ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ.Κουντούρης: "Πρώτα η εξυγίανση, μετά οι τίτλοι"

Μ.Κουντούρης: "Πρώτα η εξυγίανση, μετά οι τίτλοι"

Από την Θύρα 7, βρέθηκε στην θέση του προέδρου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά οι "ερυθρόλευκοι" βγήκαν πρωταθλητές σχεδόν σε όλα τα σπορ. Ο Μιχάλης Κουντούρης εξηγεί στο Sport24.gr πως τα κατάφερε...

Ο ΜιχάληςΚουντούρης, ήταν στο μυαλό όλων των φιλάθλων,ως ο απρόσιτος και σκληρός αρχηγός της Θύρας-7, ο άνθρωπος που με ένα νεύμα έκανε τα πλήθη να σαλεύουν ή να σιωπούν. Αναπάντεχα και αιφνιδιαστικά, άλλαξε ...κοστούμι, αν και δεν άλλαξε τις συνήθειες καιτις παρέεςτου και έγινε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού,ηγούμενος μιας σταυροφορίας για την εξυγίανση του ερασιτέχνη, που βούλιαζε στα χρέη.

Ύστερα απο δυο χρόνια μάλιστα εχθροί και φίλοι του βγάζουν το καπέλο, αφού μετάαπό μια χρονιά στερήσεων και με μόλις ένα κύπελλο στο βόλει γυναικών στην τροπαιοθήκη του συλλόγου, ο ερασιτέχνης έγινε και πάλι... εργοστάσιο παραγωγής τροπαίων και με καλοπληρωμένους μάλιστα εργάτες που δεν θέλουν να αλλάξουν αφεντικό.

Ακόμη κι αυτοί που τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία, του αναγνωρίζουνοργανωτικές ικανότητες που έφεραν τον Ολυμπιακό πολύ μπροστά από τον Παναθηναικό και την ΑΕΚ, που δεν ξεκίνησαν ακόμη την προσπάθεια εξυγίανσης ή τη σταμάτησαν στη μέση.

Ο Μιχάλης Κουντούρης, έπαψε πλέον να κάνει κουμάντο στη Θύρα-7 καιαφιερώνειόλη τη μέρα του στον ερασιτέχνη , προκειμένου να βρει χορηγούς και λύσεις στα προβλήματα που δεν σταματούν.

Γέννημα -θρέμμα των Καμινίων Πειραιά,είναι παντρεμένος, έχει ένα κοριτσάκι δυο χρονών και συνεχίζει να ασχολείται επιχειρηματικά με ένα μαγαζί που διατηρεί στην περιοχή που μεγάλωσε και εξακολουθεί να μένει. Επί μήνεςπροσπαθούσαμε να τον πείσουμε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη, αλλά αρνιόταν , αφού αποφεύγει τη δημοσιότητα και τους δημοσιογράφους σαν ο διάολος το λιβάνι, αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι βελτιώθηκε σημαντικά...Τελικά τα καταφέρουμε και σας παρουσιάζουμε την πρώτη συνέντευξη του, ως προέδρου του Ολυμπιακού.

Ας ξεκινήσουμε από τα παιδικά του χρόνιαταν οι γονείς των φίλων μου πήγαιναν στο Καραισκάκη και με έπαιρναν μαζί τους, αφού οι δικοί μου γονείς δεν πήγαινα στο γήπεδο. Μου κόλλησε το μικρόβιο , μπήκα στον σύνδεσμο Πειραιά για να βρίσκω φτηνό εισιτήριο και να πηγαίνω εκδρομές στα εκτός έδρας ματς και μετά το στρατιωτικό ασχολήθηκα πιο ενεργά. Δεν μπορούσα να ανεχτώ ότι υστερούσαμε σε οργανωτικά θέματακαι οι άλλοι ήταν καλύτεροι από εμάς. Δεν μου άρεσε που ο Παναθηναικός και η ΑΕΚ πήγαιναν με πενήντα λεωφορεία στα έκτος έδρας ματς, ενώ εμείς ναυλώναμε , αν και περισσότεροι, μόλις είκοσι. Ο καθένας ανάλογα με το χρόνο του, αφιέρωνε μέρος της ημέρας του στον σύνδεσμο και χωρίς καλά -καλά να το καταλάβω, βρέθηκα επικεφαλής. Με έσπρωχναν όλο και περισσότερο να ασχοληθώ και ομολογώ ότι ηγήθηκα χωρίς να το έχω ως στόχο. Απλά με σεβόντουσαν οι υπόλοιποι, δεν ήταν προσχεδιασμένο. Τώρα πλέον δεν έχω ηγετικό ρόλο στη Θύρα-7, απλά με ρωτάνε όταν χρειαστεί τη γνώμη μου και υπάρχει μια ηγετική ομάδα που διοικεί"

Ψηφίστηκε στις πρώτες εκλογές της ΠΑΕ, το 2004, επί Κόκκαλη και μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο,ενώ όταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης, Κόκκαλης και Μαρινάκης του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν να παραμείνει στο ΔΣ , υπό τη νέα ηγεσία, κάτι που αποδέχτηκε.Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν κι αυτός που του πρότεινε να ασχοληθεί με τον ερασιτέχνη, ενέργεια που δεν καλοείδαν αρκετοί μέσα καιέξω από τον Ολυμπιακό, αλλά αποδείχθηκεσοφή, εκ του αποτελέσματος και πλέον έχει την καθολική αποδοχή.

Όπως θυμάται" την πρώτη φορά που μου ζήτησε ο κύριος Μαρινάκης να ασχοληθώ με τον ερασιτέχνη , είπε "όχι", γιατί η κατάσταση ήταν χαοτική. Μιλήσαμε τρεις-τέσσερις φορές για να δεχτώ να μπω στη δεκαμελή επιτροπή, μετά και την προτροπή "μόνο ο κόσμος του Ολυμπιακού μπορεί να σώσει τον ερασιτέχνη. Μπες μπροστά, κι εμείς εδώ είμαστε. Μπήκα λοιπόν στην δεκαμελή επιτροπή, υπό την ηγεσίατου Λεωνίδα Θεοδωρακάκη"

Παρέλαβε" καμένη γη με την κυριολεξία της έκφρασης.Γνώριζα τον κύριο Συγγελίδη, είναι καλό παιδί, ολυμπιακός, δεν ήξερε όμως από αθλητισμό και τα προβλήματα του, παρά την καλή διάθεση του να βοηθήσει για το μικρότερο και το μεγαλύτερο. Δεν είχε όμως καλούς συμβούλους, αυτοί ευθύνονται για τα χρέη του Ολυμπιακού και ρωτήστε τον ίδιο να σας πει ποιοί τον συμβούλευαν. Αυτοί έφεραν τον Ολυμπιακό στο χάλι που παραλάβαμε. Έτρεξε για χορηγίες, προσπάθησε, αλλά δεν γνώριζε το αντικείμενο. Αιφνιδιαστικά μαςέφερε στη γενική συνέλευση το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που μιλούσε για άνοιγμα 3.670.000 ευρώ. Είχαν όμως προλάβει οι σύμβουλοιτου και υπέγραψαν παχυλά συμβόλαια που έφταναν τα 3 εκατομμύρια για την τρέχουσα περίοδο και διετή συμβόλαια 1.5 εκατομμυρίων για την επόμενη και το χρέος εκτοξεύτηκε, ενώ τα έσοδα ήταν ελάχιστα.

Παρόλα αυτά είχαμε την καλή διάθεση να τα βρούμε ενδοοικογενειακά,να τα βρούμε μεταξύ μας, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα. Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις, μέσω του περιβάλλοντος του, για ναβρεθεί μια λύση, αρνιόταν να δώσει το "παρών" και υπεξέφευγε συνεχώς. Αυτό μου έκανε κακή εντύπωση και δεν επικοινωνούσε μαζί μας, με το πρόσχημα , ότι τον βρίζουν. Πήρε μάλιστα και ως Ολυμπιακός ένα δάνειο 800.000 ευρώ για να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε ως ταμειακή διευκόλυνση και υποθήκευσε με αυτό τον τρόπο μελλοντικά έσοδα του ερασιτέχνη. Τι περίμενε; Να του κάνουμε άγαλμα; Εμείς κάναμε έκκληση να λυθεί το μεταξύ μας πρόβλημα, κι αυτός εκώφευε. Θα μπορούσε να βοηθήσει με κάποια χορηγία, διαφημίζοντας κάποια εταιρεία του και όλα θα ήταν μέλι-γάλα"

Πάμε λοιπόν στο ξεκίνημα του Κουντούρηστην πλατεία Αλεξάνδρας " είχα ξεκινήσει από πριν τους διακανονισμούς των χρεών. Στο βόλει ήταν 1.5 εκατομμύριο και 2 στο πόλο. Ξεκίνησα από το βόλει που είναι επαγγελματικό και έτρεχαν αποφάσεις δικαστηρίων. Με βοήθησαν πολύ ο Παντελής Ταρνατόροςκαι ο Βασίλης Καλιμάνης. Τα βρήκαμεμε όλους τους παίκτες-τριες και τους προπονητές. Μόνο τρεις πολίστες δεν δέχθηκαν τους διακανονισμούς. Μας βοήθησε πολύ η παραχώρηση του Τζούριτςκαι του Φράγκου.Λεφτά δεν πήραμε, αλλά κανονίσαμε με τους μάνατζερ τους και εξοφλήσαμε χρέη πολλών ξένων παικτών. Καλύφθηκε με αυτό τον τρόπο το μισό χρέος, ενώ είχαμε δίπλα μας και την ΠΑΕ"

Ποιές είναι οι σχέσεις σας με την ΠΑΕ;

" Χρωστάμε πολλά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως είπα και στη συνέντευξη Τύπου. Αγαπάει τον ερασιτέχνη και δεν τον ήθελε χρεοκοπημένο, αλλά υγιή. Μαςέκανε δώρο παίκτες και παίκτριες σε πόλο και βόλει , μας δίνει έγκαιρα τα ποσοστά που δικαιούται ο ερασιτέχνης, κάνουμε με τους συνεργάτες του τον προγραμματισμό και η σχέση μας είναι άριστη. Χωρίς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνδέσμους δεν θα είχαμε καταφέρει τόσα πολλά"

-Με την ΚΑΕ;

ο μπάσκετ έχει μια ιδιαιτερότητα γιατί είναι το μοναδικό τμήμα που έχει αυξημένη ανταγωνιστικότητα με τον Παναθηναικό. Μόνο εκεί μας κοντράρει ο αιώνιος αντίπαλος μας. Δεν έχουν λοιπόν το χρόνο να συζητήσουν μαζίπολλές φορές και να ενημερωθούν για την πορεία του ερασιτέχνη. Στην πορεία πιστεύω ότι θα βρεθεί ο χρόνος για να λυθούν θέματα, όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα"

-Με τη Θύρα-7;

" Αν δεν υπήρχε η βοήθεια τους δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο. Τα παιδιά μάτωσαν οικονομικά για την εξυγίανση του ερασιτέχνη. Και τους τονίσαμε ότι το 2013 είναι η τελευταία χρονιά που θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους"

-Γιατί το εγχείρημα της Θύρας-7, δεν έχει εφαρμοσθεί στον Παναθηναικό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ;

" Πρώτα απ όλα πρέπει να είναι υγιής η ΠΑΕ και να υπάρχει άριστη συνεργασία με τον ερασιτέχνη. Μετά και το κυριότερο, είναι ότι αυτή είναι η διαφορά της Θύρας-7, από τις άλλες Θύρες. Εμείς το ξέραμε, τώρα το έμαθαν και οι υπόλοιποι. Στη Θύρα-7, δεν έχει ο καθένας το δικό του μαγαζάκι. Ο κανόνας είναι: πρώτα οΟλυμπιακός, μετά η Θύρα-7, μετά ο τοπικός σύνδεσμος και μετά το κάθε πρόσωπο. Όσοι δεν παρεκκλίνουναπό αυτό πάνε καλά.Αυτή την οργάνωση όμως πολλοί δεν τη θέλουν. Θέλουν να είναι ανεξέλεγκτοι, μπαχαλάκηδες, έμποροι..."

-Ποιό είναι το προφίλ των φιλάθλων του Ολυμπιακού;

" Δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό. Ολυμπιακόςείναι ο εργάτης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ο πλούσιος, ο φτωχός, ο δεξιός, ο αριστερός. Καλύπτει τα πάντα και δεν υπάρχουν κατηγορίες και χαρακτηρισμοί"

-Το όραμα σας για τον ερασιτέχνη;

" Να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της οικονομικής υγείας και του πρωταθλητισμού, να υπάρχει βιώσιμο μπάτζετ και να παίρνουμε πρωταθλήματα και κύπελλα. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλάζουν τα πάντα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και φυσικά αλλάζουν και οι συσχετισμοί. Φυσικά μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία ακαδημιών και να βγάζουμε δικούς μας παίκτες. Βρήκαμε 1000 παιδιά, τα διπλασιάσαμε και θέλουμε να τα τριπλασιάσουμε. Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει δικές του εγκαταστάσεις για στίβο, πόλο, κολύμβηση, βόλει. Διαθέτουμε μόνο στην κωπηλασία, την ιστιοπλοίακαι νοικιάζουμε το γυμναστήριο του Ρέντη από τον Δήμο"

-Θα υπάρξουν κι άλλοι χορηγοί , όπως ο Χρήστος Φλάμπουρας;

" Ο Χρήστος Φλάμπουρας έκανε την αρχή και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Χάρη σε αυτόν παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ βόλει και ανασάναμε οικονομικά. Στόχος μας είναι να αναλάβει κάθε τμήμα και ένας επιχειρηματίας ολυμπιακών φρονημάτων και δεν είναι δύσκολο μετά την εξυγίανση.Δεν θα επιφορτισθεί εξάλλου όλο το κόστος, αφού υπάρχουμε κι εμείς"

-Οι σχέσεις σας με τις Ομοσπονδίες;

"Καμία. Υπάρχουν μόνο για να πληρώνουν τους υπαλλήλους τουςκαι δεν βοηθούν καθόλου τα σωματεία, από τα οποία εκλέγονται"

- Ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε όπως είπατε το μεγάλο δώρο των μελών. Εσείς προσπαθείτε να κάνετε κάτι εξίσου πρωτοποριακό με την ταυτότητα Ολυμπιακού"

"Κάθε εποχή είναι διαφορετική. Τα εξήντα ευρώ είναι πλέον πολλά. Είναιλίγοι αυτοί που μπορούν να δώσουν 50-150 ευρώ για να γίνουν μέλη. Η δυναμική μας πλέον στηρίζεται στην ποσότητα. Απο 10 ευρώ το χρόνο μπορούν να δώσουν εκατομμύρια φίλαθλοιαπό όλη την υφήλιο. Δεν γίνεται να ζητάμε συνέχεια λεφτά από τους συνδέσμους. Τα τελευταία χρόνιαμας έδωσαν μεγάλα ποσά, δεν μπορεί όμως να ματώνουν συνέχεια αυτοί. Και επαναλαμβάνω ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα τους ζητήσουμε λεφτά. Και τους ευχαριστούμε, για μια ακόμη φορά "

-Θα μείνετε στη διοίκηση και μετά το τέλος της θητείας σας;"

"Ας τελειώσουμε με το καλόκαι βλέπουμε του χρόνου. Θέλουμε πάντως να συνεχίσουμε την επανάσταση που ξεκινήσαμε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ