ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Κεντρική Διοίκηση του WADA

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην Κεντρική Διοίκηση του WADA
INTIME

Στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA), για πρώτη φορά στα 23 χρόνια λειτουργίας του, εκλέχθηκε η Ελλάδα και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ως εκπρόσωπος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία εκλογή η οποία, όπως τονίζεται από το Υφυπουργείο, "αποτελεί ύψιστη τιμή, μέγιστη αναγνώριση της χώρας μας και μεγάλη ευθύνη, καθώς θα εκπροσωπούμε παγκοσμίως τις αξίες και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας του ντόπινγκ".

Η υποψηφιότητα του κ. Αυγενάκη είχε ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τον Έλληνα επικεφαλής για τον Αθλητισμό είχαν παροτρύνει οι ομόλογοί του, αναγνωρίζοντας τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ώστε πλέον να καταγράφεται η Ελλάδα στις πρότυπες χώρες καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: "Η εκλογή μου στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, αποτελεί προσωπική τιμή, αλλά και μέγιστη αναγνώριση της χώρας μας! Η τιτάνια προσπάθειά μας, επί τρία χρόνια, απέδωσε: η Ελλάδα επέστρεψε στη φυσική της θέση, στη διεθνή πρωτοπορία αντιμετώπισης του ντόπινγκ. Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αξιών τους, οφείλει να είναι θεματοφύλακας του καθαρού αθλητισμού και αυτό πράττει πλέον.

Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη τους στο όνομά μου εκ μέρους της Ελλάδας. Η επιλογή μου, ως εκπροσώπου του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, αποτελεί ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Δεσμεύομαι να εκπροσωπήσω συνολικά τις αξίες και τις προτεραιότητες της ΕΕ στον WΑDA.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τα στελέχη του Υπουργείου του, για την αμέριστη στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους. Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και τα στελέχη του νεοσύστατου ΕΟΚΑΝ. Όλοι μαζί τα καταφέραμε!

Η Ελλάδα αλλάζει και επιβεβαιώνεται διεθνώς! Πηγαίνει μπροστά, πιο δυνατά, πιο ψηλά!"

Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε, επιπλέον:

- τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών και Καθηγητή χειρουργικής ανατομίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, και τους συνεργάτες του στη διοίκηση του ΕΣΚΑΝ καθώς και κατόπιν του ΕΟΚΑΝ

- τον νυν Διοικητή του ΕΟΚΑΝ και πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων, τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους στον ΕΟΚΑΝ


- τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, και όλους τους ομολόγους του στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές

- τον πληρεξούσιο Υπουργό Α', Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Πρέσβη Ιωάννη Βράιλα

- τον Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Ιωάννη Γκίκα

- την αρμόδια για θέματα αθλητισμού στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ, Αναστασία Γκίκα

- τους Πρέσβεις της χώρας μας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- την Πληρεξούσια Υπουργό Β΄ του διπλωματικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αλίκη Κουτσομητσοπούλου, και όλους τους συνεργάτες του,

- την επιστημονική του συνεργάτιδα, Γεωργία Χονδρολέου, και όλους τους συνεργάτες του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα ένα χρονικό των ενεργειών της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Αναφέρει σε αυτό:

"-Ιούλιος 2019: Όταν ανέλαβε ο κ. Αυγενάκης το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του αποκλεισμού της από την παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, καθώς επί σειρά ετών αμελούσε τις υποχρεώσεις της.

-Αύγουστος 2019: Αναλαμβάνει πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, για να λειτουργήσει το ΕΣΚΑΝ.

-Αύγουστος 2019: Επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) για αναβολή μερικών εβδομάδων της επίσκεψης κλιμακίου ελέγχου στη χώρα μας, προκειμένου το έως τότε παραμελημένο ΕΣΚΑΝ με την νέα διοίκησή του, να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και στη θεραπεία των προβλημάτων εναρμόνισης με τους κανόνες του WADA.

-Σεπτέμβριος 2019: Έλεγχος από κλιμάκιο της WADA και αξιολόγηση με δεκάδες παρατηρήσεις.

-Οκτώβριος 2020: Προεδρικό Διάταγμα Σύστασης Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).

-Οκτώβριος 2020: Εύσημα από τον Πρόεδρο της WADA, πρώην Υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού της Πολωνίας και Παγκόσμιο Πρωταθλητή στα 400μ. στον στίβο, Βίτολντ Μπάνκα: "Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας. Έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια. Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα".

-Απρίλιος 2021: Κύρωση στη Βουλή του Αναθεωρημένου Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA (ν. 4791/2021).

-Ιούνιος 2021: Νόμος 4809/2021, για Λειτουργική Ενίσχυση ΕΟΚΑΝ με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και Διοικητή τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

-Ιούλιος 2021: Νέος Διοικητής του ΕΟΚΑΝ ο Γρηγόρης Λέων.

-Δεκέμβριος 2021: Η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς επιτήρησης του WADA.

-Νοέμβριος 2022: Υποβολή υποψηφιότητας για την Κεντρική Διοίκηση του WADA, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά με ευρωπαϊκό παράρτημα στη Λοζάνη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλες.

-Φεβρουάριος 2023: Επικράτηση στην εκλογή για την Κεντρική Διοίκηση του WADA, με ανθυποψήφια την Πολωνή Υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού, Αννα Κρούπκα".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ