SUPER BOWL 2023

Super Bowl: Τα 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη αναμέτρηση

Philadelphia Eagles quarterback Jalen Hurts (1) passes the ball during the second quarter of an NFL football game against the Kansas City Chiefs, Sunday, Oct. 3, 2021, in Philadelphia. (AP Photo/Terrance Williams)
Philadelphia Eagles quarterback Jalen Hurts (1) passes the ball during the second quarter of an NFL football game against the Kansas City Chiefs, Sunday, Oct. 3, 2021, in Philadelphia. (AP Photo/Terrance Williams) AP

Οι Kansas City Chiefs και τους Philadelphia Eagles κοντράρονται τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/2, 01.30) στο 57ο Super Bowl και το SPORT24 σας παρουσιάζει πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Το 57ο Super Bowl διεξάγεται τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/2, 01.30, COSMOTE SPORT 3HD) με τους Kansas City Chiefs του Γιώργου Καρλαύτη να αντιμετωπίζουν τους Philadelphia Eagles.

Οι δύο ομάδες αναζητούν την επιστροφή τους στην κορυφή και το SPORT24 σας παρουσιάζει 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο παιχνίδι.

Το State Farm Stadium
Το State Farm Stadium 2022 DARRYL WEBB / AP PHOTO

Ο τελικός με μια ματιά

Αντίπαλοι: Kansas City Chiefs - Philadelphia Eagles

Έναρξη αγώνα: Δευτέρα (13/02, 01.30)

Γήπεδο: State Farm Stadium

Τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα: Cosmote Sport 3

Halftime Performer: Rihanna

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Super Bowl

  1. Ο αγώνας μεταξύ των Kansas City Chiefs και των Philadelphia Eagles είναι το 57ο Super Bowl στην ιστορία με τις δύο ομάδες να κοντράρονται για πρώτη φορά στον τελικό. Θα διεξαχθεί στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα, 15 χιλιόμετρα από το Φοίνιξ.
  2. Αυτή είναι και η πρώτη φορά από το 2017 που οι δύο ομάδες που ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο στην πρώτη θέση των περιφερειών τους έφτασαν στον τελικό.
  3. Ο Γιώργος Καρλαύτης μπήκε ήδη στις λίστες των Ελλήνων που έχουν αγωνιστεί σε τελικό Super Bowl και θέλει φυσικά να μπει σε εκείνους που το έχουν κατακτήσει. Όλα αυτά στην πρώτη του χρονιά στο NFL η οποία αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή αφού έχει παίξει το δικό του ρόλο στην πορεία των Chiefs μέχρι τον τελικό.
  4. Ο τελευταίος Έλληνας που κατέκτησε το Super Bowl ήταν ο Κρις Μαραγκός και μάλιστα το έπραξε με τη φανέλα των Philadelphia Eagles.
  5. Δίχως αμφιβολία συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι Άντι Ριντ. Μετά από 14 χρόνια στον πάγκο των Eagles ο 64χρονος κόουτς κάθεται από το 2013 σε εκείνον των Chiefs τους οποίους οδήγησε στον τίτλο το 2019.
  6. Ο Νικ Σιριάνι στη δεύτερη χρονιά του ως προπονητής των Eagles θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν πως έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του.
  7. Η μονομαχία των Ριντ και Σιριάνι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πλευράς στατιστικής αφού ακόμα δώδεκα φορές έχουν αναμετρηθεί σε Super Bowl ένας προπονητής με εμπειρία σε τελικούς (Ριντ) απέναντι σε έναν που δεν έχει συμμετάσχει ξανά (Σιριάνι). Οι έμπειροι μετρούν 7 νίκες σε αυτή την άτυπη μάχη.
  8. Οι Chiefs, οι οποίοι φτάνουν στο τέλος της διαδρομής για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία διεκδικούν τον τρίτο τίτλο της ιστορίας τους, έπειτα από εκείνους του 1969 και του 2019.
  9. Οι Philadelphia Eagles κατακτούν την πρόκριση στο παιχνίδι που κρίνει τον τίτλο για τέταρτη φορά. Σήκωσαν το τρόπαιο το 2017, όταν επικράτησαν των πολυνικών του θεσμού, New England Patriots.
  10. Αυτή είναι η δέκατη φορά που οι Kansas City Chiefs θα αναμετρηθούν με τους Philadelphia Eagles στην ιστορία του NFL με τους πρώτους να προηγούνται με 5-4.
  11. Πριν από την τελευταία κατάκτηση του τίτλου τους τόσο οι Eagles όσο και οι Chiefs είχαν περισσότερα από 30 χρόνια ανομβρίας. Οι Eagles η προηγούμενη κατάκτηση τίτλου πριν από το 2017 ήταν το 1960, ενώ η ομάδα του Κάνσας πριν από το 2019 είχαν πανηγυρίσει τελευταία φορά το 1969.
  12. Ο Πάτρικ Μαχόουμς είναι δεδομένα ένα από τα πρόσωπα του τελικού. Ο quarterback των Kansas City Chiefs στα 27 του χρόνια θέλει να οδηγήσει την ομάδα του για δεύτερη φορά στον τίτλο. Το 2019 είχε πάρει και τον τίτλο του MVP και δεν αποκλείεται να το επαναλάβει και τώρα. Αν το καταφέρει τότε θα βάλει το όνομά του σε μια κλειστή λίστα στην οποία υπάρχουν οι θρύλοι Πέιτον Μάνινγκ, Τζο Μοντάνα, Τομ Μπρέιντι και Τζόνι Ουνίτας. Βέβαια, θα γίνει ο πρώτος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο πριν συμπληρώσει τα 30.
  13. Στην αντίπερα όχθη ο Τζέιλεν Χερτς στα 24 του χρόνια έχει γράψει ήδη ιστορία αφού είναι ο νεαρότερος quarterback στην ιστορία των Philadelphia Eagles που τους οδηγεί στο Super Bowl.
  14. Μαχόουμς και Χερτς κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις φέτος στις περισσότερες κερδισμένες γιάρδες ανά πάσα κατά μέσο όρο. Ο πρώτος έχει 8,1 και ο δεύτερος 8. Αυτό βέβαια δεν είναι θετικό για τον Μαχόουμς, αφού οι προηγούμενοι έξι quarterback που έφτασαν στον τελικό όντας πρώτοι στη σχετική κατηγορία έχασαν στον τελικό.
  15. Μαχόουμς και Χερτς συνθέτουν το μικρότερο δίδυμο quarterback στην ιστορία των τελικών αφού αθροιστικά είναι και οι δύο μαζί 51 ετών!
  16. Στον τελικό θα έχουμε τη μάχη δύο αδερφών κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στην ιστορία. Ο Τράβις Κέλτσε των Eagles θα αντιμετωπίσει τον Τζέισον ο οποίος αγωνίζεται στο Kansas City.
  17. Οι ακριβότερες διαφημίσεις στην ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από το Forbes, μία διαφήμιση 30 δευτερολέπτων θα κοστίσει 7 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο. Πέρσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 6,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2021 ήταν 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά κατά τη διάρκεια του τελικού τα διαφημιστικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
  18. Η μέση τιμή εισιτηρίων για τον τελικό ανήλθε στα 8.145 δολάρια και είναι η δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία του Super Bowl.
  19. Η ομάδα που κερδίζει το στρίψιμο του νομίσματος στην αρχή κατακτά το τρόπαιο στο 42% των τελικών. Ωστόσο, στους τελευταίους οκτώ το Super Bowl έχει καταλήξει σε αντίπαλα χέρια.
  20. Συνεχίζοντας τις αναφορές για τους φίλους των αριθμών να τονίσουμε ότι σε 56 τελικούς στους 36 έχουν επικρατήσει οι ομάδες που φορούσαν λευκά.
TAGS SUPER BOWL 2023 NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ