ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

Ο Mike Krzyzewski θα ολοκληρώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μια διαδρομή που ξεκίνησε το 2005, όταν ανέλαβε τη Redeem Team: αυτή που κλήθηκε να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην κορυφή του κόσμου. Θα έλεγες πως έκανε καλή δουλειά. Θα έλεγε ότι άλλαξε άρδην, ως προπονητής και ως άνθρωπος.

Aπό τις 18 Μαρτίου του 1980, οπότε ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής του Duke University, έως το 2005 που του έδωσαν τον πάγκο της redeem team και επί της ουσίας του ανέθεσαν την ευθύνη να οδηγήσει ξανά τις ΗΠΑ στην κορυφή του κόσμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, Mike Krzyzewski είχε αναπτύξει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία. Που θα την έλεγες και επιτυχημένη. Οδήγησε τους Blue Devils 30 φορές στο NCAA Tournament, σε διάστημα 21 χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των 21 διαδοχικών σεζόν από το 1996 έως το 2016.

Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σερί εν ισχύ, μετά το 27/27 του Kansas. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

Όταν ο Krzyzewski πήρε την τύχη του έθνους στα χέρια του, προσέγγισε τους NBAers με τον τρόπο που προσέγγιζε τα κολεγιόπαιδα. Πολύ σύντομα κατάλαβε ότι αυτός δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να γίνει δουλειά. Ότι έπρεπε να αλλάξει άρδην τακτική. " Είπα στους παίκτες (όπου παίκτες βλέπε Jason Kidd, Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade) " πώς θέλετε να το κάνουμε; Να έχουμε δυο προπονήσεις την ημέρα, μια με επαφές και μια χωρίς;". Μου απάντησαν όλοι "μάλλον δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε" και άρχισε ο γόνιμος διάλογος.

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

Στην πρώτη συνάντηση, το μήνυμα των βετεράνων προς τον κόουτς ήταν απλό, λιτό και περιεκτικό. " Μου είπαν "είμαστε όλοι επαγγελματίες, έχουμε τις ρουτίνες μας και προπονούμαστε μόνοι για να φτάσουμε στο επίπεδο, στο οποίο χρειάζεται να είμαστε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι σημαντικό να μας δώσεις το χρόνο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να διασφαλίσεις πως θα κλείσεις τις σωστές τοποθεσίες. Δεν θα χρειαστεί να κάνεις προπονήσεις για φυσική κατάσταση, γιατί θα είμαστε έτοιμοι".

Για τα επόμενα δέκα χρόνια, ο Krzyzewski έβλεπε τους διεθνείς να σηκώνονται μόνοι τους το πρωί, να κάνουν pilates, yoga, ασκήσεις ενδυνάμωσης, stretching και ό,τι άλλο χρειαζόταν το σώμα τους, πριν τις προπονήσεις για τη στρατηγική και τις τακτικές. Κάθε διεθνής έχει τελειώσει με το stretching, το τρέξιμο, τα βάρη και τα σουτ πριν καν φτάσει ο Coach K στο γήπεδο. Και ολοκληρώνει τη δουλειά του, ώρα μετά την αποχώρηση του προπονητή.

Τον Ιούνιο, όταν η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά φέτος στη Νew York, ένας από τους κύριους στόχους του Krzyzewski ήταν να μάθει το επιτελείο που θα συνόδευε κάθε παίκτη στη Βραζιλία (υπεύθυνους ασφάλειας, προπονητές, γυμναστές, μασέρ). Τα έξοδα όλων αυτών των ανθρώπων τα έχει αναλάβει η αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ και οι συνοδοί θα μείνουν μαζί με την εθνική, στο πλοίο που θα "δέσει" στο λιμάνι του Rio. Το πρώτο πράγμα που τους ρώτησε λοιπόν, ήταν " ποιον έχετε μαζί σας; Τι χρειάζεστε;". Ο κόσμος δεν έχει ιδέα επί των λεπτομερειών που αφορούν την ομάδα μας και του πόσο επαγγελματίες είναι αυτοί οι αθλητές".

Εξυπακούεται πως μέσω της επαφής του με το παιχνίδι του ΝΒΑ και τον τρόπο που παίζουν οι ομάδες εκτός των ΗΠΑ, ο Coach K άλλαξε γενικότερα τον τρόπο που προσέγγιζε παίκτες για το Duke, μαζί και αυτός που έκανε τις προπονήσεις.

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

"Ήταν μια διαδικασία εκμάθησης για εκείνον" εξήγησε ο Carmelo Anthony στην Charlotte Observer, " πράγμα φυσιολογικό, αν σκεφτείτε ότι ήταν προπονητής κολεγιακής ομάδας που έπρεπε να κοουτσάρει κάποιους από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Είχε να διαχειριστεί πολλά "εγώ", την υπερηφάνεια των παικτών, τον καθένα ξεχωριστά. Είχε να διαχειριστεί πολλά. Δεν μπορούσε να παρακολουθήσει καν τα παιχνίδια μας στη λίγκα, γιατί είχε τα δικά του παιχνίδια. Τους περισσότερους από όσους είχαμε βρεθεί στην πρώτη προπόνηση, μας έβλεπε για πρώτη φορά. Χρειάστηκε το χρόνο του για να προσαρμοστεί, για να καταλάβει. Θεωρώ δεδομένο ότι στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για εκείνον, αλλά παρέμεινε ο ίδιος μέσα στα χρόνια. Ο ίδιος άνθρωπος, η ίδια προσωπικότητα. Έχει τα ίδια κίνητρα. Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει σε κάτι!".

Αν εξαιρέσεις κάποιες άσπρες τρίχες στα μαλλιά (έχει φτάσει τα 69) και την... αλλαγή γόνατου -επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο-, κατά τα άλλα είναι ο ίδιος. Και το ρεκόρ του με τη US Basketball έχει φτάσει το 75-1. Μάλλον δεν χρειάζεται να σου πω για αυτό το "1", έτσι;

Less is more

Ο Krzyzewski έπρεπε να αλλάξει το στιλ και την προσέγγιση και σε κάποιους τομείς, οι αλλαγές ήταν δραματικές προκειμένου να ταιριάξουν στους πιο έμπειρους, πιο ταλαντούχους και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, οι οποίοι ζούσαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, σε επαγγελματικό lifestyle. Εξ όσων έχει προπονήσει, ως ομοσπονδιακός, είχε συνεργαστεί μόνο με έναν: τον Kyrie Irving, στον οποίον απηύθυνε ένα μεγαλοπρεπές "fuck you" την Πέμπτη 21/7, σε προπόνηση που μεταδόθηκε live. Ο point guard των Cavs πήγε να πειράξει τον κόουτς και εκείνος τον έβαλε πάραυτα, στη θέση του.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η επίθεση του Duke έγινε πιο απελευθερωμένη, ενώ αυτή των ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βάλει τους καλύτερους παίκτες στην κατάλληλη θέση για σκοράρισμα -σε αυτήν που προτιμούν. Άπαξ και βρεθούν εκεί, επιλέγουν οι ίδιοι πώς θα ολοκληρώσουν. " Όταν κοουτσάρεις την US team, ισχύει το less is more. Πρέπει βέβαια, να καταλάβεις ποιο είναι το κατάλληλο less. Δεν θέλεις να κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Οφείλεις να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις τι πρέπει να κάνεις με τους σκόρερ-κλειδιά, πού τους θέλεις για να είναι πιο αποτελεσματικοί. Να τους δώσεις 2-3 πράγματα που τους αρέσουν. Αυτό προσπαθώ να κάνω με τον Durant και τον Klay Thompson. Να απλοποιήσω τα πράγματα και να τους αφήσω να παίξουν. Να μην το παρακάνω με τεχνικές και λεπτομέρειες".

Η ορολογία και η γλώσσα που χρησιμοποιεί στο Duke χρειάστηκε να αλλάξει, για να ταιριάξει σε αυτή που χρησιμοποιούν οι προπονητές του ΝΒΑ και οι διεθνείς. Εκείνος επιμένει πως στο σχολείο δεν έχει guards ή forwards, τη στιγμή που το στιλ παιχνιδιού της εθνική των ΗΠΑ... δεν έχει γενικότερα θέσεις. Μπορείς να δεις τον James να κατεβάζει την μπάλα, τον Anthony να παίζει στην περιφέρεια και τους δυο μαζί να παίζουν άμυνα στους αδελφούς Gasol.

Ο John Scheyer, ασίσταντ του Coach K στους Blue Devils και συνεργάτης του στην Ολυμπιακή ομάδα της Αμερικής κλήθηκε να αποκαλύψει τη μεγαλύτερη διαφορά του Krzyzewski όταν κοουτσάρει το Duke και όταν είναι στην εθνική. " Είναι πιο εύκολο να φωνάζει σε εμένα, από ό,τι στον Kevin Durant" είπε... και αποχώρησε! Όπως θα αποχωρήσει και το αφεντικό του, μετά το τέλος των Αγώνων στο Ρίο. Και θέλει να το κάνει σωστά: με ένα ακόμα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, έπειτα από εκείνα του 2008 και του 2012.

Φτιάχνει ομάδες -και το κάνει με διασκεδαστικό τρόπο

" Δεν νιώθω συναισθηματικά φορτισμένος. Ζω τη στιγμή" εξήγησε στους LA Times, " αν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι τον εαυτό σου, δεν μπορείς να ρωτήσεις τον όποιο παίκτη να μη σκέφτεται τον δικό του εαυτό. Αυτό που κάνουμε δεν αφορά το εγώ μας. Αφορά τη στιγμή, τα όσα ζούμε ως μέλη αυτού του γκρουπ". Δεν ανησυχεί για την απουσία των James, Paul και Curry. Εστιάζει στο ότι " έχω παιδιά που έχουν την άμυνα ως προτεραιότητα. Έχω παιδιά που μπορούν να σκοράρουν, που μπορούν να σουτάρουν. Έχω ψηλούς που κυριαρχούν στη ρακέτα. Ειλικρινά δεν βλέπω πως αυτό το ρόστερ έχει κάποια αδυναμία".

Ο Krzyzewski ξέρει πώς να κάνει τους παίκτες ευτυχισμένους

Τα ονόματα μπορεί να αλλάζουν, αλλά δεν αλλάζει η ικανότητα του να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες. Να αλλάζει τα στιλ, ώστε να εξυπηρετούν περισσότερο το σύνολο. " Αυτό που κάνει καλύτερα από όλα, είναι το πώς δουλεύει με τους παίκτες. Τους καταλαβαίνει, βλέπει τι χρειάζονται, τι τους αρέσει, τι θέλουν και κάνει ό,τι απαιτείται για να τους φέρει κοντά, να δημιουργήσει σύνολο" διευκρινίζει ένας άλλος βοηθός του, ο Jim Boeheim, "έχει μοναδική ικανότητα να δημιουργεί "χημεία" σε μικρό χρονικό διάστημα. Το κάνει με διασκεδαστικό τρόπο και για αυτό έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξέρει πως καλοκαίρι που δεν φοράμε το χρυσό μετάλλιο, είναι ένα κακό καλοκαίρι". Η αλήθεια είναι πως δεν έζησε πολλά τέτοια καλοκαίρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ