ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Πάνω από 1.000 Ρώσοι ευνοήθηκαν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ"

"Πάνω από 1.000 Ρώσοι ευνοήθηκαν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ"

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις περιελάμβανε το δεύτερο μέρος του πορίσματος Μακλάρεν για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία υπό κρατική σκέπη. Πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί και πώς χρησιμοποιούσαν κατασκόπους, αλάτι και καφέ!

Το δεύτερο μέρος του πορίσματος Μακλάρεν επιβεβαίωσε τις υποψίες για το μέγεθος του σκανδάλου ντόπινγκ που πλήττει τη Ρωσία και επαλήθευσε τις σχέσεις του κράτους με τη συγκάλυψη της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές και αθλήτριες σε πάνω από τριάντα σπορ, μεταξύ των οποίων και το ποδόσφαιρο.

Κατά την παρουσίαση του δεύτερου μέρους μιας έρευνας που παρήγγειλε η παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ (WADA), έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν ειδικούς μηχανισμούς για να παραποιούν και να αλλοιώνουν τα δείγματα των αθλητών τους, με την αμέριστη αρωγή του κράτους.

"Ήταν μία συγκάλυψη που εξελίχθηκε από ανεξέλεγκτο χάος σε μία βιομηχανοποιημένη και πειθαρχημένη συνωμοσία που οδήγησε σε κατάκτηση μεταλλίων. Μία συγκάλυψη που λειτούργησε σε ανεπανάληπτα επίπεδα. Μία συγκάλυψη που χρονολογείται πίσω τουλάχιστον στο 2011 και συνεχίστηκε και μετά από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε επ' ακριβώς πόσο βαθιά και πόσο πίσω φτάνει", εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της έρευνας και Καναδός νομικός, Ρίτσαρντ Μακλάρεν.

"Πάνω από 1.000 Ρώσοι ευνοήθηκαν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ"

Το πόρισμα εμπλέκει αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια σε διάφορα αθλήματα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο (η Ρωσία κατέκτησε 72 μετάλλια, τα 21 χρυσά), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 2013 στη Μόσχα (η Ρωσία κατέκτησε 17 μετάλλια, τα 7 χρυσά και βρέθηκε στην κορυφή των μεταλλίων) και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι (η Ρωσία κατέκτησε 33 μετάλλια, τα 13 χρυσά).

Σύμφωνα με το πόρισμα, το σύστημα τελειοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των διοργανώσεων, με συνέπεια να προστατευθούν πιθανοί Ρώσοι νικητές μεταλλίων. "Η επιθυμία κατάκτησης μεταλλίου υπερκέρασε τη συλλογική ηθική πυξίδα και τις ολυμπιακές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι", αναφέρεται στο πόρισμα. Μάλιστα, προσθέτει ότι οι διεθνείς διοργανώσεις "καταληστεύθηκαν εν αγνοία τους από τους Ρώσους" και ότι το φίλαθλοι κοινό "εξαπατήθηκε" για χρόνια.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ

Μερικά από τα ευρήματα του πορίσματος προκαλούν εντυπώσεις για την κλίματα στην οποία λειτουργούσε το σύστημα, προστατεύοντας ακόμα και κορυφαίους αθλητές ακόμα και από την υποψία να βρεθούν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις μεγάλες διοργανώσεις.

Η συμμετοχή του κράτους σε όλο αυτό το σύστημα, δε, είναι αδιαπραγμάτευτη, σύμφωνα με τον Μακλάρεν. "Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται", σημείωσε.

Ορισμένα από τα ευρήματα:

  • Στους Αγώνες του Σότσι, δύο Ρωσίδες παίκριες του χόκεϊ επί πάγου έδωσαν αντρικά δείγματα ούρων
  • Εμπλέκονται συνολικά 15 Ρώσοι κάτοχοι μεταλλίων στους Αγώνες του Λονδίνου (δέκα μετάλλια έχουν αφαιρεθεί ήδη)
  • Τα δείγματα 12 κατόχων μεταλλίων στο Σότσι περιέχουν δείγματα παραποίησης
  • Έξι κάτοχοι 21 μεταλλίων Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι είχαν παραποιημένα δείγματα
  • Εντοπίστηκαν email που ζητούν οδηγίες από το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας για το τι να κάνουν με τα θετικά δείγματα, να τα αποθηκεύσουν ή να τα βάλουν σε καραντίνα
  • Εντοπίστηκαν καταστάσεις με λίστες αθλητών των οποίων τα δείγματα είχαν αποθηκευτεί
  • Μία τράπεζα καθαρών ούρων φυλασσόταν στη Μόσχα
  • Ένα κοκτέιλ ουσιών με πολύ σύντομο παράθυρο εντοπισμού, γνωστό και ως "Δούκισσα", αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους αθλητές να αποφύγουν το ντόπινγκ
  • Αλάτι και κόκκοι στιγμιαίου καφέ προστέθηκαν σε δείγματα καθαρών ούρων, ώστε να ταιριάζουν στην εμφάνιση θετικών δειγμάτων
  • Τρία δείγματα από το Σότσι είχαν τιμές άλατος που δεν ήταν βιολογικά εφικτές

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στο πρώτο μέρος του πορίσματος είχε αποκαλυφθεί ότι αρκετά θετικά δείγματα είχαν εξαφανιστεί από τα εργαστήρια από κατασκόπους. Ο δρ. Γκρίγκορι Ροντσένκοβ, πρώην διευθυντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ των Αγώνων του Σότσι, έδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατάσκοποι των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας έκαναν τρύπες στα μπουκαλάκια των δειγμάτων και αντικαθιστούσαν τα δείγματα χωρίς να εντοπιστεί κάποια παραβίαση.

Στο δεύτερο μέρος του πορίσματος αναλύεται η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι ειδικά εκπαιδευμένοι κατάσκοποι.

  1. Πριν από τους Αγώνες, οι αθλητές έδιναν καθαρά δείγματα, προτού χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες
  2. Οι ρωσικές αρχές τα αποθήκευαν σε ψυγεία
  3. Οι αθλητές άρχιζαν το ντόπινγκ
  4. Στους Αγώνες, οι αθλητές έδιναν κανονικά δείγματα ούρων, παρότι είχαν χρησιμοποιήσει ουσίες
  5. Κατάσκοποι μεταμφιεσμένοι σε εργάτες στους υπονόμους ανοίγουν τρύπες στο εργαστήριο τη νύχτα μεταξύ των δωματίων και κλέβουν τα δείγματα
  6. Τα σφραγισμένα καπάκια των δοχείων αφαιρούνται με ειδικό εργαλείο ώστε να μην αποσφραγιστούν και τα μολυσμένα δείγματα ούρων αλλάζουν με τα καθαρά
  7. Τα δοχεία με τα καθαρά ούρα επιστρέφουν στο εργαστήριο από τους κατασκόπους

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο, η περιγραφή του οποίου ταίριαζε με ένα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές κρατικές αρχές ασφαλείας (FSB), το οποίο αφήνει μικρά αποτυπώματα και γρατζουνιές στο εσωτερικό του καπακιού ενός δοχείου. Ένας ειδικός συγκέντρωσε 13 τέτοια δοχεία, εκ των οποίων μόνο ένα δεν είχε ανοιχτεί με αυτό το εργαλείο, με συνέπεια να το εντοπίσει αμέσως. Αυτό το πείραμα πραγματοποιήθηκε διότι σε περιπτώσεις όπου φέρεται να υπήρξε αλλαγή δείγματος, τα επίμαχα δοχεία έφεραν γρατζουνιές και σημάδια στο εσωτερικό του καπακιού τους, εκτός από τις διάφορες ασυνέπειες του DNA που προκύπτουν φυσιολογικά από δείγματα που δόθηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες.

"Πάνω από 1.000 Ρώσοι ευνοήθηκαν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ"

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ρωσική Επιτροπή ερευνών που αποτελεί το κύριο σώμα καταπολέμησης διαφθοράς της χώρας, συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση και έχει ανακρίνει ήδη εξήντα αθλητές, αλλά όχι υψηλά ισταμένους του Υπουργείου Αθλητισμού, της επιτροπής αντιντόπινγκ και της ομοσπονδίας στίβου.

Τα ευρήματα του δεύτερου μέρους του πορίσματος, πάντως, προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς. "Πρόκειται για ακόμα μία θύελλα ψεμμάτων, παραπληροφόρησης, φημολογίας και κατασκευασμάτων", δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής βουλής, Ίγκορ Λεμπέντεβ. "Πού είναι τα στοιχεία; Μπορείς να πεις ότι είναι απλά σκουπίδια. Είμαι πεπεισμένη ότι όλοι οι αθλητές μας είναι καθαροί και ότι το αργυρό μετάλλιο που κατακτήσαμε στο Σότσι είναι άξιο", πρόσθεσε η πρόεδρος της ομοσπονδίας λουτζ. "Αυτό περιμέναμε, τίποτα καινούργιο. Μόνο νέες κενές κατηγορίες εναντίον όλων μας. Εάν είσαι Ρώσος, θα κατηγορηθείς για πάσα αμαρτία", υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κέρλινγκ και βουλευτής Ντμίτρι Σβίστσεβ.

Η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (RUSADA) προσέλαβε ως πρόεδρο του νέου συμβουλίου τη δις χρυσή ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ, Γέλενα Ισινμπάγεβα. Η κίνηση αμφισβητήθηκε έντονα από τη WADA, υποστηρίζοντας ότι η RUSADA δεν τήρησε τη συμφωνία να υπάρξει κοινή συνεννόηση πριν από αυτήν την απόφαση.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Από τον Ιούλιο και τη δημοσιοποίηση του πρώτου μέρους του πορίσματος, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπέδειξε στις παγκόσμιες ομοσπονδίες των ολυμπιακών σπορ του Ρίο 2016 να επιλέξουν εάν θα επιτρέψουν τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών. Από την αρχική ολυμπιακή αποστολή των 389 αθλητών, μόνο οι 271 αγωνίστηκαν στους Αγώνες της Βραζιλίας, ενώ η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή πήρε πιο δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας πλήρως τη συμμετοχή της χώρας στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου, ενώ η ομοσπονδία στίβου (IAAF) επέκτεινε την απαγόρευση στις διεθνείς διοργανώσεις, αν και η Ντάρια Κλίσινα (η μοναδική Ρωσίδα αθλήτρια στίβου που συμμετείχε στους Αγώνες του Ρίο μετά από απόφαση CAS) θα αγωνιστεί κανονικά στο Ευρωπαϊκό κλειστού τον Μάρτιο στη Σερβία, ως ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι τα νέα ευρήματα θα τα αναλάβουν δύο επιπλέον επιτροπές και μόνο όταν εκείνες εξάγουν τα συμπεράσματά τους, η ΔΟΕ θα μπορεί να λάβει τις αποφάσεις της.

"Μόλις έχουμε το πόρισμα, θα διαβιβαστεί στις δύο επιτροπές που ήδη έχουν κάνει τις προετοιμασίες. Αλλά εάν με ρωτάτε για την προσωπική άποψή μου, τότε εάν υπάρχουν αθλητές που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους σύστημα, τότε ξεκάθαρα δεν θα ήθελα να τους δω να αγωνίζονται ξανά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ