Μαζωνάκης: Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για το ζευγάρι γιατρών

Όλο και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το ιατρείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μαζωνάκης αλλά και τους γιατρούς που διατηρούν το ιατρείο στο οποίο ο τραγουδιστής υποβλήθηκε σε πλασμαφαίρεση.
Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τόσο για τo ιατρείο στο Κολωνάκι, όπου υπέστη ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης χθες, Τετάρτη (09/09), αφήνοντας την τελευταία του πνοή, όσο και για τους γιατρούς που τη λειτουργούσαν.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο τραγουδιστής είχε μεταβεί στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου για προγραμματισμένη επέμβαση σε παθολογικό ιατρείο, και συγκεκριμένα για πλασμαφαίρεση, λίγο πριν καταρρεύσει και χάσει τη ζωή του, σε ηλικία 54 ετών.
Ο ιδιοκτήτης του ιατρείου στο Κολωνάκι και η σύζυγός του έδωσαν κατάθεση χθες βράδυ στην Ασφάλεια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο γιατρός φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς πως ότι δεν ήταν ο ίδιος που έκανε την πλασμαφαίρεση στον Γιώργο Μαζωνάκη, αλλά η σύζυγός του και ότι γενικά εκείνη διαχειριζόταν πλήρως το ιατρείο, έκανε τις θεραπείες και παρακολουθούσε τους ασθενείς, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή.
Όπως είπε, η ίδια είχε αναλάβει την παρακολούθηση του τραγουδιστή και του παρείχε τις σχετικές θεραπείες. Στη συνέχεια, η σύζυγός του αναφέρθηκε στα γεγονότα, ενώ υποστήριξε πως όταν έφτασε στην κλινική ο Γιώργος Μαζωνάκης, “ήταν σε υπερδιέγερση”.
Συγκεκριμένα, ο παθολόγος είπε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως “την θεραπεία του κ. Μαζωνάκη είχε αναλάβει η σύζυγός μου η οποία είναι ειδικευμένη γυναικολόγος και γιατρός του θανόντα. Την ώρα της ιατρικής πράξης εγώ έλειπα από το ιατρείο. Τα ιατρεία μας είναι συστεγαζόμενα, εγώ ως ειδικός παθολόγος και η γυναίκα μου ως γυναικολόγος. Και τα δύο ιατρεία διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα τα οποία είναι όλα δηλωμένα και στον ιατρικό σύλλογο”.
Ένα πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πώς μια τόσο σοβαρή θεραπευτική μέθοδος, όπως η πλασμαφαίρεση, διενεργείται σε απλό ιδιωτικό ιατρείο και μάλιστα από γυναικολόγο. Έπειτα, ερωτήματα προκύπτουν και για τα κριτήρια με τα οποία ο τραγουδιστής υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη, το μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης δεν φαίνεται να είναι δηλωμένο στον επανέλεγχο που διενεργήθηκε το 2025 στο ιατρείο.
Αντίστοιχα και η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως “υπάρχει φάκελος στον ιατρικό σύλλογο για κάθε ιατρείο που μέσα λέει τι έχει δηλώσει, τι ιατρείο είναι και ποιος είναι ο υπεύθυνος. Το ιατρείο λοιπόν αυτό λέει ότι είναι απλό παθολογικό ιατρείο, συνεργαζόμενο, χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο που να λέει ότι υπάρχει ειδικό μηχάνημα πλασμαφαίρεσης και να έχει δηλωθεί από ποια ομάδα λειτουργείται”.
Γιατί οι γιατροί δεν πήγαν με τον Μαζωνάκη στο νοσοκομείο μετά την ανακοπή;
Μιλώντας για την πλασμαφαίρεση, η κ. Παγώνη, ξεκαθάρισε πως “δεν πρόκειται για κάτι απλό”. “Είναι μια εξωσωματική, εξειδικευμένη θεραπευτική μέθοδος που απομακρύνουμε τις ουσίες από το πλάσμα του αίματος. Το κάνουμε σε βαριά αιματολογικά, νευρολογικά, νεφρολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα”, διευκρίνισε.
Μάλιστα, η ίδια ανέφερε πως η εν λόγω θεραπευτική μέθοδος πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό και μάλιστα από ολόκληρο ιατρικό team, σε εξειδικευμένα κέντρα, ώστε να αντιμετωπιστούν και τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία.
“Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πώς ο άνθρωπος αυτός και με ποιο ιστορικό έκανε την πλασμαφαίρεση, γιατί έπρεπε να την κάνει, ποια ομάδα θα την έκανε; Στην Αθήνα έχουμε τέσσερα κέντρα Αττικό, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός και Λαϊκό. Αυτά τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και τα μεγάλα ιδιωτικά που έχουν μονάδες και team. Εκεί υπάρχουν γιατροί που ο πρώτος υπεύθυνος είναι ο αιματολόγος, σε συνεργασία με τον διευθυντή της ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπιστεί κάποια πιθανή επιπλοκή, με καρδιολόγο, παθολόγο κλπ. Το team αυτό μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο. Γίνεται για συγκεκριμένες παθήσεις. Δεν είναι δυνατόν (να εφαρμόζει κανείς μια τέτοια μέθοδο) αν δεν έχεις κάνει μια μετεκπαίδευση πάνω στο μηχάνημα αλλά και στη μέθοδο. Για αυτό πρέπει να εξεταστούν όλα αυτά τα θέματα, γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Τέλος, η κ. Παγώνη επισημαίνει ότι βασικό ερώτημα είναι και το γιατί οι γιατροί δεν μετέβησαν με τον Γιώργο Μαζωνάκη στο νοσοκομείο μετά την ανακοπή ώστε να ενημερώσουν τους συναδέλφους του για το πώς συνέβη ό,τι συνέβη εφόσον εκείνοι διαχειρίζονταν το περιστατικό.
“Όλοι μας ως γιατροί και ως άνθρωποι, όταν έχουμε έναν νέο άνθρωπο οποίος παθαίνει ανακοπή και είμαστε στο ιατρείο μας δεν θα πρέπει να τον συνοδεύσουμε στο νοσοκομείο και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το τι κάναμε και τι αντιμετωπίσαμε;”, διερωτήθηκε η κ. Παγώνη.
Αστυνομικοί, εισαγγελείς και ΙΣΑ στο ιατρείο
Αστυνομικοί, συνοδεία εισαγγελέα, μετέβησαν σήμερα το πρωί στο ιατρείο για να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, εάν διέθετε όλες τις απαιτούμενες άδειες και εάν ήταν νόμιμο να πραγματοποιούνται εκεί συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και θεραπείες.
Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Πατούλης, ειδική επιτροπή μετέβη στο ιατρείο, για να ελέγξει αν υπήρχαν μηχανήματα πλασμαφαίρεσης.
Όλοι οι ανωτέρω πραγματοποιούν αυτοψία στο σημείο.
Στο σημείο βρέθηκε και το ζευγάρι των γιατρών, προκειμένου να συμβάλουν στις εν εξελίξει έρευνες.
Πηγή: NEWS247