ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μία διαφορετική Τελετή Εναρξης

Το Εθνικό Στάδιο του Τόκυο
Το Εθνικό Στάδιο του Τόκυο @ 2021 SHUJI KAJIYAMA/AP IMAGES

Μία διαφορετική Τελετή Εναρξης, ετοιμάζουν για αύριο (23/7, 14:00 ώρα Ελλάδας) οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση "απλούστερη και πιο νηφάλια"

Μία διαφορετική Τελετή Εναρξης, ετοιμάζουν για αύριο (23/7, 14:00 ώρα Ελλάδας) οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναβολή για έναν χρόνο της κορυφαίας διοργάνωσης κι εξακολουθεί να πλήττει την ανθρωπότητα και φυσικά την Ιαπωνία, έχει υποχρεώσει τους ιθύνοντες να περιορίσουν το θέαμα και τις θεματικές ενότητες στην Τελετή Εναρξης.

Οι σχετικές προετοιμασίες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το βέβαιο είναι, πως η Τελετή Εναρξης θα διεξαχθεί παρουσία μόλις μερικών εκατοντάδων αξιωματούχων και «υψηλών» προσκεκλημένων. Στην καθιερωμένη παρέλαση και στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αθλητές από τους σχεδόν 10.000 που θ΄ αγωνισθούν στο Τόκιο, ενώ γενικότερα η ατμόσφαιρα θα είναι πιό «συγκρατημένη» και «μετριοπαθής» σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές, θα είναι μία τελετή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «συντονισμένοι με την κατάσταση της υγείας» και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θέλουν την Τελετή Εναρξης, ως μια στιγμή «ενσυναίσθησης» για να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» του κόσμου του αθλητισμού, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019.

Ενα μέρος της τελετής θα είναι αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και άφησαν πίσω τους, σχεδόν 18.500 νεκρούς. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία και στον πολιτισμό της Ιαπωνίας, καθώς και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού.

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς, παραμένουν μυστικές μέχρι το τέλος, αλλά σε ένα βίντεο από τις πρόβες που μαγνητοσκοπήθηκαν από ντόπιους κατοίκους, φαίνονται εικόνες ενός επίγειου πλανήτη και ακούγονται οι στίχοι του τραγουδιού «Imagine», που... προβάλλονται στον ουρανό.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, Επίτιμου Προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στην χώρα.

Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα, το 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαπόρο, το 1972.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ