ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης στο SPORT24: "Δέχομαι τραμπουκισμό για προσωπικά συμφέροντα"

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης © 2021 SHUJI KAJIYAMA/AP IMAGES

Ο παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης και κορυφαίος αθλητής στο μπότσια μίλησε στο SPORT24 και τη Μαρία Καούκη μετά την καταγγελία του για ψυχολογική βία και αφού ζήτησε δημοσίως την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού προπονητή, Γιώργου Τζίμα. Εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό το ξέσπασμα.

O παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης που κατακτά αδιαλείπτως μετάλλια από το Πεκίνο κι έκτοτε ξέσπασε μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ζήτησε δημοσίως και μέσω Facebook την απομάκρυνση του Γιώργου Τζίμα από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, ενώ στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή του είχε γράψει "μετά τη νίκη του ασημένιου μεταλλίου στο Ατομικό BC3 την προηγούμενη μέρα, και λίγα λεπτά πριν από το πρώτο αγώνα της κατηγορίας των Ζευγαριών BC3, έπεσα θύμα ψυχολογικής βίας!". Χωρίς να αναφέρει ποιος άσκησε την ψυχολογική βία.

Το SPORT 24 -έπειτα από την καταγγελία- επικοινώνησε με τον ασημένιο και χάλκινο παραολυμπιονίκη του Τόκιο, ο οποίος δεν μπορεί προς το παρόν να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, τόνισε: "Δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά ότι κάτι έγινε, για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μου επιτρέπει όχι μόνο να χαρώ τα μετάλλιά μου και τους Αγώνες, αλλά με φέρνει σε αυτή τη θέση και ζητάω δημόσια τη στήριξη του κόσμου, για να μπορέσω τι; Να αποκτήσω το αυτονόητο. Να έχω τον προπονητή μου στην ομάδα που αγωνίζομαι. Αντιθέτως, έχω έναν που μου βάζει μόνο εμπόδια και προχώρησε σε τραμπουκισμό. Δεν είναι δυνατόν να λέω κάτι για το καλό της ομάδας, για να νικήσουμε και να δέχομαι τραμπουκισμό για προσωπικά συμφέροντα που είναι σε αντίθεση με το συμφέρον της ομάδας".

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορία που διαιωνίζεται. Μία πίεση που βιώνει από το 2016. "Τότε, άρχισαν οι τριβές οι μεγάλες. Έχει χαθεί ο έλεγχος, τώρα. Έχω κάνει καταγγελίες στην ομοσπονδία. Υπήρξε φορά, που δεν μου έλεγε ούτε πότε αγωνίζομαι. Δεν ξέρω το λόγο, για τον οποίο τα έκανε όλα αυτά. Μπορώ να υποθέσω πολλά, αλλά για κάτι που δεν είμαι σίγουρος δεν μπορώ να μιλήσω. Έχω e-mail από τον ίδιο, που δεν μου απαντάει πότε αγωνίζομαι. Εγώ το έμαθα από ξένη ομάδα και αγωνίστηκα. Και μετά τον αγώνα μου είπε ''αφού σου είπα ότι αγωνίζεσαι ή 11.30 π.μ. ή 12.45". Ήμασταν πολύ καιρό μαζί. Από μικρό παιδί τον ξέρω και αγωνιστικά από το 2001. Όταν σταμάτησε να είναι προπονητής μου, εγώ πήγα ακόμη καλύτερα. Πολλοί στο Facebook μού είπαν γράψε τι έγινε ή γιατί βιάστηκες. Δεν βιάστηκα καθόλου. Πέρασα όλες τις διαδικασίες, απ' όλους τους φορείς: Παραολυμπιακή Επιτροπή και Ομοσπονδία.

Και πριν από τους Αγώνες προειδοποίησα ότι υπάρχει αυτός ο άνθρωπος και ότι μπορεί να συμβούν πράγματα. Όλοι γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καλή σχέση μαζί μου. Σταμάτησε να είναι προπονητής μου μεν, αλλά δεν έφυγε από την ομάδα δε. Όλο το μπότσια που έχει κι άλλες κατηγόριες είναι με έναν ομοσπονδιακό προπονητή. Και τα τελευταία 6 χρόνια δεν είναι προπονητής μου. Εγώ που είμαι ο κορυφαίος -επί σειρά ετών- όχι μόνο στην Ελλάδα, εδώ και 6 χρόνια δεν έχω τον προπονητή μου στην ομάδα και έχω έναν άλλο που μου κάνει τραμπουκισμό. Με τα χίλια ζόρια ήρθε ο προπονητής μου στο Τόκιο, επειδή πίεσα εγώ. Και τους πήραν και τους δύο. Δεν άντεξα πια. Να πηγαίνουμε ως οικογένεια σε αγώνες, να έρχονται επιτυχίες και όχι μόνο να μην μπορούμε να τις χαρούμε, αλλά να περνάω έναν εφιάλτη. Δεν το αξίζω αυτό το πράγμα. Και το χειρότερο όλων είναι η ψυχολογική βία. Παραδείγματα δεν μπορώ να αναφέρω, επίσημα. Τραμπουκισμός πέντε λεπτά πριν από τον αγώνα και μετά εγώ πρέπει να πάω να αγωνιστώ και να φέρω και μετάλλιο. Κι όμως εγώ τα κατάφερα. Αυτό είναι το τελευταίο που έγινε και είναι σταγόνα στον ωκεανό".

Για να ηρεμήσω σκεπτόμουν την κόρη μου και τραγουδούσα από μέσα μου το αγαπημένο της τραγούδι

Το μπότσια είναι ένα άθλημα που απαιτεί καθαρό μυαλό, ηρεμία, συγκέντρωση και γρήγορες αποφάσεις. Είναι δύσκολο να αγωνιστείς ταραγμένος. "Την ηρεμία προσπαθώ να βρω τώρα. Στον αγώνα πρέπει να σκέφτομαι, να λειτουργώ με ηρεμία και να παίρνω γρήγορες αποφάσεις. Την ώρα του παιχνιδιού, για να ηρεμήσω σκεπτόμουν την κόρη μου και τραγουδούσα από μέσα μου το αγαπημένο της τραγούδι. Το "πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια". Και μόνο έτσι κατάφερνα να ηρεμήσω. Είναι το αγαπημένο της τραγούδι, με αυτό πάντα χαμογελάει. Είναι τεσσάρων μηνών και ήταν μαζί μας στους Αγώνες".

Ο 40χρονος αθλητής είναι ήπιων τόνων και ένας άνθρωπος που απολαμβάνει το διάλογο. Η αντίδραση του εξέπληξε πολλούς, καθώς δεν συνηθίζει να μιλάει σε αυτόν τον τόνο: "Δόξα τω Θεώ, αν είμαι για κάτι υπερήφανος περισσότερο από τις επιτυχίες μου, είναι για το ήθος μου. Είμαι σίγουρα ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία του μπότσια. Ποιος άλλος έχει φέρει τέσσερα παραολυμπιακά μετάλλια σε τέσσερις συνεχόμενους Αγώνες; Στους Παραολυμπιακούς κανένας στην Ελλάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Πύρρος Δήμας". Σε διεθνείς διοργανώσεις έχει 20 μετάλλια στο ατομικό και 16 στα ζευγάρια.

Ερωτηθείς αν τα πρώτα χρόνια η συμπεριφορά του προπονητή του ήταν πιο ήπια και τώρα ξεχείλισε το ποτήρι τόνισε: "Ήταν διαφορετική, όχι πιο ήπια. Αυτό είναι η ζωή μου και θυσιάζω τα πάντα, αν χάσω αγώνα χάνω τα πάντα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό

Λείπω από το σπίτι έξι ώρες κάθε μέρα. Έχεις να ανταγωνιστείς όλο τον πλανήτη. Ένα είναι το μετάλλιο. Ο μοναδικός που ήταν και στην τετράδα των ζευγαριών ήμουν εγώ. Ο μοναδικός που κατάφερε να είναι και στα ζευγάρια".

Για το εν λόγω θέμα δεν έχει μιλήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. "Έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε άλλα θέματα, αλλά γι' αυτά αποφασίζει η ομοσπονδία μας. Δεν θέλω και δεν είναι του ήθους μου να πάω σε έναν υπουργό και να του ζητήσω στήριξη. Αν αποφάσιζε ο υπουργός θα ήμουν από την πρώτη στιγμή έξω από το γραφείο του, για να του ζητήσω συνάντηση και να του αναφέρω τα προβλήματά μου. Επικοινώνησε μαζί μου ο πρόεδρος της παραολυμπιακής επιτροπής, Χρήστος Καλούδης και δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ