανλή ως νέος υπουργός Μεταφορών.

Πηγή: News247.gr

TAGS ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ