ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παπαδόπουλος: “Πρέπει να υπάρχει υπομονή και κατανόηση”

Οι Κώστας Παπαδόπουλος, η Έλενα Ελληνιάδη και ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος συμμετείχαν στο διάλογο για τους νέους πρωταθλητές στο "Game Changer" και αναφέρθηκαν στο πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ένας νέος πρωταθλητής.

Τρεις άνθρωποι με διαφορετικό ρόλο μίλησαν στο “Game Changer” για τη δημιουργία νέων πρωταθλητών. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, η Έλενα Ελληνιάδη και ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος μίλησαν για το πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ένας νέος πρωταθλητής.

Αρχικά, μίλησε ο προπονητής του Εθνικής παίδων στο μπάσκετ τόνισε: “Είναι ξεχωριστό να ασχολείσαι με παιδιά τέτοιας ηλικίας. Εκτός από προπονητής τους είσαι και πατέρας. Εκτός από το να τα αθλήσεις έχεις ευθύνη και για την προσωπικότητά τους. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τεχνολογία.

Παλιά τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τη φαντασία τους, έτρεχαν, όλη την ώρα, ήταν απασχολημένα έξω. Πλέον αυτό δεν γίνεται. Οι γονείς έχουν γίνει υπερπροστατευτικοί και αυτό έχει επίπτωση στο γήπεδο. Τα παιδιά τα περιμένουν όλα έτοιμα, δεν έχουν μάθει να αντέχουν την πίεση και το άγχος και τους είναι πρωτόγνωρο να συνεργαστούν με συνομήλικους τους και να πετύχουν έναν κοινό στόχο. Αυτό με κάποιον τρόπο έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί η παιδική παχυσαρκία”.

Για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι προπονητές: “Πάνω απ’όλα είμαστε παιδαγωγοί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες είναι η διαχείριση των συναισθημάτων. Εμείς τα έχουμε πολλές ώρες, τις άλλες τα έχουν οι γονείς, οι οποίοι μπορεί να τα βοηθούν ή να δηλητηριάζουν το μυαλό τους. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά θα πρέπει να έχεις υπομονή. Εκεί κρίνεται ποιος είναι καλός και ποιος είναι κακός προπονητής. Στο αν υπάρχει υπομονή και κατανόηση για τα παιδιά”.

Για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να παραμείνουν τα παιδιά στον αθλητισμό: “Να κάνουμε τα παιδιά να μείνουν στον αθλητισμό. Είτε να είναι υγιείς παράγοντες είτε υγιείς φίλαθλοι. Να μάθουν κάποιες αρχές, να σέβονται και μετά έρχονται και όλα τα άλλα. Με υπομονή και επιμονή, αν έχεις τις σωστές βάσεις τα καταφέρνεις”.

Τέλος, για το εάν έχει δεχθεί πίεση από γονείς: “Έχω μια αρχή. Δεν μιλάω με τους γονείς. Έχω επαφή μόνο με τα παιδιά. Με γονέα θα μιλήσω αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην προπόνηση. Υπάρχει μία απόσταση”.

Δεν συνδυάζονται σπουδές και πρωταθλητισμός

Από την πλευρά του ο Χάρης Γιαννόπουλος, διεθνής πολίστας της Γλυφάδας τόνισε αρχικά αναφερόμενος στη σχέση του με τον πατέρα του ο οποίος υπήρξε και εκείνος αθλητής της υδατοσφαίρισης: “Ο πατέρας μου δεν είχε ενεργή συμμετοχή στην ενασχόλησή μου με το πόλο. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή να ασχοληθώ με το πόλο. Στα 12 13 μπήκα στην πισίνα και ερωτεύτηκα το πόλο.

Έχω κερδίσει πολλά από αυτό. Πέρα από τις χαρές και τις λύπες είναι από τα αθλήματα που σου περνούν πολύ έντονα συναισθήματα. Ξέρω πλέον να διαχειρίζομαι καλύτερα τα συναισθήματά μου. Συνήθως δεν είμαι καλός και ευγενικός με τον εαυτό μου. Γιατί το να τονίζεις τα θετικά σου δεν βοηθά σε κάτι.

Για το πως μπορούν να συνδυαστούν οι σπουδές με τον αθλητισμό: “Οι σπουδές με τον πρωταθλητισμό δεν συνδυάζονται. Είναι δύο διαφορετικοί δρόμοι. Για τους αθλητές που δεν τα παρατάνε, αφήνουν πίσω τη σχολή τους, οπότε θα φτάσουν σε ένα σημείο που θα έχουν μεγαλώσει και θα είναι δύσκολοι να πάρουν ένα πτυχίο. Το θέμα είναι το μετά. Οι αθλητές (στο δικό μας άθλημα) δεν έχουν αποκατάσταση”.

Τελευταία, μίλησε η κυρία της παρέας. Η διεθνής πολίστρια της Γλυφάς, Έλενα Ελληνιάδη, μίλησε και εκείνη για το εάν έχει επηρεαστεί από την οικογένεια της: “Η οικογένειά μου ποτέ δεν με πίεσε να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Βρήκα μόνη μου τι μ’αρέσει και οι γονείς μου είναι χαρούμενοι γι’ αυτό. Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες και πιστεύω ότι αυτά που έχω κερδίσει είναι περισσότερα από αυτά που έχω χάσει. Τα συναισθήματα μετά από χαρές λύπες επιτυχίες αποτυχίες δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο.

Για τους στόχους της στο μέλλον: “Δεν μ’αρέσει να βλέπω μακριά. Βάζω στόχους αλλά μ’αρέσει να πηγαίνω βήμα βήμα. Θέλω να σπουδάσω αλλά στόχος μου είναι προς το παρόν να πάω σε μια μεγαλύτερη ομάδα και να έχω σταθερή θέση στην Εθνική”.

Photo Credit: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ