ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο SPORT24: "Κανόνας να μην μπαίνει στο γήπεδο όποιος έχει ζητήματα με τον νόμο"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο SPORT24 και απάντησε για τα θέματα της οπαδικής βίας και τα μέτρα που θα ληφθούν, για το τι θα συμβεί με τους συνδέσμους, για την κόντρα του με την ΕΠΟ, για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, την πλήρη επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και την χρηματοδότηση από τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Η στυγερή και συνάμα σοκαριστική για την ωμότητά της δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη επειδή απλά δήλωσε φίλαθλος του Άρη, έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το άλυτο μέχρι σήμερα ζήτημα της τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Νέα παιδιά χάνονται άδικα στο βωμό του χρώματος μιας φανέλας, οικογένειες ζουν την απόλυτη φρίκη και μια κοινωνία κοιτάζει σαστισμένη, περιμένοντας επιτέλους να σταματήσει όλο αυτό το λουτρό αίματος που πνίγει την χώρα μας εδώ και χρόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και έλαβε μια σειρά από πρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση αυτών των αποκρουστικών γεγονότων (είναι ουτοπία να μιλάμε για εξάλειψη) και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο SPORT24, για όλα εκείνα που θα γίνουν με στόχο ο Άλκης να αποτελέσει το τελευταίο θύμα.

Στη μια ώρα που μιλήσαμε, απάντησε για πολλά θέματα που αφορούν στην μέχρι σήμερα 31 μηνών θητεία του. Πέρα από τα μέτρα για τη βία και το τι θα γίνει με τους συνδέσμους, απάντησε για τη μεγάλη κόντρα του με την ΕΠΟ, για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την χρηματοδότηση του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Είδατε τη συμπεριφορά και την αποφασιστικότητα του κυρίου Λιόλιου. Δεν άφησε παραθυράκια σε κανέναν

Αρχικά, τον ρωτήσαμε γιατί πρέπει πάντα να συμβαίνει κάτι κακό και μετά να παρεμβαίνει το Κράτος. Είναι μια παθογένεια του ελληνικού κράτους διαχρονικά. "Τον Νοέμβριο του 2019 περάσαμε διατάξεις για τα θέματα της οπαδικής βίας που ελάχιστα προβλήθηκαν. Διατάξεις που έχουν βρει εφαρμογή και στην περίπτωση του Άλκη, αλλά και σε άλλα περιστατικά. Επεκτείναμε τα χρονικά και τα τοπικά όρια για να χαρακτηριστεί ένα γεγονός 'αθλητική βία', άρα ενεργοποιούνται ταχύτερα όλα τα συστήματα της αστυνομίας, αλλά και της δικαιοσύνης. Επίσης, αξιοποιούμε πλέον, με διάταξη του Νοεμβρίου του 2019, πάσης φύσεως οπτικοακουστικό υλικό, που έχει βρει εφαρμογή σε πολλά συμβάντα, ακόμα και σε αυτό του Άλκη.

Τον Ιούνιο του 2021 περάσαμε διάταξη που στην ουσία εφαρμόζαμε το ιδιώνυμο, ωστόσο με μια σειρά αστερίσκων. Τώρα αυστηροποιείται πλήρως, χωρίς καμία εξαίρεση. Από πέρυσι ήρθαμε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Λεσχών και μάλιστα, όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε τότε η συνάντηση. Ωστόσο, εξακολουθούμε και θα είμαστε συνεχώς συνομιλητές με τις νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, που τις διαχωρίζουμε από τις -κατά δήλωση- ¨Λέσχες που δεν έχουν νομιμοποίηση".

Σκληρά μέτρα για τους συνδέσμους και την οπαδική βιά είχαν ανακοινωθεί και μετά τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό το 2017 επί Κοντονή, αλλά δεν είδαμε στην πράξη να αλλάζει κάτι. Γιατί θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος ο Έλληνας φίλαθλος ότι αυτή την φορά κάτι θα γίνει;

"Εδώ θα συμφωνήσω, στη φράση 'να μειώνονται' τα περιστατικά βίας. Θα θέλαμε πάρα πολύ να λέμε ότι έρθει η εξάλειψη. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί. Αν ήταν κάτι εύκολο, θα είχε γίνει πράξη και από τους προηγούμενους πολιτικούς προϊσταμένους, όπως τον κύριο Φλωρίδη, τον κύριο Ορφανό, τον κύριο Κοντονή ή τον κύριο Πανούση, με τους οποίους παρεμπιπτόντως μιλάμε και ανταλλάσσουμε απόψεις.

Και επιπλέον η βία είναι κάτι που εξελίσσεται, παίρνει άλλες μορφές. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν πια, κατά κύριο λόγο, εκτός γηπέδων επεισόδια, γι' αυτό άλλωστε κάναμε την επέκταση των χρονικών και των τοπικών ορίων, διότι έχουμε και τα «ραντεβού». Η βία είναι ένα ζήτημα που δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε οπαδικές αποχρώσεις, είναι κοινωνικό φαινόμενο.

Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν πετάω στα σύννεφα. Υπάρχει όμως πια μια προοπτική για ουσιαστική επίλυση αυτού του προβλήματος. Παλεύουμε και συνεργαζόμαστε με όλους, ΠΑΕ, διοργανώτριες αρχές, προέδρους Ομοσπονδιών, συνδέσμους παικτών, τον ΠΣΑΤ.

Είδατε τη συμπεριφορά και την αποφασιστικότητα του προέδρου της ΕΟΚ, του κυρίου Λιόλιου, που σε άριστη συνεργασία με όλους είχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο Final-4 του Κυπέλλου στο Ηράκλειο; Δεν άφησε παραθυράκια σε κανέναν. Όποιος έχει ανοικτά ζητήματα με τη δικαιοσύνη, δεν μπαίνει στο γήπεδο. Και είδαμε μια εικόνα εξαιρετική, με φίλους όλων των ομάδων να συνυπάρχουν αρμονικά. Αυτή η εικόνα θέλουμε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση".

Ένα μέρος της ευθύνης πρέπει να το έχουν και οι διοικήσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ ή Ερασιτεχνικών σωματείων

Αν οι ιδιοκτήτες και δη των μεγάλων ομάδων αντιδράσουν και δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους την ευθύνη, είστε έτοιμος να συγκρουστείτε μαζί τους; Ο ίδιος απάντησε: "Δεν επιδιώκουμε ντε και καλά να συγκρουστούμε με κανέναν, να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Ναι, ένα μέρος της ευθύνης, όμως, πρέπει να το έχουν και οι διοικήσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικών σωματείων που συναινούν για την άδεια ώστε να είναι νόμιμη μια Λέσχη Φιλάθλων και τα παραρτήματά της. Επιδιώκουμε την συνεννόηση και τη συνεργασία. Καταλαβαίνουμε ότι οι ομάδες δεν θέλουν να έχουν κανένα μέρος της ευθύνης ή συνέπειες. Ωστόσο, δεν νοείται να υπάρχει νόμιμη Λέσχη Φιλάθλων, που είμαστε ξεκάθαρα υπέρ και η ομάδα να μην ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και αν είναι 'καθαροί' από έκνομες πράξεις".

.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Γίνονται επεισόδια από οπαδούς δύο συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίοι οπαδοί όμως δεν είναι εγγεγραμμένοι στη Λέσχη. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πάλι οι ομάδες θα είναι υπόλογες; Ο κύριος Αυγενάκης ξεκαθάρισε: "Αν δεν είναι μέλη της Λέσχης, τότε η αστυνομία θα εμπλέκεται χωρίς να εμπλέκεται η ομάδα ή η οργανωμένη νόμιμη Λέσχη. Η αστυνομία θα κάνει τα προβλεπόμενα, αλλά δεν μπορεί να έχει ευθύνη η ΠΑΕ επειδή κάποιος φοράει το σήμα της ομάδας και εμπλέκεται στο Α' ή στο Β' περιστατικό. Δεν νοείται ότι ευθύνεται η ομάδα σε αυτά τα σκηνικά. Αν βέβαια αυτά τα περιστατικά γίνονται μέσα στα γήπεδα, τότε ισχύει ό,τι και σήμερα για τις ευθύνες μιας ομάδας".

Τον ρωτήσαμε να αναφέρει επιγραμματικά τους κύριους άξονες των μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας: "Ξεκαθαρίζουμε το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι Λέσχες. Θα είναι με Μητρώο, βασισμένο στην πλατφόρμα που στήνει ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πού πάνω εκεί θα 'κουμπώνει' και το Μητρώο της κάθε Λέσχης στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο εκπρόσωπος της Λέσχης και της ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικού σωματείου. Επίσης, η Έδρα της Λέσχης θα είναι στα γραφεία της ομάδας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι «δεν ξέραμε, δεν είδαμε». Αυτή η δικαιολογία παύει να υπάρχει.

Τα οργανωμένα μέλη θα μπορούν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη θύρα των οργανωμένων μελών μονάχα με εισιτήρια διαρκείας. Όσοι θα κάθονται εκεί, θα έχουν εισιτήριο διαρκείας. Όποιος δεν μπορεί να πάρει διαρκείας, μπορεί να πάει με μεμονωμένο εισιτήριο σε άλλη θύρα του γηπέδου και αυτό θα ισχύσει, μόλις ψηφιστεί το σ/ν για τις επόμενες αθλητικές δραστηριότητες της τρέχουσας σεζόν.

Επίσης, αν συλληφθεί ένα μέλος της Λέσχης, το οποίο εμπλέκεται σε παράνομη πράξη, θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις που φτάνουν από πρόστιμο στην ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο, μέχρι κλείσιμο της Λέσχης. Θα παίζει ρόλο και η βαρύτητα του αδικήματος. Το νομικό οπλοστάσιό μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Οι αναστολές ποινών είναι κάτι που θα ανήκει πλέον στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Επειδή, όμως, μιλήσαμε περισσότερο για αναστολή και λιγότερο για πρόληψη, να αναφερθώ στη Σύμβαση 'Σεντ Ντενί' του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήδη κυρώσαμε στη Βουλή, όπου για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων".

Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψει πλήρως ο κόσμος στα γήπεδα

Υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν σύνδεσμοι, τι προσφέρουν; Τι απαντάτε; "Και όμως προσφέρουν οι οργανωμένοι νόμιμοι σύνδεσμοι. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, μιας ηλικίας, που σου μιλάνε για την πορεία της Λέσχης τους και συγκινούνται. Έχουν να θυμούνται ταξίδια και στιγμές. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που σήμερα είναι προφυλακισμένοι και κατηγορούνται για τον θάνατο του Άλκη, δεν έχουν καμία σχέση. Επίσης, οι Λέσχες Φιλάθλων επιτελούν και κοινωνικό έργο με αιμοδοσίες, πολιτιστικά γεγονότα, δενδροφυτεύσεις και όχι μόνο.

Δεν μας αφήνουν, λοιπόν, ασυγκίνητους αυτοί οι άνθρωποι. Το ότι δόθηκε χώρος στην δημόσια σφαίρα να πρωταγωνιστούν μόνο οι εικόνες και τα παραβατικά άτομα και να ταυτιστεί η έννοια 'Λέσχη' μόνο με κουκουλοφόρους, τραμπούκους, χούλιγκαν και εγκληματίες, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς θέλουμε. Αν κάποια ομάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη λειτουργία αυτών των Λεσχών και δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε όποιος δημιουργήσει μια τέτοια Λέσχη, εν ονόματι μιας ομάδας, τότε αυτομάτως είναι παράνομη και η αστυνομία πρέπει να την κλείσει".

Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μεγάλο

Εν συνεχεία, ρωτήθηκε για την κόντρα του με την ΕΠΟ και απάντησε πριν καλά καλά ολοκληρώσουμε το ερώτημά μας: "Δεν πρόκειται για κόντρα, με συγχωρείτε. Θέλαμε πολλούς μήνες τώρα και θέλουμε η εναπομείνασα διοίκηση να εφαρμόσει πιστά την Ολιστική Μελέτη. Υπεκφυγές, μισόλογα, δικαιολογίες, εξαπάτηση δεν περνούν, τόσο απλά. Κι όσο δεν θα κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή αυτό που υπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι της UEFA και της FIFA, είναι βέβαιο ότι εμείς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κινούμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου και σε απόλυτο συντονισμό με τον Πρωθυπουργό.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Θέλουμε να εφαρμοστεί στο ακέραιο και να μπουν όλα σε μια τάξη. Είναι ζητήματα που έχουν λυθεί στις περισσότερες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες σε όλη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Αλλά στη Δημοκρατία δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα. Η UEFA και η FIFA έχουν κλείσει καιρό τώρα τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Και νιώθουν και εκτεθειμένες που δεν έχει εφαρμοστεί η Ολιστική Μελέτη εδώ και 7-8 μήνες, παρά τα όσα είχαν δρομολογηθεί".

Για τον κύριο Κλάτενμπεργκ είχατε πει ότι δεχόταν απειλητικά μηνύματα και ήταν κάτι που σήκωσε αρκετή σκόνη. Επίσης, ποιο είναι το πλάνο για την ελληνική διαιτησία; Έχει πλέον παγιωθεί να βλέπουμε ξένους διαιτητές. Δεν πρέπει να σταματήσει; "Ο ίδιος το είπε και ο ίδιος δεν το διέψευσε. Από 'κει και πέρα, επιτρέψτε μου να σας πω. Παγιωμένη κατάσταση ήταν να μην ξέρουμε πόσα ερασιτεχνικά σωματεία υπήρχαν. Τώρα με το Μητρώο ξέρουμε και είναι καταγεγραμμένα. Παγιωμένη κατάσταση ήταν να βρίσκονται στην ηγεσία Ομοσπονδιών οι ίδιοι άνθρωποι για 30-40-50 χρόνια. Εκλογές έγιναν και πρόσωπα άλλαξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσο για την διαιτησία, ισχύει αυτό που λέτε, αλλά δεν είναι παγιωμένο. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να το προχωρήσουμε και να το βελτιώσουμε. Βεβαίως εμπιστευόμαστε τους Έλληνες διαιτητές, αλλά συζητάμε για διαιτητές με την ανάλογη εκπαίδευση, ανεξαρτησία και υποστήριξη. Ο κύριος Κλάτενμπεργκ γνωρίζει, βλέπει και αντιλαμβάνεται πράγματα, εξ ου και οι δηλώσεις περί απειλών προς το πρόσωπό του".

"Όλοι πήραν χρήματα από τη φορολόγηση του στοιχήματος και όποιος λέει ότι δεν έχει πάρει, λέει ψέματα

Κρίσιμο θέμα είναι και αυτό της χρηματοδότησης μέσω της φορολόγησης του στοιχήματος. Πότε θα ξαναπάρουν οι ομάδες χρήματα και τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι δεν έχουν λάβει χρήματα. Στο μπάσκετ για παράδειγμα υπάρχουν παράπονα.

"Όλοι πήραν και όποιος λέει ότι δεν έχει πάρει χρήματα, λέει ψέματα. Στον επαγγελματικό αθλητισμό έλαβαν 31 εκατ. ευρώ κι ακριβώς άλλα τόσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μάλιστα, ο μηχανισμός αυτός χρηματοδότησης, σύμφωνα και με την πρόσφατη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών προς τους προέδρους της Super League 1, της Super League 2, του ΕΣΑΚΕ και της Volley League, είναι μόνιμος και όχι ευκαιριακός.

Και σημειώστε ότι ο φόρος στα κέρδη των στοιχηματικών εταιρειών είναι ο μόνος που έφερε αυτή η κυβέρνηση και είναι και δίκαιος φόρος. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται, δίδονται με δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού. Όλοι, λοιπόν, πήραν χρήματα και μάλιστα ο επαγγελματισμός αθλητισμός πήρε χρήματα μπροστά, ως προκαταβολή, πριν καν στηθεί ο μηχανισμός της νέας φορολόγησης. Πήραν χρήματα τον Μάρτιο του 2021, όταν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Πότε θα πάρουν ξανά χρήματα; Τους απαντήθηκε: Θα γίνει προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου μια συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών και τις Λίγκες για να ενημερωθούμε όλοι για την αξιολόγηση της πορεία της συγκέντρωσης χρημάτων από το νέο τρόπο φορολόγησης. Κι αυτό διότι ως νέος μηχανισμός που δεν υπάρχει προηγούμενο, δεν έχει και εύκολη 'προβολή', να υπολογίσεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Φεύγει η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από το ΟΑΚΑ, ποιο είναι το πλάνο συντήρησής του, ώστε να μην μπαίνει "μέσα", ενώ τι θα γίνει γενικά με τις εγκαταστάσεις εκεί; "Σήμερα για παράδειγμα πέρασε η διάταξη που νομιμοποιεί, ύστερα από 40 χρόνια, το κολυμβητήριο Χανίων. Επίσης, απέκτησε διοίκηση και οντότητα το Ολυμπιακό Χωριό που ήταν στον... αέρα εδώ και 17 χρόνια. Τα Λιόσια που φυτοζωούσαν, τακτοποιήθηκαν και αξιοποιούνται. Τα κλειστά στην Παιανία, που εγκαταλείφθηκαν και λεηλατήθηκαν, ξαναζωντανεύουν. Έχει γίνει η απαραίτητη Μελέτη και είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση.

Κι έτσι, φτάνουμε και στο ΟΑΚΑ, όπου υπήρχε εγκατάλειψη και κακοτεχνίες. Είμαι όμως πλέον πολύ ευχαριστημένος, διότι ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο συγκρότημα υγρού στίβου στην Ευρώπη, με 11 πισίνες συνολικά, το οποίο γίνονται αντισταθμιστικά από την Lamda για τον Άγιο Κοσμά".

Δεν έχουμε καμία αγωνία για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τη βιωσιμότητά του ΟΑΚΑ

Οι στιβικές εγκαταστάσεις από το 2004 δεν έχουν συντηρηθεί και αντικατασταθεί. Τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε Προγραμματική Σύμβαση, περίπου στα 5,5 εκατ. ευρώ με την περιφέρεια Αττικής, για την αντικατάσταση και των πέντε στιβικών εγκαταστάσεων τόσο του κυρίου γηπέδου, του ποδοσφαιρικού, όσο και των υπολοίπων.

Επιπλέον, έκλεισε ο διαγωνισμός για τα γήπεδα τένις. Για πάρα πολλά χρόνια δεν είχε γίνει συντήρηση και μπαίναμε μέσα 100-200 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Κάναμε μίσθωση σε μια εταιρεία για δύο χρόνια και έγιναν εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής που απέφεραν κέρδη.

Επίσης, να πούμε ότι εντάξαμε το ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήμασταν οι τελευταίοι που εντάξαμε έργο, αλλά οι πρώτοι που κάναμε διαγωνισμό για τη συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα, μια πονεμένη ιστορία. Έληξε ο διαγωνισμός, αλλά κηρύχθηκε άγονος, διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Είναι πολύ ιδιαίτερες κατασκευές, με πολλές δυσκολίες και ορισμένα μελανά σημεία που έχουν να κάνουν από τη μελέτη μέχρι την κατασκευή, όπου υπάρχει μια απόσταση. Προχωράμε την διαδικασία εξεύρεσης νέων ενδιαφερομένων, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Δεν έχουμε καμία αγωνία για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τη βιωσιμότητά του. Το ΟΑΚΑ αποκτά οντότητα με ή εκτός ΠΑΕ εντός αυτού. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός του ΟΑΚΑ σε σχέση με αυτά που πληρώνει επί παραδείγματι η ΑΕΚ τον χρόνο, απέχει πολύ. Είναι το 2%! Υπάρχει ένα μύθος γύρω από αυτό το θέμα".

Ποια είναι η άποψή σας για τις δηλώσεις του Μίλτου Τεντόγλου για την ακαταλληλότητα του ΣΕΦ; "Οι αθλητές και ειδικά αυτοί του επιπέδου του Μίλτου Τεντόγλου έχουν κάθε δίκιο να ζητούν ασφαλείς εγκαταστάσεις. Άρα, το παράπονο του Μίλτου εγώ το καταλαβαίνω. Εντούτοις το ΣΕΦ είναι κατά βάση μια εγκατάσταση μπασκετική και λιγότερο στιβική. Και εδώ έρχεται και κολλάει αυτό που έλεγα νωρίτερα για τις εγκαταστάσεις της Παιανίας που ήταν το σπίτι του στίβου".

Ποια είναι τα έργα που έγιναν επί θητείας και τα οποία ξεχωρίζετε; "Για όλα είμαι υπερήφανος. Για παράδειγμα αυξήσαμε τις Ομοσπονδίες από 48 σε 53, έχουμε 4.882 νόμιμα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία, έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτουμε ως χώρα μέσω του προγράμματος 'Πέλοπας', αλλά και την κατάστασή τους.

Ακόμη, η ανανέωση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, η απορρόφηση των περισσοτέρων χρημάτων που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το Υφυπουργείο για εγκαταστάσεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δώσαμε χρήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που τα είχε μεγάλη ανάγκη μέσα από το μόνιμο μηχανισμό της φορολόγησης του στοιχήματος.

Επίσης, δώσαμε λόγο στους αθλητές με την εκπροσώπησή τους στις Ομοσπονδίες, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Μπορεί πλέον κάποιος αθλητής να αλλάζει σωματείο από τα 19 του και έπειτα. Έχουμε φέρει έξι αθλητικά νομοσχέδια, που είναι κομμάτια του παζλ της αθλητικής μεταρρύθμισης που θέλαμε, όταν αναλαμβάναμε αυτό το Υφυπουργείο.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT24 TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ξεχωρίζω, πάντως, όλα αυτά που κάναμε για το Παραολυμπιακό κίνημα. Δώσαμε τα ίδια κίνητρα και στους συνοδούς - αθλητές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν όσοι στέκονται στο πλάι των αθλητών ΑμεΑ. Το κορυφαίο όλων όμως είναι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, με χρηματοδότηση 32 εκατ. ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες με χρονοδιαγράμματα γι' αυτό το οραματικό έργο.

Τέλος, φέραμε μεγάλες διοργανώσεις όπως το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, όταν για αρκετά χρόνια δεν ήθελαν ούτε να μας ακούσουν. Καταφέραμε να διοργανώσουμε ένα κορυφαίο Ακρόπολις. Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα βραβεία που η χώρα μας κέρδισε επάξια, χρυσά ή ασημένια. Επανέρχεται και ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, που θα είναι εφάμιλλος με τον Γύρο της Ιταλίας, με προβολή σε πάνω από 150 χώρες. Θα διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball, κάναμε Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στην Πάτρα παρά τις αναποδιές που προέκυψαν και θα ξαναγίνουν στη χώρα μας, στο Ηράκλειο to 2023".

Αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο Αυγενάκης έχασε στις εκλογές των Ομοσπονδιών και οι παλαιοί πρόεδροι έβαλαν αρκετούς δικούς τους στις νέες διοικήσεις. Τι απαντάτε; "Κέρδισε ο αθλητισμός, κέρδισαν τα νόμιμα σωματεία που ήταν οι εκλέκτορες, κέρδισε η ανανέωση (65-70% είναι νέα πρόσωπα στις Ομοσπονδίες). Η συνεργασία με το σύνολο των διοικήσεων είναι άριστη. Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας για στήριξη όλων των αθλημάτων χωρίς εξαίρεση. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Επίσης, για πρώτη φορά ξεκινάμε οργανωμένα και συντονισμένα με όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας την προετοιμασία για την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον αθλητισμό στη χώρα, με πρώτο σταθμό την Πάτρα, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό στοχεύουμε να το κάνουμε σε όλες την Περιφέρειες της χώρας και να καταλήξουμε στην Αθήνα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο και πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα".

Το έχω αγαπήσει το υφυπουργείο αθλητισμού, έχουμε δουλέψει πολύ, έχω εθιστεί με αυτό το πράγμα

Πού βρισκόμαστε με τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ; "Δεν έχουμε ανάμειξη με το πρότζεκτ του Βοτανικού, αλλά είναι σαφές ότι για εμάς είναι απολύτως σημαντικό και κρίσιμο να έχουμε σύγχρονες αθλητικές ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις. Ούτε με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα έχουμε ανάμειξη, αλλά έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει το Καυτανζόγλειο εφόσον το επιθυμεί, πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε".

Τέλος, θα θέλατε να παραμείνετε στο υφυπουργείο αν η Ν.Δ. κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και εσείς εκλεγείτε εκ νέου βουλευτής ή πιστεύετε ότι έκλεισε ένας κύκλος; "Το έχω αγαπήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Έχουμε δουλέψει πολύ με τους συνεργάτες μου, έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου και έχω εθιστεί με αυτό το πράγμα. Μάλιστα, στην αρχή έλεγαν τι σχέση μπορεί να έχει ένας μηχανικός με τον αθλητισμό. Και όμως, για να χτίσεις ένα καλό οικοδόμημα, πρέπει να έχεις τεχνικές γνώσεις και να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και πού να καταλήξεις.

Σήμερα έχουμε γερές και στέρεες βάσεις για ένα σύγχρονο και φωτεινό οικοδόμημα στη χώρα μας. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους πολέμιούς μας. Δεν θέλω να κριθώ για τις ιδέες μου, αλλά για τα αποτελέσματά μου. Θεωρώ το Υφυπουργείο ήταν παραμελημένο και υποτιμημένο για πάρα πολλά χρόνια και σήμερα έχει αποκτήσει οντότητα πραγματικού Υπουργείο. Και κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει Υπουργείο, αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ